Συνεντεύξεις

Α. Συρίγος: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλα θα αρχίσουν να εξομαλύνονται από την Ανοιξη του 2021»

Ο Αγγελος Συρίγος είναι νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει στην «δημοκρατική» για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, εκτιμώντας ότι η αποχώρηση από την περιοχή μας του Ουρούτς Ρέις και των πολεμικών σκαφών, είναι ‘κίνηση τακτικής για να μπορέσει η Τουρκία α.) να δείξει καλή διάθεση και β.) να αποφύγει τις κυρώσεις της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου.
Ακόμη, μιλάει για το μεταναστευτικό, τις εξαγγελίες Μητσοτάκη αλλά και για την ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας πως ‘η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως όλα θα ξεκινήσουν να εξομαλύνονται από την άνοιξη του 2021 οπότε θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα έχει επιστρέψει η κανονικότητα’.
Ο κ. Συρίγος, προβλέπει πάντως πως αμέσως μετά θα ξεκινήσει μια μεγάλη ανάκαμψη και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη γι αυτό.
Κύριε Συρίγο να ξεκινήσουμε από την τουρκική προκλητικότητα και να σας ζητήσω το σχόλιό σας, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Εκείνο που φαίνεται είναι ότι η Τουρκία, για διάφορους λόγους, αποδέχτηκε να φύγει από την περιοχή. Αρχικώς, έδιωξε το Ουρούτς Ρέις και μετά, τα πολεμικά σκάφη της. Ρητορικώς, εμφανίζεται να λέει ότι το έκανε αυτό, διότι το σκάφος χρειάζεται ‘συντήρηση’. Αυτό σημαίνει ότι αφήνει πάντα το παράθυρο ανοιχτό για να επιστρέψει. Προσωπικώς, το θεωρώ κίνηση τακτικής για να μπορέσει α.) να δείξει καλή διάθεση -όπως είχαν ζητήσει οι ευρωπαίοι και β.) να αποφύγει τις κυρώσεις της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου. Παραμένει όμως στην περιοχή…

• Βέβαια, συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις, τους θεατρινισμούς κ.λπ. Από την άλλη έχουμε όμως και μια στήριξη από την Ευρώπη. Πώς το βλέπετε αυτό;
Το κρίσιμο στοιχείο είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας που δεν της επιτρέπει την επιβολή ακόμη και μικρής εμβέλειας κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα ήθελε να το αποφύγει, διότι η οικονομική της κατάσταση είναι άσχημη αυτή την στιγμή. Το δεύτερο στοιχείο είναι η ‘μάχη’ η οποία γίνεται για το αν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις. Ας είμαστε βέβαιοι, ότι κάποια κράτη της Ε.Ε. είναι υπέρ της αναβολής λήψεως της σχετικής αποφάσεως ή έστω, μιας αποφάσεως πολύ γενικόλογης η οποία δεν θα λέει τίποτε στην παρούσα φάση. Από την άλλη μεριά, Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Αυστρία επιμένουν να υπάρξει ρητή αναφορά στις κυρώσεις.
• Εμείς ωστόσο, βλέπουμε ότι γίνονται και άλλες κινήσεις όπως η Συνάντηση των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7) –μία πολύ σοβαρή κίνηση που μας αφορά- ενώ είχαμε και τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο. Είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση ως χώρα;
Η Σύνοδος των 7 χωρών του Νότου, πέρασε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. Διότι μέχρι εκείνη την στιγμή, η Τουρκία πίστευε ότι η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία, θα διαφοροποιούνταν. Στο τελικό κείμενο, η φρασεολογία του οποίου είναι αυστηρότατη συμφώνησαν όλα τα κράτη – μέλη. Ως προς την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ο βασικός λόγος της διαφωνίας της Τουρκίας είναι ότι είναι απέναντι στο Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο και αυτό την ενοχλεί απίστευτα. Διότι όλη η πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι βασισμένη στην εγκυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου.


• Ν’ αλλάξουμε θέμα και με την ιδιότητά σας ως βουλευτή Α’ Αθηνών της Ν.Δ. να σας ζητήσω ένα σχόλιο για το μεταναστευτικό το οποίο, δεν έχει κλείσει όπως όλοι βλέπουμε κι εμείς στα νησιά το αντιμετωπίζουμε ακόμη. Από την Ευρώπη, η Γερμανία ασχολείται περισσότερο με το ζήτημα.
Η Γερμανία ασχολείται περισσότερο με το ζήτημα, επειδή κόντεψε να αλλάξει το πολιτικό σύστημα της χώρας εξ αιτίας της αποφάσεως της Άνγκελα Μέρκελ, να αποδεχτεί 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015. Από εκεί και πέρα, όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τρέμει στην ιδέα επαναλήψεως εκείνης της περιόδου. Άρα κινούνται στο πώς να το αποτρέψουν. Υπάρχει μια συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας υπό την μορφή ανακοινωθέντος τον Μάρτιο του 2016 και είναι σαφές ότι η Γερμανία θα ήθελε να την επικαιροποιήσει. Κι εμείς θα το θέλαμε αυτό, γιατί η συμφωνία κατ’ ουσίαν, σε μεγάλο βαθμό δεν λειτουργεί και δεν ικανοποιεί τα δικά μας συμφέροντα. Όλα αυτά συνδέονται, βέβαια, με την ευρύτερη εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων οπότε θα δούμε πώς θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα.
• Να πάμε στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί κλάδοι δεν είναι ικανοποιημένοι και εκτιμούν ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης.
Είχαμε δηλώσει από τον Απρίλιο του 2020 ότι δεν ξέραμε πότε θα έρθει το τέλος της κρίσεως αυτής, επομένως πρέπει να φυλάξουμε χρήματα και για την πορεία. Αποδεικνύεται ότι εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Εκτιμούμε ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να εξομαλύνονται από την άνοιξη του 2021 επομένως το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και για την ελληνική οικονομία, είναι να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό, στοιχειωδώς μέχρι το τέλος. Και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης. Πρέπει να μπορέσουμε να βγούμε ζωντανοί από αυτή την κρίση, για να μπορέσουμε να δούμε και να αξιοποιήσουμε το τι θα γίνει μετά. Οι ενδείξεις αναφέρουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι σοβαρή.

• Όταν λέτε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι σοβαρή εννοείτε ότι αναμένουμε… καλά νέα και ότι θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.
Ακριβώς, γι αυτό και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως όλα θα ξεκινήσουν να εξομαλύνονται από την Ανοιξη του 2021 οπότε θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα έχει επιστρέψει η κανονικότητα.
• Να σας ζητήσω και ένα σχόλιο για το εμβόλιο. Πότε το περιμένουμε στην Ελλάδα;
Κοιτάξτε, δεν είμαι γιατρός αλλά θα κάνω πολιτικό σχόλιο. Θα επικαλεστώ την δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που είπε, ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. Η κεφαλή πρέπει να οδηγεί και να δίνει το παράδειγμα! Ας το κρατήσουμε αυτό…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου