Από 8 μέχρι και 9 κόμματα θα μπορούν να συμμετέχουν στο κοινοβούλιο με βάση το Exit poll που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο όπου καταγράφει μία τάση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων σημειώνουν ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας είναι όλα ανοιχτά μέχρι και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται μεταξύ 30 και 34% και η ΝΔ μεταξύ 28,5-32,5%. Μάχη γίνεται για την τρίτη θέση μεταξύ Χρυσής Αυγής – ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με μικρό προβάδισμα της Χρυσής Αυγής που καταγράφεται από 6,5% μέχρι και 8% ενώ από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κινούνται στα ίδια επίπεδα από 5,5-7%. «Πεσμένο» εμφανίζεται το Ποτάμι (4-5,5%) ενώ κερδίζουν την μάχη για την είσοδό τους στην βουλή – όπως φαίνεται στο exit poll- οι ΑΝΕΛ και το κόμμα του Β. Λεβέντη ενώ στο όριο του 3% βρίσκεται η ΛΑΕ.

Υπολογίζοντας τις έδρες των κομμάτων με βάση τα μικρότερα ποσοστά από το εύρος της δύναμης που καταγράφονται στο exit poll και με την υπόθεση ότι η ΛΑΕ καταφέρνει να μπει στην βουλή τότε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 135 έδρες, η ΝΔ 80, η ΧΑ 18, το ΠΑΣΟΚ 15, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι 11, από 9 έδρες το κόμμα του Β. Λεβέντη και οι ΑΝΕΛ και 8 έδρες η ΛΑΕ.

Με βάση αυτό το σενάριο τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την συμμετοχή των ΑΝΕΛ προσεγγίζει τις 144 έδρες περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τρίτος εταίρος για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών. Ο πιο πιθανός εταίρος φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ που – με βάση το παραπάνω σενάριο- θα έχει 15 βουλευτές διαμορφώνοντας μια ενδεχόμενη κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΠΑΣΟΚ στις 158-160 έδρες. Όμως στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν φωνές που εισηγούνται στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ σε ένα κυβερνητικό σχήμα όπως φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί και το Ποτάμι ως τρίτος κυβερνητικός εταίρος. Με βάση αυτήν την εκδοχή φαίνεται να δημιουργείται αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης ή σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, υπάρχει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με ψήφο ανοχής από ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα Ποτάμι. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα παραπάνω στοιχεία και εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, η συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί προβλήματα και νέα αδιέξοδα στην δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

«Σε τρεις μέρες θα έχουμε κυβέρνηση», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις πρώτες εκτιμήσεις των εταιριών δημοσκοπήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Υπάρχει δρόμος ακόμα» λένε στη Συγγρού και η ηγεσία της Ν.Δ. αναμένει την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, όπου στις 9 μ.μ. θα δοθεί στη δημοσιότητα το 25% των ψήφων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ