Το χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού μίσθωσης του ακινήτου της Νέας Αγοράς, ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος. Όπως εξήγησε, ήδη έχει συνταχθεί η τεχνική μελέτη από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, που προβλέπει παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ.
Μέχρι τις 10 Αυγούστου αναμένεται να κατατεθεί στο Δήμο η έκθεση των εκτιμητών που θα προβλέπει μεταξύ άλλων το ύψος του μισθώματος ενώ σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, η διακήρυξη θα είναι έτοιμη στα τέλη Αυγούστου, ώστε να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018.
«Όπως γνωρίζετε, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση για να ανατεθεί σε τεχνικό-εκτιμητικό γραφείο, η διαδικασία του ορισμού της μισθωτικής αξίας της Νέας Αγοράς και το πώς το μίσθωμα αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται στην πορεία των χρόνων. Υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία προβλέπει παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ. Όποιος αναλάβει τη μακρόχρονη μίσθωση θα πρέπει να αναλάβει το σύνολο των παρεμβάσεων.
Μέχρι τις 10 Αυγούστου αναμένουμε το πόρισμα των εκτιμητών για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στη διακήρυξη. Στόχος μας είναι να βγει στις αρχές Σεπτεμβρίου στον αέρα ο διαγωνισμός», είπε ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος διευκρίνισε ότι είναι προτιμότερο να γίνει ένας ενιαίος διαγωνισμός για όλο το συγκρότημα και όλα τα καταστήματα, παρά για κάθε κατάστημα ξεχωριστά. Διευκρίνισε ότι ο διαγωνισμός θα προβλέπει τη δυνατότητα υπομίσθωσης των καταστημάτων από τον επενδυτή, ώστε οι έμποροι και επιχειρηματίες οι οποίοι είναι συνεπείς και δραστηριοποιούνται στο συγκρότημα εδώ και χρόνια, να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν εκεί. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός γίνει για κάθε κατάστημα ξεχωριστά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιο ύψος μπορεί να φθάσουν τα χτυπήματα.
Συγκεκριμένα ο δήμαρχος δήλωσε τα εξής: «Η ενιαία διακήρυξη της μίσθωσης της Νέας Αγοράς θα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια εκεί και είναι συνεπείς, θα μπορούν να παραμείνουν στο συγκρότημα. Θα τους δίνεται η δυνατότητα να διαπραγματευθούν με τον ανάδοχο που θα προκύψει από το διαγωνισμό να μισθώσουν μέσω εκείνου τα καταστήματα, Με λίγα λόγια, οι καταστηματάρχες θα μπορούν να έρθουν σε απευθείας συνεννόηση με τον ανάδοχο συνάπτοντας υπομίσθωση. Αν δεν προχωρήσει ο ενιαίος διαγωνισμός και γίνουν μεμονωμένοι διαγωνισμοί για κάθε κατάστημα, υπάρχει κίνδυνος πολλοί από τους σημερινούς καταστηματάρχες να χάσουν τα μαγαζιά τους. Τους συμφέρει λοιπόν να έρθουν σε συνεννόηση με τον μισθωτή».
Τέλος ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην αρνητική κριτική που δέχεται για τη διαδικασία μίσθωσης της Νέας Αγοράς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συνεννόηση και συμφωνία με κανένα υποψήφιο επενδυτή. Άλλωστε, αυτός θα προκύψει μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
«Ο επενδυτής, όποιος και αν είναι αυτός, εύχομαι να γνωρίζει καλά την αγορά της Ρόδου. Πολλά μου προσάπτονται και τα διαψεύδω κατηγορηματικά.
Δεν έχω προσυμφωνήσει τίποτε με κανένα. Θα γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός με όλες τις εγγυήσεις και με συγκεκριμένα κριτήρια. Αν έρθουν σοβαροί επενδυτικοί όμιλοι, θα διαγωνιστούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει. Όλα αυτά τελούν σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων», είπε ο κ.Χατζηδιάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι τόσο με την παρέμβαση στο μνημείο της Νέας Αγοράς, όσο και με την ανακαίνιση του κήπου του Ήχος και Φως που αναμένεται να λειτουργήσει την νέα σεζόν αλλά και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από το Νοέμβριο, θα αλλάξει αισθητά η εικόνα του κέντρου της πόλης.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ