Ειδήσεις

Κλείνει το taxis σε επτά ημέρες – Τι φόρο θα πληρώσουν 2,5 εκατ. φορολογούμενοι

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ολοκληρώνεται σε επτά ημέρες η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο στα τέλη του τρέχοντος μήνα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, τα οποία για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ο φόρος ξεπερνάει το 40% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί τo 87,3% δηλαδή απομένουν περίπου 800.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τις 20 Ιουλίου έχουν υποβληθεί 5.483.597 με το δημόσιο να υπολογίζει να εισπράξει 2,1 δισ. ευρώ δηλώσεις.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι:

– Ενας στους τρεις φορολογούμενους θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.130 ευρώ. Συγκεκριμένα για 2.172.986 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,45 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση

-Το 47,53% των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 5.483.597 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί οι 2.606.441 είναι μηδενικές.

-Για το 12,84% των φορολογούμενων ή 702.170 φορολογούμενους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 414 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 291,6 εκατ. ευρώ.

Πολλοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής της δήλωσή τους θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. τους, θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2016 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονική έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των δηλώσεων προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

Πηγή liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ