Συνεντεύξεις

Δημήτρης Τσιόδρας: «Στα 75 χρόνια, η Ευρώπη έχει διανύσει μία μακρά διαδρομή!»

Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας είναι ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τα 75 έτη από τη Διακήρυξη Schuman, για το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης που αποτελεί μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την οικονομία της Ελλάδας αλλά και για την διαχείριση του νερού που αποτελεί σημείο αιχμής για το ευρωκοινοβούλιο.
• Πρόσφατα, η Ευρώπη έκλεισε 75 έτη από τη διακήρυξη Schuman. Ποια είναι τα οφέλη μένοντας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και σε ποιο επίπεδο υπάρχει συνοχή και δημοκρατία μέσα στην Ευρώπη;
Στα 75 αυτά χρόνια, η Ευρώπη έχει διανύσει μία μακρά διαδρομή: άφησε πίσω της την περίοδο των αιματηρών συγκρούσεων και πέρασε σε μία νέα εποχή συνεργασίας, ειρήνης και προκοπής.
Η αρχική Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα των 6 κρατών-μελών εξελίχθηκε σε ισχυρή οικονομική και πολιτική ένωση: έγινε ΕΟΚ και στη συνέχεια Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα 6 μέλη έγιναν 27, η πολιτική ενοποίηση βάθυνε, οι θεσμικές δημοκρατικές λειτουργίες ενισχύθηκαν, η κοινωνική συνοχή έγινε στόχος προτεραιότητας. Η Ελλάδα είναι σήμερα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της Ενωσης και η επιλογή αυτή αποτελεί πλέον στοιχείο της ταυτότητας μας. Οι Έλληνες ξέρουν ότι η συμμετοχή μας συνέβαλε καθοριστικά στη χρηματοδότηση των υποδομών της χώρας, στην οικονομική ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σήμερα, η Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της, βρίσκεται πια σταθερά σε ευρωπαϊκή τροχιά –ο στόχος να μην έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις πιο προηγμένες χώρες είναι απολύτως εφικτός. Η πατρίδα έχει ισχυρή φωνή και πρωταγωνιστεί ήδη σε πολλούς τομείς. Με όραμα και σχέδιο, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Και θα την κατακτήσει! Σε μία Ευρώπη που θα κινείται δυναμικά προς την κατεύθυνση της ενοποίησης, οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες, για μας και για τα παιδιά μας.
Ασφαλώς υπάρχουν και προβλήματα –ιδιαίτερα σήμερα, καθώς το διεθνές περιβάλλον αλλάζει δραματικά και η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε στρατηγική αυτονομία και κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική: τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών οφείλουν να θεωρούνται απαραβίαστα ευρωπαϊκά σύνορα! Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να πρωταγωνιστήσουμε στον τεχνολογικό τομέα. Και, τέλος, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα άνισης ανάπτυξης περιοχών και να απαντήσουμε πειστικά στις αγωνίες των ανθρώπων που μένουν πίσω, ενισχύοντας σταθερά το κοινωνικό κράτος, που αποτελεί ευρωπαϊκό δημιούργημα και κατάκτηση.
• Τα κονδύλια για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης ύψους 800 δισ. ευρώ θα τονώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία με νέες θέσεις εργασίας και πολλά οφέλη. Τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα;
Διεκδικούμε –και είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε– ένα σημαντικό μέρος από τα μεγάλα κονδύλια του λεγόμενου rearm Europe. Και ασφαλώς, αυτά θα δώσουν σημαντική ώθηση στην εθνική μας οικονομία –και στον ρυθμό ανάπτυξης και στην απασχόληση. Υπάρχει ήδη ένα ζωντανό και ικανότατο ελληνικό οικοσύστημα, στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, που είναι έτοιμο τόσο να υποδεχθεί και να διεκπεραιώσει άψογα παραγγελίες από το εθνικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα, όσο και να ανταποκριθεί απολύτως σε ζήτηση από άλλες χώρες (της Ένωσης ή και τρίτες), αναπτύσσοντας τον εξαγωγικό του προσανατολισμό: το συγκροτούν τα ναυπηγεία μας, οι κατασκευαστές τεθωρακισμένων οχημάτων, η βιομηχανία πυρομαχικών, οι πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στον χώρο των νέων πολεμικών τεχνολογιών (όπως τα drones). Συνεπώς, το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης είναι μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την οικονομία μας. Και δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη. Χιλιάδες θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς, ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγή, νέες εξαγωγικές δυνατότητες είναι εφικτοί στόχοι!
• Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ δημιουργεί πολλά προβλήματα και αναστάτωση στις αγορές. Ένας εμπορικός πόλεμος πόσο θα πλήξει την Ευρώπη και κατ’ επέκταση τη δική μας χώρα;
Είναι απολύτως σαφές ότι από έναν εμπορικό πόλεμο, κανείς δεν θα βγει κερδισμένος! –όλοι θα χάσουν! Η πολιτική της επιβολής δασμών, που έχει εισάγει ο πρόεδρος Τραμπ, ήταν αναπόφευκτο να επισύρει ανταποδοτικά μέτρα και από τον κάθε φορά θιγόμενο: επιβάλλεις δασμούς στα προϊόντα μου, επιβάλλω κι εγώ στα δικά σου –έτσι λειτουργεί το σχήμα. Η Ευρώπη είναι έτοιμη για απαντητικά μέτρα, αλλά και για διαπραγμάτευση που θα καταλήξει σε ισορροπημένη συμφωνία. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ήδη ότι ο πόλεμος των δασμών ωθεί τον πλανήτη στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και σε υψηλότερο πληθωρισμό: οι προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας πήγαν στο 3,1% για φέτος και στο 3% για το επόμενο έτος, από 3,3% που ανέμενε τον Δεκέμβριο. Οι δασμοί πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις χρηματαγορές, εντείνουν την επιχειρηματική αβεβαιότητα, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οδηγούν σε πάγωμα των επενδύσεων, βάζουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας, παράγουν πληθωριστικές πιέσεις και τελικά ζημιώνουν τον καταναλωτή. Ορισμένες τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, πάντως, δείχνουν ότι οι αρχικές μάλλον ακραίες αποφάσεις της ήταν (πιθανότατα) εισαγωγή σε μία… ιδιότυπη διαπραγμάτευση νέων όρων εμπορικής συνεργασίας –και, τελικά, όχι η κήρυξη εμπορικού πολεμου. Ελπίζω τα πράγματα να οδηγηθούν σε μία τέτοια κατεύθυνση. Αν συμβεί αυτό, οι βαρύτατες συνέπειες θα έχουν αποφευχθεί. Αλλιώς, όλοι θα μετράμε απώλειες. Βεβαίως, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ειναι μικρές και ορισμένες (όπως η φέτα και οι βρώσιμες ελιές) είχαν εξαιρεθεί από τους δασμούς της πρώτης θητείας Τραμπ –μέτρο που διεκδικούμε και τώρα. Αλλά οι γενικότερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι αναπόφευκτο να έχουν δευτερογενείς συνέπειες και στη δική μας χώρα. Ελπίζω ότι αυτό θα αποφευχθεί και θα πάμε σε μία συμφωνία win-win, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμφώνησε ο πρόεδρος Τράμπ.


• Πρόσφατα, αναφερθήκατε στην ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης για την ανθεκτικότητα των υδάτων. Το πρόβλημα του νερού είναι ακόμη πιο μεγάλο στα νησιά μας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στον Νότο της Ευρώπης όπου ανήκουν και τα νησιά μας, το πρόβλημα του νερού είναι πράγματι μεγάλο –και κρίσιμο για την καθημερινή ζωή και την υγεία των ανθρώπων, για την αγροτική παραγωγή, για τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μας απασχολεί ιδιαίτερα, εκεί στις Βρυξέλλες κι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να το αναδείξουμε και να δοθούν λύσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε και ψήφισε, αυτόν τον μήνα, απόφαση που καλεί την Κομισιόν να υιοθετήσει μια φιλόδοξη και δεσμευτική στρατηγική για τη διαχείριση των υφιστάμενων αλλά και των μελλοντικών υδάτινων πόρων, η οποία: Θα θεσπίζει συγκεκριμένους στόχους και θα ενισχύει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, θα διασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για τα βασικά μέτρα που απαιτούνται και θα προωθεί την ψηφιακή καινοτομία, με λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για την εξοικονόμηση νερού, την αποφυγή διαρροών και την αποδοτική χρησιμοποίησή του.
Είναι σαφές ότι το αγαθό του νερού δεν είναι ανεξάντλητο. Και ότι όλοι –τοπικοί καταναλωτές και επισκέπτες, αγρότες και επιχειρηματίες– το χρειαζόμαστε καθαρό, ασφαλές, σε προσιτή τιμή και επαρκή ποσότητα. Για εμένα, ως ευρωβουλευτή που συμμετέχω στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αλλά και ως συμπροέδρου της διακομματικής ομάδας ευρωβουλευτών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, το ζήτημα αυτό αποτελεί από τις βασικές προτεραιότητες και θα το αναδεικνύω διαρκώς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου