Τοπικές Ειδήσεις

Νέα έρευνα για τη σπείρα διακίνησης μεταναστών με κατηγορούμενο και λιμενικό

Ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου θα απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα συμπληρωματικώς, ένας 38χρονος λιμενικός, κατηγορούμενος σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών από εγκληματική ομάδα που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου τον Σεπτέμβριο του 2021.
Εις βάρος του ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου λόγω της ιδιότητάς του αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι από τον έλεγχο που έγινε σε εταιρείες ταχυμεταφορών χρημάτων (western union, moneygram κλπ) διαπιστώθηκε ότι του έχουν γίνει εμβάσματα χρημάτων, κυρίως μικροποσών, από τρεις τουλάχιστον αλλοδαπούς, τα οποία και καλείται πλέον να αιτιολογήσει.
Επιπλέον ο λιμενικός, έδωσε το pin και το puk του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο που διενεργείται στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου των συνομιλιών των κατηγορούμενων στην υπόθεση που έχει παραγγελθεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κωδικοί που έδωσε δεν βοήθησαν την έρευνα και θα απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Στο πλαίσιο της συμπληρωματικής έρευνας που διενεργείται ο λιμενικός θα δώσει εξηγήσεις και για την κατάθεση που έδωσε στο πλαίσιο της προνάκρισης κατόπιν έτερης οργανωμένης επιχείρησης των λιμενικών του τμήματος Ασφαλείας Ρόδου και σχηματισμού 4 δικογραφιών στο πλαίσιο εξάρθρωσης άλλης εγκληματικής οργάνωσης ένας 38χρονος Σύρος.
Ο τελευταίος αφέθηκε προχθές ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ενώ εκκρεμούσε η περαίωση της δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και την 1η Οκτωβρίου 2021 είχε εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου με το οποίο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ο 38χρονος λιμενικός, που υπηρετεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου κι ένας 27χρονος Αλβανός, (το Δικαστικό Συμβούλιο απεφάνθη μετά τη διαφωνία Εισαγγελέως και Ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση ή μη των κατηγορούμενων), σχηματίστηκαν από την 14η έως την 16η Οκτωβρίου 2021 4 συναφείς δικογραφίες μετά από έρευνα των λιμενικών για άλλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.
Κατηγορούμενος στις υποθέσεις κατέστησε εκ νέου εμπλεκόμενο σε κυκλώματα διακίνησης τον ίδιο λιμενικό!
Ο λιμενικός αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Είχε αρνηθεί από την πρώτη στιγμή τα όσα του αποδίδονται, ενώ υπέρ αυτού κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανάκρισης στελέχη του λιμενικού σώματος από τη Ρόδο, συμπεριλαμβανομένων του πρώην λιμενάρχη και του υπολιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Ο Σύρος που απολογήθηκε τελευταίος στην υπόθεση του λιμενικού τον ενέπλεξε σε κατάθεσή του από το στάδιο της προανάκρισης.
Μάλιστα αναπτύσσει ισχυρισμούς που δεν διαφέρουν από εκείνους που είχαν αναπτύξει εις βάρος του λιμενικού οι συγκατηγορούμενοί του, γεγονός που έχει προκαλέσει θόρυβο στις αρχές και αναμένεται να αξιολογηθεί αρμοδίως.
Ο Σύρος μάλιστα διατείνεται ότι είχε εμπλοκή στη μεταφορά μεταναστών την 21η Σεπτεμβρίου και ότι ήταν μάρτυρας σε συνομιλία που έγινε.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο Παλαιστίνιος συγκατηγορούμενος του λιμενικού στη δικογραφία που εξετάστηκε πρώτη, τον ήθελαν έναντι αμοιβής 50 ευρώ ανά άτομο να εξασφάλιζε την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών μέσω διασυνδέσεών του, όπου μάθαινε για τους επικείμενους ελέγχους στις οδούς και βοηθούσε ώστε να μην υποβληθούν σε έλεγχο.
Στην κύρια ανάκριση ο Παλαιστίνιος ανασκεύασε πλήρως την απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν τις αποδέχεται και ότι έδινε μόνο πληροφορίες στον λιμενικό για τις λαθρομεταφορές στα ελληνικά παράλια.
Τους ίδιους ισχυρισμούς αναπτύσσει και ο Σύρος ο οποίος έχει καταθέσει ήδη ως μάρτυρας στην αρχική δικογραφία.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Μάνος Τεχνίτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου