Την ευκαιρία να αντλήσουν ρευστότητα και μέσω του φετινού εκκαθαριστικού της εφορίας θέλουν αντλήσουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι σπεύδουν, παρά τους περιορισμούς και τις εορτές του Πάσχα, να εκπληρώσουν άρον-άρον την υποχρέωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Από τις πρώτες ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100.000 επισκέψεις στην πλατφόρμα έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 50.000 δηλώσεις. Φαίνεται ότι το “Μένουμε Σπίτι” βοηθάει κάποιους να προχωρήσουν και με τη σχετική διαδικασία αν και ο λογιστικός κόσμος τονίζει από τώρα σε όλους τους τόνους ότι ο χρόνος μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αποδειχτεί επαρκής για να κατατεθούν και τα 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις

Λόγο να βιάζονται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έχουν όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου. Και δεν είναι λίγοι. Και φέτος, ο αριθμός τους θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ενώ το ποσό των επιστροφών θα κινηθεί ανάμεσα στα 400 και στα 500 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμη κίνητρο για την επιτάχυνση των διαδικασιών, είναι η ατομική εκκαθάριση του φόρου ανά σύζυγο και για τους παντρεμένους. Δηλαδή, αν ο ένας σύζυγος πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο και ο άλλος δικαιούται επιστροφής, θα ακολουθηθούν δύο διαφορετικοί δρόμοι. Για αυτόν που δικαιούται επιστροφής, το ποσό θα πιστωθεί κανονικά στον λογαριασμό του (ή θα συμψηφιστεί με άλλη οφειλή) ενώ για αυτόν που πρέπει να πληρώσει, θα προβλέπονται κανονικά οι τρεις διμηνιαίες δόσεις (ή το όποιο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φετινών φόρων αποφασιστεί δεδομένου ότι μετά τον κορωνοϊό η πληρωμή των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων θα αντιμετωπιστεί ως ένα πολύ ειδικό και “ευαίσθητο” θέμα.

Με το περιεχόμενο της φορολογικής δήλωσης, συνδέεται και η συνέχιση της καταβολής του επιδόματος τέκνων το οποίο εισπράττουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 (έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής) και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2020 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2019).

Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων, έχει ήδη δοθεί η πρώτη δόση του επιδόματος η οποία αφορά στο πρώτο δίμηνο. Η πληρωμή της Β΄ δόσης του επιδόματος παιδιού θα περιλάβει μόνο όσους έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους γι’ αυτό και σπεύδουν αρκετοί να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

ΠΗΓΉ thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ