«Βουτιά» σε χαμηλό 20 ετών κάνει η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς λόγω του lockdown η ζήτηση για καύσιμα έχει «εξατμιστεί», με αποτέλεσμα οι χώρες πλέον να δυσκολεύονται να βρουν πού θα αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους.

Ο όγκος του πετρελαίου που βρίσκεται αποθηκευμένο στις ΗΠΑ αυξάνεται καθώς τα διυλιστήρια περιορίζουν την δραστηριότητά τους λόγω της μείωσης της ζήτησης.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ανώτατο όριο χωρητικότητας, όμως υπάρχει φόβος πως θα φτάσουμε», σχολίασε ο αναλυτής της CMC Markets, Michael McCarthy, προσθέτοντας πως όταν συμβεί αυτό, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αποθήκευση σε δεξαμενόπλοια εκτιμάται πως βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ των 160 εκατ. βαρελιών.

Οι μετοχές όλων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών είναι υπό πίεση, παρά το θετικό κλίμα στις αγορές ευρωπαϊκές μετοχών. Στο Λονδίνο η Royal Dutch Shell και η BP υποχωρούν 1%, ενώ η γαλλική Total 2,2%.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεγάλη πτώση, η οποία έρχεται λίγο πριν την επικείμενη λήξη ενός συμβολαίου future στο οποίο έχουν γίνει μεγάλες συναλλαγές, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση για νέα μείωση της παραγωγής.

Το sell-off εκτιμάται πως εντείνεται λόγω της άμεσης λήξης των συμβολαίων Μαΐου του WTI, που αυτήν την ώρα καταγράφουν πτώση 36,23% στα 11,65 δολάρια το βαρέλι. «Το συμβόλαιο Μαΐου αναμένεται να λήξει αύριο και το μεγαλύτερο μέρος του ανοικτού ενδιαφέροντος και του όγκου βρίσκεται ήδη στο συμβόλαιο του Ιουνίου», σχολίαζε ο Warren Patterson της ING. Το συμβόλαιο Ιουνίου υποχωρούσε κατά 8,8% στα 22,8 δολάρια το βαρέλι προ ολίγου.

Το Brent υποχωρεί κατά περίπου 6% στα 26,35 δολάρια το βαρέλι.

Με την ικανότητα αποθήκευσης κοντά στο μάξιμουμ, κάποιος πρέπει να περιμένει ότι θα σημάνει συναγερμός, κάτι που μεταφράζεται σε επικείμενο νέο γύρο συνομιλιών στον ΟΠΕΚ+, δηλώνει ο Sebastien Galy, στρατηγικός αναλυτής στην Nordea Asset Management.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ