Ειδήσεις

Σάλος για την απόφαση του δημάρχου Ρόδου να απονείμει το κλειδί της πόλεως στον πρωθυπουργό

Ερήμην του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, της δημοτικής πλειοψηφίας και της παρατάξεώς του, χωρίς την τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, και χωρίς να υφίσταται ενιαίος κανονισμός στο δημοτικό συμβούλιο του Καλλικρατικού Δήμου Ρόδου και με παράβαση των προβλεπόμενων σε κανονισμό του Καποδιστριακού Δήμου Ροδίων, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, τίμησε με το πέρας των εργασιών του 13ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου, τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, απονέμοντάς του αντίγραφο (όπως το «βάπτισε») του κλειδιού της πόλεως.
Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας, που αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση αυτή του δημάρχου, κυρίως για τον λόγο ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απόδοσης της συγκεκριμένης τιμής, που μάλιστα φέρεται να μην ισχύει από το έτος 1955 και να έχει αντικατασταθεί, δυνάμει κανονισμού από «μετάλλια τιμής».

Το όλο ζήτημα έχει δύο διαστάσεις:
Καταρχήν είναι η πολιτική του διάσταση, που είναι και υποκειμενική. Το αν δηλαδή θα έπρεπε ή όχι να τιμηθεί ο πρωθυπουργός. Οι απόψεις διίστανται ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, τις βλέψεις και τις επιδιώξεις του, ενώ διαφορετικές είναι και οι απόψεις που διατυπώνονται για το αν θα έπρεπε να τιμηθεί ο πρωθυπουργός επί της θητείας του οποίου τα νησιά απώλεσαν μεταξύ των άλλων και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ παρά τις περί αντιθέτου προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Τα επιχειρήματα έτσι υπέρ ή κατά της αποφάσεως του δημάρχου είναι εύλογα σε μια δημοκρατική χώρα όπως εύλογο είναι κανείς να αναζητήσει την αιτιολόγηση της συμβολικής αυτής κίνησης.
Από εκεί και πέρα όμως πέραν του υποκειμενικού στοιχείου, που υφίσταται αυτό που έχει σημασία, είναι αν τηρήθηκε ο τύπος ή αν έγινε «λάστιχο» η προβλεπόμενη διαδικασία.
Με το πέρας του συνεδρίου και της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο δήμαρχος Ρόδου τον πλησίασε και ακολούθως ανέβηκε τελευταίος στο βήμα:
«Κύριε Πρωθυπουργέ η Βουλή των Ελλήνων είχε ανακηρύξει ως έτος Δωδεκανήσου από την 7η Μαρτίου, ημερομηνία που γιορτάζουμε την ενσωμάτωση του 17’ μέχρι την 7η Μαρτίου του 18’. Στα πλαίσια λοιπόν των εορτασμών αυτών για τα 70 χρόνια είχαμε βέβαια την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο εδώ όσο στην Κάλυμνο και πρόσφατα στη Νίσυρο και βρήκαμε από το αρχείο το καλούπι στο οποίο ο τότε δήμαρχος, ο αείμνηστος Γαβριήλ Χαρίτος, είχε φτιάξει το κλειδί της πόλης και το παρέδωσε στον τότε ανώτατο άρχοντα. Με αυτό το ίδιο καλούπι είχαμε ετοιμάσει τα δώρα μας, ο Αξιότιμος κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το παρέλαβε, με την ευκαιρία τώρα που είστε εδώ… τα 70’ χρόνια είναι» είπε ο Δήμαρχος Ρόδου και ακολούθως ο πρωθυπουργός παραλαμβάνοντας το κλειδί ανέφερε χαριτολογώντας τα εξής:
«Τώρα θα έχουμε δύο κλειδιά κι εγώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρα το έχουμε δίπορτο».
Σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Δήμος Ρόδου, αναφέρονται τα εξής ως προς το περιεχόμενο των όσων είπε ο δήμαρχος την επίμαχη στιγμή:
“Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
-Παρακαλούμε, όπως δεχθείτε από τον Δήμο Ρόδου, ως ενθύμιον, για την παρουσία σας στο 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», ένα συλλεκτικό έργο, αντάξιο της ιστορικής επετείου της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
Στις 7 Μαρτίου 1948, ημέρα της δικαίωσης των αγώνων και των θυσιών του Δωδεκανησιακού Λαού, ο τότε δήμαρχος Ρόδου προσέφερε «το πιστό αντίγραφο του κλειδιού της πόλης», στον τότε Ανώτατο Πολιτειακό ΄Αρχοντα της Ελλάδας, στον βωμό της Πατρίδας, παρουσία του επίσημου Ελληνικού Κράτους, των Μελών της Κυβέρνησης, της Στρατιωτικής Ηγεσίας, των Εκκλησιαστικών Αρχών, της Δημοτικής Αρχής και των Ελεύθερων Δωδεκανησίων. Η Βουλή των Ελλήνων, είχε ανακηρύξει το «2017-ΕΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ»”.
Το αν το κλειδί της πόλης ή πιστό αντίγραφο αυτού, από τα χέρια του ίδιου δημάρχου σε οιονδήποτε αποτελεί ένα «συμβολικό δώρο», αυτό ελέγχεται σίγουρα ως προς την αξιοπιστία του…
Από εκεί και πέρα ο κανονισμός που υφίσταται στον Δήμο Ροδίων και δεν έχει επικαιροποιηθεί στον ενιαίο Δήμο Ρόδου προβλέπει ότι οι τιμητικές διακρίσεις που απονέμει ο Δήμος Ροδίων είναι οι ακόλουθες:

– Το Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Ροδίων που διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:
1.Χρυσό Μετάλλιο «Απόλλων Ήλιος», προς τιμή του αρχαίου θεού Απόλλωνα Ήλιου, στον οποίο η Ρόδος υπήρξε νύμφη – κλήρος – δώρο των Θεών, κατά την μυθολογία.
2. Χρυσό Μετάλλιο «Δωριεύς», προς τιμή του Δωριέα, καταγόμενου από το γένος των Ηρακλειδών (απογόνων του Ηρακλή) κατά τη μυθολογία, ιδρυτή του Δήμου Ροδίων το έτος 408 π.Χ.
3. Χρυσό Μετάλλιο «Κλεόβουλος» προς τιμή του Κλεόβουλου, που κυβέρνησε τη Λίνδο στον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν από τους Επτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας.

-Τιμητική Πλακέτα του Δήμου Ροδίων που διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:
1. Πλακέτα με ενσωματωμένο χρυσό μετάλλιο «Καλλιπάτειρα», προς τιμή της Καλλιπάτειρας μητέρας, κόρης και αδελφής αρχαίων Ροδίων Ολυμπιονικών.
2. Πλακέτα με ενσωματωμένο χρυσό μετάλλιο «Διαγόρας», προς τιμή του Διαγόρα, ιδιαίτερα διακριθέντος Ρόδιου αρχαίου Περιοδονίκη και Ολυμπιονίκη.
3. Πλακέτα με ενσωματωμένο χρυσό μετάλλιο «Χάρης», προς τιμή του Χάρη του Λινδίου, γνωστού γλύπτη της αρχαιότητας, μαθητή του Λυσίππου και κατασκευαστή του αγάλματος του Κολοσσού.

– Ανακήρυξη Διακεκριμένων Προσώπων του Δήμου Ροδίων. Διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:
1. Επίτιμου Δημότη Δήμου Ροδίων με την περγαμηνή «Πίνδαρος», προς τιμή του Πίνδαρου, αρχαίου ποιητή και υμνητή του Διαγόρα και της Ρόδου.
2. Άριστου Δημότη Δήμου Ροδίων με την περγαμηνή «Εύδημος ο Ρόδιος» προς τιμή του Εύδημου, αρχαίου Ρόδιου φιλόσοφου, διακεκριμένου μαθητή του Αριστοτέλη.
3. Επιστήθιου Φίλου Δήμου Ροδίων με την περγαμηνή «Η Ρόδος», προς τιμή της Ρόδου κόρης του Ηλίου και της Αφροδίτης, από την οποία κατά τον Πίνδαρο, προσδόθηκε η ονομασία της Ρόδου.
Ως προς τα δικαιούμενα πρόσωπα ο πρωθυπουργός εμπίπτει στην κατηγορία του Μεταλλίου Τιμής που απονέμεται σε αρχηγούς Κρατών, Προέδρους Κυβερνήσεων, Προέδρους Κοινοβουλίων, Αρχηγούς Εκκλησιών, Προέδρους και Επικεφαλής Γενικούς Γραμματείς Διεθνών Οργανισμών και Ενώσεων Κρατών, σε Πρεσβευτές ως εκπροσώπους κρατών, σε πρόσωπα από τον πνευματικό κόσμο που κατήγαγαν διάκριση σ’ επίπεδο «Νόμπελ» και σε πρωτεύσαντες με χρυσό μετάλλιο Ολυμπιονίκες.
Σε ό,τι αφορά την διαδικασία απονομής τιμητικών διακρίσεων ο κανονισμός του Δήμου Ροδίων, όπως και ο γενικός κανονισμός για την απονομή τιμητικών διακρίσεων, προβλέπει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει Επιτροπή που συγκροτείται από τον Πρόεδρο και τέσσερις Δημοτικούς Συμβούλους, από τους οποίους δύο από τη μειοψηφία ή αν υπάρχει και ελάσσονα μειοψηφία, ο ένας από τη μείζονα μειοψηφία και ο άλλος από την ελάσσων μειοψηφία.
Η Επιτροπή ομοφώνως ή με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την απονομή των Τιμητικών Διακρίσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για την απονομή με την απόλυτη τουλάχιστον πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του.
Σε έκτακτες επείγουσες χρονικά περιπτώσεις, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μπορούν και χωρίς τη διαδικασία της εγκρίσεως από την Επιτροπή της παραγράφου 1, να φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα απονομής τιμητικής διάκρισης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εκτός ημερήσιας διάταξης, ή ακόμη και με τη διαδικασία της κατεπείγουσας συγκλήσεως του Δημοτικού Συμβουλίου με αυθημερόν πρόσκληση συνεδριάσεως. Επίσης ισχύει η εκ του νόμου διαδικασία συγκλήσεως του Δημοτικού Συμβουλίου με γραπτό αίτημα του ενός τρίτου τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου