Τοπικές Ειδήσεις

“The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination” – Επίσημη παρουσίαση στατηγικής και σχεδίου υλοποίησης

Tο The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination είναι μια δημιουργική συνεργασία του Ομίλου TUI και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που φέρνει κοντά τους βασικούς φορείς και την τοπική κοινωνία σε έναν προορισμό, οι οποίοι θα συνδημιουργήσουν λύσεις που ουσιαστικά διαμορφώνουν και σχεδιάζουν ένα Ολιστικό Βιώσιμο Επιχειρηματικό Μοντέλο για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Ο Όμιλος TUI Group/TUI Care Foundation και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, ξεκίνησαν και εγκαινίασαν το Rhodes Co-Lab, τον Ιανουάριο του 2022, με την επίσημη παρουσίαση στον πρωθυπουργό και την εξασφάλιση της στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο και πρότυπο για την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών. Το Co-Lab θα συνεργαστεί με την τοπική τουριστική βιομηχανία, τοπικούς και εθνικούς φορείς και διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων στοχευμένων λύσεων στη Ρόδο, μέσω ενός πενταετούς σχεδίου υλοποίησης.

Στρατηγικός στόχος

“Η Ρόδος να γίνει το πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα ολιστικού μετασχηματισμού ενός προορισμού με στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία των κατοίκων και του φυσικού της περιβάλλοντος, μετασχηματίζοντας την βασιζόμενη στον τουρισμό οικονομία της σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας.”

Ευθυγράμμιση στρατηγικών

Το έργο The Rhodes Co-Lab δεσμεύεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNSDGs), τη Συμφωνία του Παρισιού και την Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, ώστε να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και βασίζεται στην ευθυγράμμιση της στρατηγικής αειφορίας του Ομίλου TUI και της Στρατηγικής Νοτίου Αιγαίου/Ρόδου.

 

Στρατηγικό Πλαίσιο

Το στρατηγικό πλαίσιο του The Rhodes Co-Lab στοχεύει σε:

­ Αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος

­ Ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς

­ Συμπεριληπτική οικονομική ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού.

Μαζί, οι εταίροι θα συμβάλλουν ενεργά με συγκεκριμένες δράσεις, στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης της αλυσίδας αξίας προορισμού, που περιλαμβάνει την πράσινη οικονομική ανάπτυξη, τον πράσινο μετασχηματισμό και την κυκλική οικονομία, την ενίσχυση του θετικού κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού, καθώς και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Απευθύνεται στο σύνολο της τουριστικής αλυσίδας της Ρόδου, της επιχειρηματικότητας και όλης της τοπικής κοινωνίας, για τον ολιστικό μετασχηματισμό των υποδομών, υπηρεσιών και επιχειρηματικότητας, στους τομείς:

· μεταφορές

· διαμονή

· δραστηριότητες και εκδρομές

· τρόφιμα και ποτά

· τουριστικά περιουσιακά στοιχεία

· υπηρεσίες γενικής υποστήριξης

Επιπλέον, οι εταίροι στοχεύουν να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό πέρα από τα όρια του νησιού της Ρόδου, καθώς το αποτύπωμα των πρωτοβουλιών θα ενισχυθεί περαιτέρω όταν οι βέλτιστες πρακτικές υιοθετούνται σε άλλους προορισμούς παγκοσμίως.

Co-Lab Business Plan/ Implementation Plan από την PwC

Η PricewaterhouseCoopers (PwC) ανέλαβε και ολοκλήρωσε το πενταετές Co-Lab business plan/implementation plan του Co-Lab που περιλαμβάνει:

­ Διαγνωστική Ανασκόπηση (Diagnostic Review)

­ Έκθεση Αποτελεσμάτων Διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη (Stakeholder Engagement Report)

­ Στρατηγική και σχέδιο υλοποίησης.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η υλοποίηση των δράσεων του Co-Lab, με επίκεντρο την “Ολιστική προσέγγιση στη Βιωσιμότητα: Άνθρωποι, Περιβάλλον, Οικονομία”, βασίζεται στους εξής άξονες:

1. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

· Μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα και σε κλιματική ουδετερότητα:

– Σταδιακή κατάργηση της χρήσης πετρελαίου και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.

· Καθαρό κέρδος σε φυσικό κεφάλαιο και προώθηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας:

– Μηδενικό πλαστικό αποτύπωμα έως το 2027.

– Πρωτοπόρος στην εφαρμογή των αρχών κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση αποβλήτων και νερού:

i. μείωση μη καταλογιζόμενου νερού στο 20% έως το 2025 & 100% του πληθυσμού με πρόσβαση σε δημόσια υποδομή ύδρευσης

ii. εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων έως το 2030 & 5 κοινότητες μηδενικών αποβλήτων χωρίς απορρίψεις στο έδαφος, το νερό ή τον αέρα που να απειλούν το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία.

– Προστασία και ενίσχυση της θαλάσσιας και χερσαίας βιοποικιλότητας: επίτευξη καθαρού κέρδους σε όρους βιοποικιλότητας έως το 2030.

2. Προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς

· Δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνική ανάπτυξη:

– Να γίνει η Ρόδος το πρώτο πλήρως προσβάσιμο νησί: όλες οι παραλίες με μεγάλη συγκέντρωση τουριστικών υποδομών, τα σημεία ενδιαφέροντος και οι πολιτιστικοί χώροι να είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία έως το 2025.

– Το 100% των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού να συμμετάσχει σε ένα τουλάχιστον πρόγραμμα επιμόρφωσης έως το 2027.

– Καλύτερη στην κατηγορία της για την εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης έως το 2030

– Διασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας στον τουρισμό έως το 2024.

· Διατήρηση και προστασία του πολιτιστικού κεφαλαίου και διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης κατοίκων και επισκεπτών με την πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου:

– Βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη των τοπικών υπηρεσιών και προϊόντων.

– Κινητοποίηση της τοπικής οικονομίας προς την ψηφιακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα.

– Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς και ενίσχυση της συμβολής της στη βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση τους τοπικούς πόρους, τον τουρισμό και την απασχόληση.

3. Διασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς

· Βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη των τοπικών υπηρεσιών και προϊόντων:

– Δημιουργία ενός κεντρικού φορέα (DMMO) για το συντονισμό των δραστηριοτήτων τουριστικής ανάπτυξης στη Ρόδο έως το 2023.

– Διαφοροποίηση και αναβάθμιση της προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στο re-branding και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, και τον διπλασιασμό των επισκεπτών του ταξιδιού εμπειρίας μέχρι το 2025.

· Κινητοποίηση της τοπικής οικονομίας προς την ψηφιακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα:

– Εφαρμογή στρατηγικής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο την αύξηση της τοπικής γεωργικής παραγωγής και υδατοκαλλιέργειας κατά 50% και την αυξημένη ενσωμάτωση των τοπικών προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα του τουρισμού.

– Να καταστεί η Ρόδος ηλεκτρονικός προορισμός έως το 2025 όσον αφορά τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες και προς τους φορείς της τοπικής οικονομίας.

 

Θα δημιουργηθούν τοπικές και διεθνείς συνεργασίες για τις δράσεις σε τομείς εργασιών συγκεκριμένων στρατηγικών πυλώνων, προκειμένου να εδραιωθούν τα έργα μετασχηματισμού. Οι απτοί στόχοι ανά δράση θα συμφωνηθούν με τους εταίρους.

 

Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη

Λόγω του εμβληματικού παγκόσμιου πρότζεκτ του The Rhodes Co-Lab και των αναγκών για την υλοποίησή του, σχεδιάζεται να ιδρυθεί προσεχώς στη Ρόδο ένα Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Προορισμών, International Center for Sustainable Tourism Development, όπου θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, ο Όμιλος TUI και η TUI Academy, καθώς και τοπικοί και διεθνείς stakeholders, με βασικό αντικείμενο:

­ Παρατηρητήριο/Παρακολούθηση προόδου των έργων

­ Εκπαίδευση και κατάρτιση των τοπικών ομάδων/τοπικής κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας

­ Εκπαίδευση και κατάρτιση άλλων τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το Κέντρο θα προσελκύσει εθνικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, διοικητικές αρχές/οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για την ενίσχυση της παγκόσμιας τεχνογνωσίας στον βιώσιμο μετασχηματισμό του τουρισμού. Η λειτουργία του θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, πέρα από το πενταετές έργο Co-Lab, προκειμένου να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο.

 

Σύντομο Ιστορικό & Αναπτυξιακός Σχεδιασμός 2022-2023

Το The Rhodes Co-Lab εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο 2022 στη Ρόδο με την επίσημη ανακοίνωσή του, μετά από την παρουσίασή του στον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Το Μάιο του 2022 πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίασή του στις Βρυξέλλες, όπου υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Η στρατηγική και το σχέδιο υλοποίησης που καταρτίστηκε από την PwC ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση στη Ρόδο στις 17 Φεβρουαρίου 2023.

Ακολουθούν στο επόμενο στάδιο οι συναντήσεις εργασίας – workshops με τους φορείς τον Απρίλιο και το Μάιο 2023, που αφορούν στην ενημέρωση για την εξειδίκευση των έργων/δράσεων. Από τον Απρίλιο 2023 ξεκινά η υλοποίηση βασικών δράσεων/έργων και συγχρόνως οι δράσεις και η καμπάνια ενημέρωσης και επικοινωνίας για την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των επισκεπτών.

Επίκειται το επόμενο διάστημα και η ίδρυση στη Ρόδο του Διεθνούς Κέντρου για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Προορισμών, σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς φορείς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου