Τοπικές Ειδήσεις

Εχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση ναρκωτικών και ψυχοφαρμάκων στη διάρκεια της πανδημίας

Στη διαπίστωση ότι η παρατεταμένη κατάσταση με τους περιορισμούς λόγω των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί για την πανδημία του κορωνοϊού, έχουν αυξήσει την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών κάθε είδους στη Ρόδο, προέβησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘Δίοδος’ κ. Γιώργος Τριάντος και η επιστημονικά υπεύθυνη της ‘Διόδου’ κα Ιωάννα Μαρίνου.
Σε δηλώσεις τους, προχώρησαν σε απολογισμό δράσεων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, ενώ μίλησαν και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται υπό τις συνθήκες της πανδημίας που έχουν επηρεάσει την ψυχολογία των ανθρώπων, όλων των ηλικιών.
«Όλες οι δράσεις μας αυτό τον καιρό είναι εστιασμένες ακριβώς σε αυτόν τον άξονα, στην Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας η οποία φαίνεται να πλήττεται σοβαρά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Φυσικά και ο άξονας των εξαρτήσεων είναι ένα κομμάτι που μας αφορά πολύ, καθώς οι έρευνες αποδεικνύουν ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση ναρκωτικών ουσιών και ψυχοφαρμάκων, καθώς επίσης και η χρήση του αλκοόλ. Αυτό το οποίο μπορούμε να σημειώσουμε είναι ότι μέσα από τις δράσεις της ‘Διόδου’ διαπιστώνουμε πως οι γονείς συμμετέχουν ενεργά και ενδιαφέρονται για τις ανάγκες που έχουν προκύψει, όπως αυτή της οριοθέτησης», όπως τόνισε η κα Μαρίνου.

Ο Γ. ΤΡΙΑΝΤΟΣ
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τριάντος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Αν εξαιρέσουμε το οικονομικό κομμάτι που είναι επίσης μία αιτία αύξησης των ψυχικών ασθενειών, βλέπουμε πώς η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί επηρεάζει όλες τις ηλικίες. Από το δημοτικό έως το γυμνάσιο και το λύκειο, διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά έχουν αποδιοργανωθεί σε μεγάλο βαθμό –έχουν χάσει την κοινωνική τους επαφή με το σχολείο, τις συναναστροφές τους, τους φίλους τους ενώ έχουν μπει στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Όλα αυτά, όμως, δημιουργούν προβλήματα και αφήνουν κατάλοιπα τα οποία είτε εκφράζονται με προκλητικότητα είτε εκδηλώνονται μέσα στο σπίτι (με στρες, βία κ.λπ.)
*Δυστυχώς, μόνο στην Αθήνα έχουμε στοιχεία ότι έχει… τριαπλασιαστεί η χρήση κοκαΐνης και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, έχει τριαπλασιαστεί η χρήση ψυχοφαρμάκων. Συνεπώς, βλέπουμε ότι δεν έχουμε μόνο την πανδημία αλλά υπάρχει κι ένας…πόλεμος σχετικά με τις εξαρτήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι», είπε ο κ. Τριάντος.
Για την Ρόδο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την χρήση κοκαΐνης και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών και ψυχοφαρμάκων και αριθμοί, αλλά η αύξηση είναι κατακόρυφη και ήδη προκαλεί ανησυχία.
«Όταν μιλάμε για εξαρτήσεις δεν μιλάμε μόνο για ουσίες και ψυχοφάρμακα. Αναφερόμαστε στο διαδίκτυο, στη διατροφή, συναισθηματικό κόσμο και πολλά άλλα. Αυτά όμως συνδέονται και ίσως να είναι ένα πέρασμα στις ουσίες…», τόνισε ο κ. Τριάντος.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ
ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Μελέτες στην Ευρώπη ήδη αποδεικνύουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με την UNICEF του Ηνωμένου Βασιλείου, πάνω από 60% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούν για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις ζωές τους. Το ίδρυμα δημόσιας υγείας Sciensano στο Βέλγιο, διαπίστωσε ότι νέοι άνθρωποι μεταξύ 18-24 και οι μαθητές, έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από το άγχος και την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι γονείς στην Ιταλία και στην Ισπανία παρατήρησαν ότι τα παιδιά είχαν δυσκολία στη συγκέντρωση, ήταν ευερέθιστα, ανήσυχα και νευρικά. Έρευνες πραγματοποιήθηκαν κατά τα αρχικά στάδια και αποκάλυψαν πως ένας στους τρεις νιώθει στενοχωρημένος. Ένας στους 2 νέους (ηλικίας 18-29 ετών) έχει κατάθλιψη και άγχος, και 1 στους 6 πιθανώς επηρεάζεται. Έως και το 20% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η κακή ψυχική υγεία είναι σε παράλληλη πορεία με την πανδημία.
Οι ψυχικές ασθένειες επιδεινώνονται, τόσο σε εκείνους που ήταν ήδη σε κίνδυνο, όσο και σε εκείνους που δεν είχαν ποτέ ζητήσει ψυχιατρική υποστήριξη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας οι μισοί νέοι ηλικίας 18 έως 29 έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους εξαιτίας της πανδημίας. Εως και το 20% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο της Μαθητικής Ζωής ένας στους τρεις μαθητές έχει εμφανίσει ψυχική διαταραχή.
-Σε μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (2020) στο εγκυρότερο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine και που αφορούσε τις επιπτώσεις των μεγάλων καταστροφών στην ψυχική υγεία των ατόμων, έδειξε ότι η συναισθηματική δυσφορία είναι πανταχού παρούσα στους πληγέντες πληθυσμούς και η οποία εκδηλώνεται με κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις. Μια πρόσφατη εθνική έρευνα από την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία δείχνει ότι η πανδημία COVID-19 επηρεάζει σοβαρά τη ψυχική υγεία των Αμερικανών με τους μισούς ενήλικες να αναφέρουν υψηλά επίπεδα άγχους.
Οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί είναι λιγότερο ανήσυχοι από τους νεότερους για τον ιό, «ίσως το να είσαι μεγαλύτερος σημαίνει ότι είσαι λίγο πιο σοφός και λίγο πιο κοσμικός» (Dr Bruce Schwartz) . Ερευνητές στην Κίνα συσχέτισαν την πανδημία COVID-19 με ήπιο αγχωτικό αντίκτυπο , η ποιότητα ζωής ήταν έντονα επηρεασμένη ενώ οι ασθενείς υπέφεραν από σημαντική σωματική και ψυχολογική εξασθένηση.
Η απότομη αλλαγή του μαθησιακού περιβάλλοντος και οι περιορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και δραστηριότητες, δημιούργησαν μια ασυνήθιστη κατάσταση για τα αναπτυσσόμενα παιδικά μυαλά. Το κλείσιμο των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι διάφοροι περιορισμοί αυξάνουν τον κίνδυνο κακής διατροφής των παιδιών και την έκθεσή τους στην ενδοοικογενειακή βία, ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά το stress και το άγχος. Οι ηλικιωμένοι, είναι πιο ευάλωτοι και πιο ευαίσθητοι σε προβλήματα ψυχικής υγείας με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.
Ερευνητές υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη είχαν υψηλό κίνδυνο για ψυχικές ασθένειες και διαταραχές ύπνου. Η πανδημία COVID – 19 μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο φόβο, πανικό, άγχος και ξενοφοβία. Ο «πανδημικός φόβος» συνδέεται άμεσα με την ψυχική ευεξία που με τη σειρά της συσχετίστηκε με χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Υπάρχουν ανησυχίες για την έξαρση της βίας σε μια εποχή κοινωνικής αποστασιοποίησης, ανεργίας και εκτεταμένης οικονομικής αστάθειας. Παράγοντες που μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής είναι επίσης τα χαμηλά κέρδη και οι απώλειες οικονομικών πόρων. Επιπλέον φαίνεται ότι η πανδημία επηρεάζει έντονα και τη σεξουαλική ζωή των ατόμων.
Συμπερασματικά η πρόσφατη πανδημία επηρεάζει έντονα την καθημερινή μας ζωή, επιβραδύνει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη παγκόσμια ευημερία, διαταράσσοντας την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής στο σύνολό της με ορισμένες ομάδες να επηρεάζονται εντονότερα όπως π.χ. οι γυναίκες 16-49 ετών, τα άτομα που ζουν μόνα τους (με ή χωρίς παιδιά), εκείνοι με χαμηλό εισόδημα, οι ανίκανοι προς εργασία και οι άνεργοι. Η τρέχουσα πανδημική κρίση COVID-19 είναι η αιτία ευρείας ανησυχίας, κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με ευρύτατες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Η ΕΚΘΕΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
«Ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε τελικά, την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας όπως σχεδιάζαμε σε τρία σημεία της πόλης, όπου θα αναρτηθούν φωτογραφίες των συμπολιτών μας τις οποίες τράβηξαν κατά την περίοδο της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Τριάντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου