Στο θέμα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στα ευρωπαϊκά σύνορα αναφέρθηκε, με παρέμβασή του, στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ.

Με παρέμβασή του, στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για το 2021, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο θέμα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, με τις εισηγήσεις τους, αποδέχονται πλέον κατηγορηματικά ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα ενώ τόνισε την σημαντική ευθύνη των κρατών-μελών στην αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να υλοποιούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για να υπάρξει μια οριστική αντιμετώπισή του χρειάζεται ουσιαστική και κυρίως ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων και ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου πλαισίου, το οποίο θα πρέπει να εστιάζει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, με σύγχρονα τεχνικά μέσα και σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη διασφάλιση των συνόρων της, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν μάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί, ο Ερντογάν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να εκβιάσει την Ευρώπη και να ικανοποιήσει τη δική του εσωτερική πολιτική ατζέντα.

Καταλήγοντας, κάλεσε την ΕΕ να δράσει από κοινού και συντονισμένα, επιδεικνύοντας έμπρακτη αλληλεγγύη ιδιαίτερα στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα.

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

«Με ικανοποίηση άκουσα τις εισηγήσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής διότι πράγματι, το μεταναστευτικό δεν είναι ένα ζήτημα εθνικό αλλά ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει από κοινού και συντονισμένα, στην τελευταία ίσως ευκαιρία που μας δίνεται για μια οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο βιώνουν

ιδιαίτερα οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η χώρα μου η Ελλάδα. Και βεβαίως, είναι ευθύνη και των εθνικών κυβερνήσεων.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των εξωτερικών της συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τη δημιουργία κλειστών, με ανθρώπινες συνθήκες, ελεγχόμενων κέντρων και σημειώνει παράλληλα πρόοδο στις διαδικασίες επιστροφών και χαίρομαι που αυτό σήμερα αναγνωρίζεται.

Δεν μπορεί όμως μόνη της! Και πολύ περισσότερο όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό με στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη και να ικανοποιήσει τη δική του εσωτερική πολιτική ατζέντα, με αποκορύφωμα τη μεθοδευμένη ένταση που προκάλεσε στον Έβρο, παίζοντας με την τύχη πολλών απελπισμένων ανθρώπων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι γνωστό σε όλους ότι για να υπάρξει μια οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται ουσιαστική και κυρίως ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων και ανάγκη αναθεώρησης του υφισταμένου πλαισίου, το οποίο θα πρέπει να εστιάζει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, με σύγχρονα τεχνικά μέσα και σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ευρωπαϊκή λύση λοιπόν δεν πρέπει να περιορίζεται σε ασαφείς υποσχέσεις και αοριστολογίες. Οι βαρύγδουπες διακηρύξεις πρέπει να γίνουν έμπρακτη αλληλεγγύη.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ