ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Generation G»: Το έγκλημα της μετανάστευσης 200.000 νέων, ταλαντούχων Ελλήνων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
βαλιτσα

H με­τα­νά­στευ­ση των Ελ­λη­νό­που­λων σε άλλες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες προ­κει­μέ­νου να βρουν δου­λειά, είναι το θέμα του αφιε­ρώ­μα­τος που φι­λο­ξε­νεί ο Guardian. Όπως ανα­φέ­ρει η βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα η «Generation G», δεν είναι άλλη από τους πε­ρί­που 200.000 νέους, τα­λα­ντού­χους Έλ­λη­νες που ανα­γκά­στη­καν να φύ­γουν από τη χώρα για να βρουν μία κα­λύ­τε­ρη επαγ­γελ­μα­τι­κή τύχη στο εξω­τε­ρι­κό.

«Για­τροί στη Γερ­μα­νία, ακα­δη­μαϊ­κοί στη Με­γά­λη Βρε­τα­νία, κα­τα­στη­μα­τάρ­χες στην Αμε­ρι­κή: ο απο­δε­κα­τι­σμός του ελ­λη­νι­κού πλη­θυ­σμού ίσως είναι το πιο ολέ­θριο υπο­προ­ϊ­όν της οι­κο­νο­μι­κής κα­τάρ­ρευ­σης που έχει πλή­ξει τη χώρα από την αρχή της ύφε­σης», ανα­φέ­ρει το δη­μο­σί­ευ­μα και πα­ρα­θέ­τει πα­ρα­δείγ­μα­τα Ελ­λή­νων που απο­φά­σι­σαν να φύ­γουν από την Ελ­λά­δα.

«Θα έπρε­πε να βρί­σκο­μαι στην Ελ­λά­δα. Είναι τόσο κρίμα που κό­σμος όπως εγώ, στα 20 τους, ανα­γκά­στη­καν να φύ­γουν», δη­λώ­νει στη βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα, η 28χρονη Μα­ρι­τί­να Ρώπα, η οποία είναι ει­δι­κευό­με­νη για­τρός στη Γερ­μα­νία όπου απο­φά­σι­σε να με­τα­βεί πριν τρία χρό­νια.

«Generation G»: Το έγκλημα της μετανάστευσης 200.000 νέων, ταλαντούχων Ελλήνων - Το πιο ολέθριο υποπροϊόν της κρίσης

Όπως εξη­γεί η 28χρονη, η εναλ­λα­κτι­κή της Γερ­μα­νί­ας φά­ντα­ζε μο­να­δι­κή όταν δια­πί­στω­σε ότι η ανα­μο­νή για την ει­δι­κό­τη­τα της δερ­μα­το­λο­γί­ας ήταν πο­λευ­τής.

«Στην Ελ­λά­δα νο­σο­κο­μεία έκλει­ναν και θέ­σεις ερ­γα­σί­ας δεν υπήρ­χαν. Στη Γερ­μα­νία, όπου υπάρ­χει με­γά­λη ζή­τη­ση για­τρών, έχεις τη δυ­να­τό­τη­τα να δια­πρέ­ψεις προ­σω­πι­κά και επαγ­γελ­μα­τι­κά σε ένα σύ­στη­μα που είναι πολύ καλό, πολύ καλά δο­μη­μέ­νο και σύγ­χρο­νο», προ­σθέ­τει η νεαρή Ελ­λη­νί­δα.

Σύμ­φω­να με τον Guardian που επι­κα­λεί­ται στα­τι­στι­κά στοι­χεία γερ­μα­νι­κών αρχών, πε­ρί­που 35.000 για­τροί έχουν φύγει από την Ελ­λά­δα με προ­ο­ρι­σμό κά­ποια γερ­μα­νι­κή πόλη, ενώ διευ­κρι­νί­ζει πως το κύμα με­τα­νά­στευ­σης δε συ­γκρί­νε­ται με εκεί­νο των «gastarbeiter που έφτα­σαν μα­ζι­κά για να επαν­δρώ­σουν ερ­γο­στά­σια τη δε­κα­ε­τία του 1950».

Μά­λι­στα, επι­ση­μαί­νε­ται πως πα­ρό­τι η χώρα δεί­χνει ση­μά­δια οι­κο­νο­μι­κής ανά­καμ­ψης, η… φυγή δε δεί­χνει να υπο­χω­ρεί.

Έρευ­να που επι­κα­λεί­ται η βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα ανα­φέ­ρει ότι οι Έλ­λη­νες που ανα­ζή­τη­σαν την τύχη τους στο εξω­τε­ρι­κό δια­σκορ­πί­στη­καν στην Ευ­ρώ­πη, ενώ όπως ανα­φέ­ρει ο Λόης Λα­μπρια­νί­δης κα­θη­γη­τής Οι­κο­νο­μι­κής Γε­ω­γρα­φί­ας Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ανά­πτυ­ξης στο Πα­νε­πι­στή­μιο Μα­κε­δο­νί­ας «ο κό­σμος ένιω­σε πα­γι­δευ­μέ­νος. Το οι­κο­νο­μι­κό και πο­λι­τι­κό κλίμα, είναι τόσο κακό που ακόμα και αν οι συν­θή­κες στο εξω­τε­ρι­κό είναι λίγο κα­λύ­τε­ρες (οι Έλ­λη­νες) θα επι­λέ­ξουν να φύ­γουν».

Μά­λι­στα, διευ­κρί­νι­σε ότι οι Έλ­λη­νες θα πάνε οπου­δή­πο­τε μπο­ρούν για να βρουν ερ­γα­σία, ακόμα και στην Ασία, την Αφρι­κή, την Αυ­στρα­λία, τη Μέση Ανα­το­λή, ενώ επι­ση­μαί­νει πως πα­ρα­τη­ρεί­ται ένα νέο φαι­νό­με­νο φυγής από αν­θρώ­πους που δεν κα­τέ­χουν πα­νε­πι­στη­μια­κή μόρ­φω­ση.

Ωστό­σο, ο Guardian κα­τα­λή­γει ότι «δεν είναι όλα χα­μέ­να», καθώς πολ­λοί από τους Έλ­λη­νες που έχουν βρει επαγ­γελ­μα­τι­κό κα­τα­φύ­γιο στο εξω­τε­ρι­κό επι­θυ­μούν να επι­στρέ­ψουν μόλις η χώρα ανα­κάμ­ψει. Μά­λι­στα, ει­δι­κοί εκτι­μούν ότι αυτοί οι πο­λί­τες θα ση­μα­το­δο­τή­σουν την αλ­λα­γή που έχει τόσο ανά­γκη η Ελ­λά­δα.

imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.