«Έρχεται» το μοντέλο συνεταιριστικής εργασίας από εργαζόμενους στα ιδιωτικά συνεργεία, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας του ΕΣΥ.
Το νέο μοντέλο προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να απομακρυνθούν οι ιδιωτικές εταιρείες από την ανάληψη λειτουργιών των νοσοκομείων. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η καταγγελία από το βήμα της Βουλής του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη για τριπλάσιο και τετραπλάσιο κόστος σίτισης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με υπηρεσίες catering πεντάστερου ξενοδοχείου!
Σήμερα, τα δημόσια νοσοκομεία δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης από ιδιωτικά συνεργεία. Για παράδειγμα, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάληψη υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας και για τραπεζοκόμους ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Παίρνει 10 εκατ., δινει 3,6 εκατ.
Αντίστοιχα στον Ευαγγελισμό το κόστος για υπηρεσίες που έχουν εκχωρηθεί σε ιδιωτικά συνεργεία ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο και σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο κ. Ηλία Σιώρα, η σχετική σύμβαση αφορά σε 400 εργαζομένους. «Οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται -όταν πληρώνονται- με 500 ευρώ τον μήνα, περί τα 8.000 τον χρόνο. Δηλαδή, το μισθολογικό κόστος για τον εργολάβο είναι 3,6 εκατ. ευρώ και λαμβάνει συνολικά 10 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο κ. Σιώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας με το νέο μοντέλο επιδιώκει μείωση των σχετικών δαπανών αλλά και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο συνεταιριστικής εργασίας από εργαζομένους θα γίνει μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) που προβλέπονται στον νόμο του 2011 περί «Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας».

Στις ΚοινΣΕπ θα συμμετέχουν εργαζόμενοι σε ιδιωτικά συνεργεία που δραστηριοποιούνται στον τομέα της σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης. Η διαδικασία για την ανάδειξη του παρόχου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και σήμερα, μέσω δηλαδή διαγωνιστικής διαδικασίας. Έτσι, η «εταιρεία» των εργαζομένων θα μπορεί να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την ανάθεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών που προκηρύσσουν τα νοσοκομεία.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει ωστόσο να «πριμοδοτούνται» οι εργαζόμενοι ώστε στην περίπτωση που συμμετέχει στον διαγωνισμό και ιδιώτης, να έχουν κάποιο… προβάδισμα. Επίσης, εξετάζεται ακόμη και η περίπτωση να αποκλειστούν οι εργολαβικές εταιρείες από τους διαγωνισμούς.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη. Οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των γιατρών για την πρόθεσή τους να ενισχύσουν το μοντέλο συνεταιριστικής εργασίας από εργαζόμενους των ιδιωτικών συνεργείων.

Τραγική κατάσταση
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας η κατάσταση που επικρατεί με τα ιδιωτικά συνεργεία είναι τραγική, αφού οι εργολάβοι είτε δεν πληρώνουν τους εργαζομένους, είτε τους πληρώνουν με πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που φαίνονται στις καταστάσεις.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε ότι είναι μία θετική εξέλιξη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «υπέρ της διαδικασίας, του μοντέλου της συνεταιριστικής εργασίας», η οποία ευνοεί τους εργαζόμενους, καθώς σήμερα βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. Έκανε λόγο μάλιστα για καρτέλ στον χώρο των ιδιωτικών συνεργείων που λυμαίνονται το ΕΣΥ.
Αντίστοιχη καταγγελία έχει κάνει και η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) σύμφωνα με την οποία «ο τρόπος που διεξάγονται οι προκηρύξεις των διαγωνισμών είναι διάτρητος, αφού πολλοί από αυτούς καταλήγουν επί σειρά ετών στις ίδιες εταιρείες». Σύμφωνα με την ΠΕΚΟΠ, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας εργάζονται σε καθεστώς απόλυτης εκμετάλλευσης. «Εικονικές συμβάσεις, κλωνοποίηση εργαζομένων, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, ψεύτικες βεβαιώσεις, αδιαφανείς διαδικασίες προκηρύξεων, πρόθυμα διοικητικά συμβούλια που βάζουν πλάτη σε ακριβοπληρωμένες αναθέσεις έργων, μη καταβολή δεδουλευμένων πολλών μηνών, απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας εξ αιτίας υποκλοπών και κλωνοποιήσεων εργατοωρών, τεράστια εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή και σπατάλη δημοσίου χρήματος», είναι κοινή πρακτική στα ιδιωτικά συνεργεία.

Από «κόσκινο» τα τιμολόγια των προμηθειών
Η αλλαγή στην παρουσία των ιδιωτικών συνεργείων (καθαρισμού, φύλαξης, εστίασης, συντήρησης κ.ά.) στα νοσοκομεία, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για «μεγάλη θεσμική επανάσταση» στον χώρο των προμηθειών στο ΕΣΥ. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει εξαγγείλει ριζική αλλαγή του συστήματος με:
Πλήρη καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.
Καθορισμό συγκεκριμένων τεχνικών – ποιοτικών προδιαγραφών των υλικών τις οποίες εάν δε πληρούν οι προμηθεύτριες εταιρείες θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό.
Καθορισμό ενός εύρους τιμής (συν-πλην 10% της αντίστοιχης τιμής στο 50% των χωρών της Ε.Ε.) για κάθε κατηγορία υλικών που αγοράζουν τα νοσοκομεία.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας για ελέγχους στις προμήθειες του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα έχει ζητήσει να περάσουν από «κόσκινο» τα τιμολόγια για την αγορά υλικών για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις αλλά και για μηχανήματα που «αραχνιάζουν».
Ο έλεγχος σε πρώτη φάση αφορά: υλικά που χρησιμοποιούνται σε λαπαροσκοπήσεις, φίλτρα τεχνητού νεφρού και ραδιοφάρμακα. Σημειώνεται ότι από παλαιότερους ελέγχους των Επιθεωρητών είχαν εντοπιστεί νοσοκομεία που προμηθεύονταν τα ραδιοφάρμακα σε ακριβότερες τιμές σε σχέση με άλλα.
Επίσης, για τα φίλτρα τεχνητού νεφρού υπήρξαν στο παρελθόν καταγγελίες για κακής ποιότητας υλικά αλλά και για υπερτιμολογήσεις.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ