Ειδήσεις

Εγκρίθηκε από τον ESM το δάνειο για την Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε -μέσω ανάρτησής του στο twitter- πως το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα.

Stability support for #Greece approved by €zone. Just signed new #MoU on behalf of @EU_Commission and @JunckerEU pic.twitter.com/6a2b0ytng5

— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) August 19, 2015

Η σχετική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πάρθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Είχε προηγηθεί η έγκριση της ελληνικής συμφωνίας από τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Το νέο μνημονιακό πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία, με το πακέτο να ανέρχεται συνολικά ως τα 86 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση θα είναι 26 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ΕΜΣ, για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη υποδόση των 16 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση (13 δισ. ευρώ) να προβλέπεται για αύριο 20 Αυγούστου και να ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και που θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε δόση που θα εκταμιεύεται από το συνολικό δάνειο των περίπου 86 δισ. ευρώ, θα απαιτείται «πακέτο» προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία εκτείνονται από το φορολογικό πεδίο μέχρι το συνταξιοδοτικό και τις αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση καλείται να πληρώσει και το «μάρμαρο» των αθετήσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που σημειώθηκαν στο πλαίσιο των δύο άλλων Μνημονίων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου