Από τα πρώτα εξωτικά θέρετρα της δεκαετίας του ’90 που επισκέπτονταν κατά δεκάδες οι δυτικοί επισκέπτες, μέχρι τις σημερινές «ορδές» τουριστών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης που προγραμματίζουν με μεγαλύτερη ευκολία από το παρελθόν την επίσκεψή τους σε νησιά όπως ο Δομίνικος και το Πουκέτ, την Κούβα ή τη Σαουδική Αραβία, έχουν αλλάξει πολλά.
Όχι μόνο τα ίδια τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά και οι ίδιοι οι πελάτες που φαίνονται πολύ διαφορετικοί από ό,τι πριν από τρεις δεκαετίες και θέλουν διαφορετικά πράγματα από τα ταξίδια.
Σε πρώτο πλάνο οι εμπειρίες
Όταν μόλις ξεκίνησαν τα διεθνή ταξίδια, οι άνθρωποι χαιρόντουσαν να πηγαίνουν σε ομαδικές εκδρομές. Απλώς πήγαιναν σε ένα ξενοδοχείο και έτρωγαν σε ένα ξενοδοχείο, επισήμαναν επιχειρηματίες στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για Συνεκτικές Κοινωνίες που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη τον περασμένο μήνα.
Όπως σημειώνει και το Business Insider, όμως, οι σημερινοί τουρίστες, οι νέοι επισκέπτες, φαίνεται πως εμφανίζουν μια κόπωση από αυτού τους είδους τα διεθνή ταξίδια, που αποτελούν επιλογή «παλαιάς κοπής» ή με οικογενειακό πρόσημο.
Σήμερα, όταν ταξιδεύουν μόνοι τους, αναζητούν πολύ περισσότερο πράγματα που είναι ασυνήθιστα, είναι πιο έμπειροι ταξιδιώτες και μια εντελώς διαφορετική «ράτσα»: τους αρέσουν πολύ περισσότερο οι εμπειρίες, και όχι απλώς το να δουν κάτι όμορφο, επειδή πιθανότατα το έχουν ήδη δει, το έχουν κάνει με τους γονείς τους, εξετάζουν εμπειρίες που είναι βαθύτερες και τους επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν με την τοπική κοινότητα.
Δεν είναι τυχαίο πως τον Ιανουάριο, το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του ΟΗΕ για τον Τουρισμό ανέφερε ότι το 2024 εκτιμάται ότι θα ταξιδέψουν διεθνώς 1,4 δισεκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 11% αύξηση σε σχέση με το 2023. Σημείωσε, δε, ότι αναμένει ότι ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων θα αυξηθεί κατά 3% έως 5% το 2025.
Το χάσμα γενεών
Πέρυσι, η McKinsey διεξήγαγε έρευνα σε 5.000 ταξιδιώτες από την Κίνα, τη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία συμβούλων ανέφερε ότι το 52% της Gen Z που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε ταξιδιωτικές εμπειρίες, σε σύγκριση με το 29% των baby boomers που συμμετείχαν στην έρευνα.
«Οι τουριστικές προσφορές που απευθύνονταν σε όλους κατά το παρελθόν έχουν πλέον ξεπεραστεί, καθώς όσοι ταξιδεύουν πλέον αναζητούν δημιουργικές εμπειρίες προσαρμοσμένες στις προτεραιότητές τους και στις προσωπικές τους αφηγήσεις», σχολίασε σχετικά η McKinsey.
Η απόλυτη ανατροπή στους τουρίστες
Πριν από τρεις δεκαετίες, η φύση του τουρισμού διέπονταν από μία μόνο… κατεύθυνση και ένα χρώμα. Αυτό σημαίνει πως αφορούσε ουσιαστικά λευκούς ανθρώπους από την Ευρώπη, που ταξίδευαν σταθερά προς μία κατεύθυνση,δηλαδή από τη δύση προς την ανατολή.
Τώρα επιχειρηματίες από θέρετρα που γνώρισαν στιγμές δόξας προ 30ετίας, όπως το Πουκέτ, δεν διστάζουν να μιλήσουν στο Business Insider για τη μεταμόρφωση των ταξιδιωτών. Κάνουν λόγο για τον «τουρισμό ουράνιου τόξου» που έχει εμφανιστεί λόγω του αυξανόμενου πλούτου σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε έναν πολύχρωμο, πολύπλευρο και διαφορετικό τουρισμό ανθρώπων από όλο τον κόσμο που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο: από Ινδούς, Αφρικανούς, Άραβες μέχρι Κινέζους και Ιάπωνες που δεν πτοούνται από κανένα φυσικό όριο ή σύνορο.
Πηγή: ot.gr