Ειδήσεις

Την επιβολή τέλους μικροδεμάτων ζητεί η ΕΣΕΕ από την κυβέρνηση

Τον αυστηρότερο έλεγχο των προϊόντων που διακινούνται από τις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Amazon, Temu, Shein κ.λπ.) ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με υπόμνημά της προς την κυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο που προτείνει η συνομοσπονδία, προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή τέλους στα μικροδέματα αξίας μικρότερης των 150 ευρώ, αυστηρότερους ελέγχους στα τελωνεία όπως είναι ο έλεγχος συμμόρφωσης των προϊόντων με ευρωπαϊκά standards για την ασφάλεια, το περιβάλλον κ.λπ., τη δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου εγγεγραμμένων στην Ελλάδα με πιστοποίηση «Made/Traded in Greece» κ.ά.

Τη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του κατακλυσμιαίου κύματος αγορών των Ελλήνων από κινέζικα (και όχι μόνον) e-shops παρουσίασαν στον υπ. Ανάπτυξης Τάκη Θεδωρικάκο την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης, ο Γεν. Γραμματέας Δώρος Καπράλος και η Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ Βάλια Αρανίτου. Η δέσμη μέτρων, που στόχο έχει την ενίσχυση του εγχώριου εμπορίου, αφορά συνολικά σε 17 μέτρα, τα οποία εκτείνονται από την φορολογία των εμπορικών επιχειρήσεων, τις κρατικές ενισχύσεις, τα δάνεια,την αντιμετώπιση των Εδαφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών (TSC) κ.ά.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι αρκετά μέτρα απαιτούν ευρύτερη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εκτιμά ότι η χώρα μας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη εκκίνηση αυτής της προσπάθειας. Ένα τέτοιο θέμα είναι οι αντιμετώπιση των Εδαφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών (TSC), που όπως επισημαίνεται πρόσφατα έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της Ε.Ε., αλλά και ο Enrico Letta στην έκθεσή του «Much more than a Market».

Ειδικά για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από την Ασία, η ΕΣΕΕ παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τη ραγδαία άνοδο των ηλεκτρονικών πλατφορμών εξαιρετικά χαμηλού κόστους. Μπορεί ωστόσο να μετατρέψει την απειλή σε μοχλό ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του εγχώριου εμπορίου, εκπονώντας μια στρατηγική προστασίας και ενδυνάμωσης του εγχώριου εμπορίου, βασισμένη σε τρεις άξονες:

Νομοθετικά και ρυθμιστικά μέτρα. Υιοθέτηση εθνικού τέλους διαχείρισης για μικροδέματα (κάτω των 150 ευρώ), ως προσωρινό μέτρο, από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτεί το κόστος της διενέργειας αυστηρότερων ελέγχων στα τελωνεία (έλεγχος συμμόρφωσης των προϊόντων με ευρωπαϊκά standards για την ασφάλεια, το περιβάλλον, την παιδική εργασία κ.λπ.), με παράλληλη παρακολούθηση των συναλλαγών από μια ειδική υπηρεσία (one stop) που θα έχει την αρμοδιότητα για την ορθή εφαρμογή των Οδηγιών της Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο και θα εποπτεύει καθημερινά τις πλατφόρμες.
Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, όπως η δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου εγγεγραμμένων στην Ελλάδα με πιστοποίηση «Made/Traded in Greece», η επιδότηση e-shops, logistics και marketing ώστε οι ελληνικές ΜμΕ να μπορούν να ανταγωνιστούν και σε διεθνές επίπεδο, η ενίσχυση ελληνικών εμπορικών marketplace (π.χ. ψηφιακές πλατφόρμες εμπορικών συλλόγων) κ.λπ.

Επιβολή των προστίμων που προβλέπονται, έως και 6% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών κάθε πλατφόρμας, σε περιπτώσεις παραβάσεων και μη συμμόρφωσης.
Επικοινωνιακά και κοινωνικά μέτρα. Διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας για την αξία του τοπικού εμπορίου επικεντρωμένη στην ποιότητα, την υπευθυνότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο, ειδική σήμανση στις πλατφόρμες που πληρούν πρότυπα ESG, ώστε να ενεργοποιηθεί η φιλο-περιβαλλοντική καταναλωτική συνείδηση κ.ά.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, «η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε. για την προστασία του δίκαιου εμπορίου έναντι αθέμιτων πρακτικών, προτείνοντας μέτρα όπως: η θέσπιση “ψηφιακού τέλους” σε πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά standards, η υποχρεωτική πιστοποίηση (π.χ. προέλευσης και παραγωγής) για όλες τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε., η δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανάδειξη προϊόντων που πληρούν υψηλά ESG πρότυπα, η διενέργεια πανευρωπαϊκής καμπάνιας υπέρ της συνειδητής κατανάλωσης κ.λπ.

Στόχος των μέτρων, καταλήγει το υπόμνημα της ΕΣΕΕ, «είναι η στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, η προστασία των καταναλωτών και, μακροπρόθεσμα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού εμπορίου στην ψηφιακή εποχή».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, πέρυσι υπήρξαν περίπου 120 εκατ. αποστολές μικροδεμάτων σε σύνολο 4 δισεκατομμυρίων δεμάτων που έφτασαν στην Ενωμένη Ευρώπη. Η αξία δε που καταβλήθηκε στις μεγάλες πλατφόρμες, μόνον από την πλευρά των Ελλήνων, εκτιμάται σε 6 έως 12 δισ. ευρώ (για αξία μικροδεμάτων 50 έως 100 ευρώ) που αντιστοιχεί στο 2,5% έως 5% του ΑΕΠ.

Η ΕΣΕΕ προτίθεται να παίξει ενεργό ρόλο στην προώθηση των μέτρων αυτών. Επίσης προτείνει τη δημιουργία εθνικής ψηφιακής πύλης εισόδου (π.χ., «e-GreekMarket») που θα συγκεντρώνει ελληνικά καταστήματα και θα τα προβάλλει συλλογικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και πιστοποίησης ψηφιακών δεξιοτήτων μικρών εμπόρων, τη συνεργασία με οργανώσεις καταναλωτών για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, η διεκδίκηση ισχυρής χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό 2028-2034 κ.ά.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι από τις παρεμβάσεις αυτές, η εθνική οικονομία θα έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις και έσοδα από τόνωση δραστηριότητας περί τα  300 έως 400 εκατ. ευρώ, χαμηλό κόστος (10 έως 20 εκατ. ευρώ) το οποίο θα υπερκαλυφθεί από το εθνικό τέλος διαχείρισης και τα πρόστιμα αλλά και την τόνωση της εγχώριας παραγωγής.

Πηγή: powergame.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου