Περαιτέρω άνοδο με ισχυρή τη ζήτηση για το καλοκαίρι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία κρατήσεων για τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά την Ελλάδα, παραπέμποντας σε μία αύξηση πάνω από 22%.
«Εξετάζοντας την πορεία των κρατήσεων μέχρι τώρα για τους καλοκαιρινούς μήνες —Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο— τα νούμερα παραπέμπουν σε μια δυνατή σεζόν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης», επισημαίνει στην τελευταία της ανάλυση η γνωστή εταιρεία αναλύσεων δεδομένων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η AirDNA, με βάση και τις κρατήσεις που έχον γίνει μέχρι και τον Απρίλιο. Τα στοιχεία για το καλοκαίρι του 2025 δείχνουν ισχυρά νούμερα σε όλη την Ευρώπη με 18 από τις 20 κορυφαίες αγορές της να παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση κατά 10% ή περισσότερο, με αρκετές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να κινούνται ακόμη υψηλότερα. Η χώρα μας βρίσκεται στο τοπ 10 των χωρών με την υψηλότερη ζήτηση, στην 7η θέση, ενώ το τοπ 5 απαρτίζουν η Πολωνία (+37% ετησίως), Τσεχία (+30%), Νορβηγία (+27%), Βέλγιο και Γερμανία (+24%).
Αντίθετα, κάποιες χώρες στη Βόρεια Ευρώπη καταγράφουν χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης, όπως οι Φινλανδία (+8% ετησίως), Δανία (+9%), Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία (+10%), Ουγγαρία (+12% ετησίως). Όπως σχολιάζει η ανάλυση της AirDNA, «παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, οι πρώιμοι δείκτες παραπέμπουν σε ένα δυνατό καλοκαίρι για τη θερινή σεζόν του 2025. Ο αυξανόμενος όγκος κρατήσεων για την περίοδο του καλοκαιριού, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, η αύξηση των ταξιδιών στο εσωτερικό και η επιβράδυνση των πληθωριστικών είναι οι παράμετροι που υποδηλώνουν ότι η ταξιδιωτική ζήτηση θα παραμείνει ανθεκτική στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία του Απριλίου
Μέσα στο Απρίλιο, οι κρατήσεις που έγιναν για διανυκτερεύσεις από το συγκεκριμένο μήνα και μετά αποτυπώνουν ένα «αξιόπιστο δείγμα συνεχούς ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος σε όλη την Ευρώπη», όπως επισημαίνει η έρευνα της AirDNA. Συνολικά, έγιναν κρατήσεις για 40,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, αυξημένες κατά 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ανάμεσα στις 20 κορυφαίες αγορές όλες παρουσίασαν θετικές επιδόσεις, ωστόσο ξεχώρισαν με ιδιαίτερα έντονη άνοδο ως προς τις κρατήσεις οι παρακάτω:
Βέλγιο (+24% ετησίως)
Νορβηγία (+23% ετησίως)
Τσεχική Δημοκρατία (+22% ετησίως)
Πολωνία (+21% ετησίως)
Δανία (+19% ετησίως)
Η Ελλάδα είχε αύξηση τόσο στη ζήτηση όσο και στις πληρότητες με βάση τα στοιχεία του Απριλίου και κατατάσσεται στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης.
Πανευρωπαϊκά, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του Μαρτίου, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις ανήλθαν σε 3,6 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 7,1% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση με βάση τις διανυκτερεύσεις, αντιστοιχεί στα 36,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, με σημαντική αύξηση 27,4% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Μέση Ημερήσια Τιμή πανευρωπαϊκά ήταν κατά μέσο όρο στα 150 ευρώ +4,2% από το 2024. Αντίστοιχα, το μέσο ποσοστό πληρότητας ήταν στο 59%, 18% υψηλότερο από 2024 ενώ και τα έσοδα ανά διανυκτέρευση σημείωσαν άνοδο σε διψήφιο ποσοστό κατά 23% από φέτος έναντι του 2024, στα 88 ευρώ.
Πηγή: newmoney.gr