Ειδήσεις

Πρέπει να σωθεί το σπήλαιο «Κούμελο» στον Αρχάγγελο

Για την ανάγκη διάσωσης του σπηλαίου «Κούμελο» στον Αρχάγγελο, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη.
«Στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο το περασμένο διήμερο, είχα την ευκαιρία να θέσω στην υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου ένα μείζον για τον Αρχάγγελο θέμα, το οποίο άπτεται της αρμοδιότητάς της. Και αυτό αφορά σε ένα πραγματικά σπάνιο σπήλαιο που βρίσκεται σε αυτή την περιοχή με την ονομασία Κούμελο. Το σπήλαιο αυτό είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι προσβάσιμο πέραν μερικών ανθρώπων, που το επισκέπτονται περιστασιακά. Μία πόρτα που είχε τοποθετηθεί από την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, την έχουν καταστρέψει οι επισκέπτες ενώ έχουν κάνει και τεράστιες ζημιές μέσα σε αυτό. Το κομμάτι με τους σταλαγμίτες έχει υποστεί μεγάλες φθορές. Γι αυτό ζήτησα από την υπουργό, την παρέμβασή της, διότι είναι πάνδημο το αίτημα από τους Αρχαγγελίτες. Έχω πάντως μια προσδοκία ότι θα προχωρήσει αυτή η παρέμβαση διότι η κα Κονιόρδου, επικοινώνησε με την αρμόδια εφορεία στο ΥΠΠΟ και το έθεσε, ενώ ζήτησε από την υπηρεσία σε τοπικό επίπεδο να το εξετάσουν –σε συνεργασία με ειδικούς σπηλαιολόγους προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση, η ασφάλεια του σπηλαίου και να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση και στην ανάδειξή του» τόνισε η κ Γιασιράνη.
Η κα Γιασιράνη μίλησε ακόμη για τις επαφές που είχε με τον κ. Τσιρώνη με αντικείμενο την δάσωση του μικρόσωμου αλόγου στον Αρχάγγελο.
Όπως είπε, πρέπει να διασωθεί το σπάνιο αυτό είδος και να προστατευτεί καθώς εδώ και 3.000 χρόνια ζει στην Ρόδο και δεν έχει τύχει της απαραίτητης φροντίδας και προστασίας που χρήζει.
«Συζητήσαμε ακόμη, θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του που έχουν να κάνουν με εκπαιδευτικά σεμινάρια για αγρότες τα οποία θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μέσω του ΚΕΚ Γεννηματάς, και για άλλες κατευθύνσεις σχετικά με την αγροτική οικονομία. Παράλληλα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο και το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, έκαναν μία μεγάλη δωρεά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με 1.500 βιβλία τα οποία θα εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Αυτό έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη και κ. Νίκο Ράπτη, με τους οποίους συζητήσαμε τους τίτλους των βιβλίων τα οποία έχουν να κάνουν με τα Δωδεκάνησα, γραμμένα από ντόπιους συγγραφείς, με λαογραφικό και ιστορικό περιεχόμενο, που είναι πολύ σημαντικά για την διάδοση της τοπικής μας κουλτούρας» είπε η κα Γιασιράνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου