Ειδήσεις

Επιδοτήσεις στο ρεύμα: Ποιοι θα πληρώσουν 55 ευρώ τις 300 κιλοβατώρες και ποιοι… 150 ευρώ – Αναλυτικά παραδείγματα

Σε πολλές “ταχύτητες” θα μοιραστούν οι καταναλωτές τον Απρίλιο όσον αφορά στο τι θα αντιμετωπίσουν με τον λογαριασμό του ρεύματος.

Ενδεικτικό του πόσο… χαοτικές είναι οι αποστάσεις από τη μια ταχύτητα στην άλλη, είναι το εξής εύρημα: θα υπάρξει καταναλωτής που θα πληρώσει πάνω από 145 ευρώ για κατανάλωση 300 κιλοβατωρών και άλλος καταναλωτής ο οποίος θα καταβάλλει μόλις 55 ευρώ για την ίδια ακριβώς κατανάλωση.

Ποιοι λοιπόν είναι οι τυχεροί και ποιοι οι άτυχοι; Ποιοι θα πάρουν αναδρομική επιδότηση και πότε θα δοθεί αυτή; Ιδού πώς διαμορφώνεται το τοπίο ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, το αν ο καταναλωτής έχει “κλειδώσει” την χρέωση της κιλοβατώρας ή όχι, ανάλογα με το αν συντηρεί εξοχικό ή όχι από το αν έχει φοιτητική κατοικία ή όχι και από το αν η παροχή είναι δηλωμένη ως επαγγελματική ή όχι.

Δικαιούχοι κύριας κατοικίας
Για την κατανάλωση του Μαρτίου, που θα φανεί στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του Απριλίου ή του Μαίου, η επιδότηση θα φτάσει στα 72 ευρώ για τις 300 κιλοβατώρες. Το πόσο ακριβώς θα πληρώσει ο καταναλωτής, θα εξαρτηθεί από το πού θα διαμορφωθεί η τιμή χονδρικής για τον συγκεκριμένο μήνα.

Προς το παρόν, διαμορφώνεται στα 300 ευρώ που είναι και η υψηλότερη μέση τιμή που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα. Αν κλείσει σε αυτά τα επίπεδα, τότε ο λογαριασμός θα φτάσει (σ.σ υποθέτουμε ότι η εταιρεία ενέργειας ζητάει 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στα ποσά που ακολουθούν ενσωματώνονται όλες οι χρεώσεις -πλην δημοτικών τελών, ΕΡΤ κ.λπ.- μαζί με τον ΦΠΑ.

1. Για 300 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός θα φτάσει στα 68,5 ευρώ ή στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

2. Για 400 κιλοβατώρες, η χρέωση θα διαμορφωθεί στα 115 ευρώ ή στα 0,29 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

3. Για 500 κιλοβατώρες, η χρέωση θα διαμορφωθεί στα 161 ευρώ ή στα 0,32 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

4. Για 600 κιλοβατώρες η χρέωση θα ανέλθει στα 207 ευρώ ή στα 0,34 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δικαιούχοι δευτερεύουσας κατοικίας

Αν το σπίτι δεν είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία, δεν θα υπάρξει ούτε η επιδότηση των 72 ευρώ. Έτσι, ακόμη και για 300 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός θα φτάνει στα 140 ευρώ, για 400 κιλοβατώρες στα 187 ευρώ. Για 500 κιλοβατώρες στα 233 ευρώ και για 600 κιλοβατώρες στα 279 ευρώ.

Δηλαδή για ένα νοικοκυριό που δεν έχει το προνόμιο της κύριας κατοικίας, η χρέωση της κιλοβατώρας μπορεί να φτάσει στο απίστευτο ποσό των 53 λεπτών η κιλοβατώρα.

Δικαιούχοι φοιτητικής κατοικίας
Όσοι συντηρούν φοιτητική κατοικία θα καταστούν δικαιούχοι της επιδότησης αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου οπότε μόλις δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον αριθμό του ρολογιού για την φοιτητική κατοικία (και γίνει ο σχετικός έλεγχος) θα εισπράξουν μαζεμένα 42 ευρώ για τον Ιανουάριο, 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο, 40 ευρώ για τον Μάρτιο και 72 ευρώ για τον Απρίλιο.

Από εκεί και πέρα, η επιδότηση του νοικοκυριού και η χρέωση της κιλοβατώρας θα είναι αντίστοιχη με αυτή της κύριας κατοικίας.

Καταναλωτές με σταθερή χρέωση ρεύματος: Όσοι πρόλαβαν και “κλείδωσαν” την τιμή της κιλοβατώρας πριν από τον Νοέμβριο του 2021, είναι οι τυχεροί της υπόθεσης. Ναι μεν δεν εισπράττουν επιδότηση αλλά από την άλλη δεν επιβαρύνονται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής οπότε η τιμή της κιλοβατώρας, τους βγαίνει περίπου στα 18 λεπτά.

Επαγγελματίες: Και οι επαγγελματίες δικαιούνται γενναίας επιδότησης η οποία θα δοθεί αναδρομικά. Τα χρήματα θα καταβληθούν σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Τον Απρίλιο θα δοθεί η επιδότηση τη Απριλίου (165 έως 230 ευρώ) μαζί με την επιδότηση του Ιανουάριου, τον Μάιο η επιδότηση του Μαίου μαζί με την επιδότηση.

Το πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις είναι ότι η επιδότηση δεν έχει πλαφόν κατανάλωσης όπως για τα νοικοκυριά, ενώ ειδικά για τους φούρνους, η αυξημένη επιδότηση των 230 ευρώ θα δίδεται χωρίς τον περιορισμό της ισχύος του ρολογιού, δηλαδή τα 25 kVa.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου