Ρεπορτάζ

Προς εκδίκαση η αγωγή Χατζηδιάκου – Κρεμαστινού κατά του Δήμου Ρόδου

Ομαδικές αγωγές, διεκδικώντας αναδρομικά και κρατήσεις, που όπως ισχυρίζονται παρακρατήθηκαν παράνομα από το 2014 υπέβαλαν πρώην και νυν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στον Δήμο Ρόδου σχετικό αίτημα είχε υποβάλει αρμοδίως στις οικονομικές υπηρεσίες ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεσή του να προσφύγει δικαστικώς για την διεκδίκηση των κρατήσεων που του έγιναν στην τετραετία της θητείας του, ενώ στην πορεία όμοιο αίτημα υπέβαλε και η πρώην αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εμφάνισης της Πόλης κ. Λίτσα Κρεμαστινού Ροδίτη.
Αμφότεροι προσέφυγαν ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου κατά του Δήμου Ρόδου με αγωγή που εκδικάζεται την 23η Φεβρουαρίου 2023 και διεκδικούν να αναγνωριστεί ότι νομιμοτόκως από την ημερομηνία της παράνομης παρακράτησης, άλλως από της κατάθεσης της αιτήσεως, άλλως από της επιδόσεως της αγωγής τους οφείλονται τα εξής ποσά:
-Στον ενάγοντα κ. Φώτιο Χατζηδιάκο ποσό 10.733,00 €.
-Στην ενάγουσα κ. Φλώρα Κρεμαστινού ποσό 5.028,24 €.
Θυμίζουμε ότι πολλοί είναι εκείνοι οι αυτοδιοικητικοί σε όλη τη χώρα που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων για να διεκδικήσουν κρατήσεις της τάξης του 4,2% της αποζημίωσης των δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων για την πενταετία από 1 Σεπτεμβρίου 2014 έως και την 31η Αυγούστου 2019, οπότε και έληξε η προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδος.
Με το νόμο 3986 του 2011 και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 38 -πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μνημόνιο επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, με το οποίο έγιναν περικοπές και στη μισθοδοσία των αιρετών- καθιερώθηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών και των θυγατρικών επιχειρήσεων των τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιρειών, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις τράπεζες.
Επίσης, με τον ίδιο νόμο υπήρξε εισφορά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ και κράτηση ποσοστού 1% για φόρο χαρτοσήμου και ποσοστό 20% επί του φόρου χαρτοσήμου υπέρ ΟΓΑ.
Οπως υποστηρίζουν αιρετοί, οι παραπάνω εισφορές παρακρατήθηκαν παρανόμως, καθώς θεωρήθηκε πως οι αιρετοί ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, κάτι που δεν ισχύει.

Οι αιρετοί άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 29 του ιδίου νόμου, υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης της τάξης του 8% επί του συνολικού εισοδήματός τους.
Η παρακράτηση των ποσών σε ποσοστό 4,2% από τη μηνιαία τακτική αντιμισθία, η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, είναι παράνομη γιατί αντιλαμβάνονται τον δήμαρχο ως υπάλληλο. Μόνο που οι αιρετοί δεν είναι υπάλληλοι, γι’ αυτό άλλωστε δεν έχουν μισθό, αλλά αποζημίωση.
Ενδεικτικά, όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, μπορούν να διεκδικήσουν το ποσό των 10.000 ευρώ, σε δήμους 20.000 – 100.000 κατοίκων το ποσό των 9.000 ευρώ και σε δήμους κάτω των 20.000, το ποσό των 6.000 ευρώ. Για τους αντιδημάρχους για περίοδο 2,5 χρόνων τα ποσά ξεκινούν από 1.600 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής.
Στην αγωγή τους οι κ.κ. Χατζηδιάκος και Κρεμαστινού αναφέρουν εισαγωγικά τα εξής:
«Αμφότεροι διατελέσαμε αιρετοί στον εναγόμενο Δήμο Ρόδου του νομού Δωδεκανήσου, πληθυσμού 115.490 μονίμων κατοίκων, που υπάγεται στην τοπική αρμοδιότητα της περιφέρειας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, σε χρονικά διαστήματα από την 1-9-2014 μέχρι 31-8-2019. Ασκούμε την υπό κρίση αγωγή (άρθρα 71, 72 και 115 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας) κατά του Δήμου όπου υπηρετήσαμε υπό τις ιδιότητες του δημάρχου και αντιδημάρχου, επειδή από την καθοριζόμενη από το νόμο αντιμισθία αιρετών που λαμβάναμε για την προφορά μας, παρακρατούνταν παρανόμως και αποδίδονταν στις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες κάθε μήνα ποσά, τα οποία αξιώνουμε, σε ποσοστό 2% ως ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τη καταπολέμηση της ανεργίας, σε ποσοστό 1% εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ (άρθρο 38 § 2 του ν. 3986/2011), εκλαμβάνοντας εσφαλμένα εμάς τους αιρετούς ως υπαλλήλους, σε ποσοστό 1% για τέλος χαρτοσήμου και σε ποσοστό 20% επί του τέλους αυτού υπέρ ΟΓΑ (άρθρα 15ε § 7 του Κώδικα τελών χαρτοσήμου και 11 § 1 περ. γ’ του ν. 4169/1961), χωρίς όμως η αντιμισθία αιρετού να εμπίπτει στις περιπτώσεις των οικείων διατάξεων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου