Συνεντεύξεις

Ευα Καπουράνη: Ενα εντυπωσιακό ταξίδι από την Κω στην Κρήτη, στην Αγγλία, και στην Pfizer, με κατάληξη την Rolls Royce

Οταν η Εύα Καπουράνη το 2016 έδινε πανελλήνιες εξετάσεις στην Κω δεν μπορούσε να φανταστεί ότι πριν κλείσει τα 25 της χρόνια θα δούλευε για τη Rolls Royce.
Στη συνέντευξή της σήμερα στη «δημοκρατική», μιλά για το συναρπαστικό ταξίδι από την Κω, στην Κρήτη και από εκεί στην Αγγλία όπου βρέθηκε εν μέσω της πανδημίας για το μεταπτυχιακό της.
Η περιέργειά της για το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας και η επιλογή της να ασχοληθεί με την έρευνα στο πλαίσιο της αειφορίας στοχεύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον, την οδήγησαν στη Pfizer και από εκεί στη Rolls Royce, φέρνοντάς την πιο κοντά στα όνειρά της για μια θέση ψηλά στην ιεραρχία στον τομέα των future technologies της εταιρείας.

• Εύα, πώς ξεκίνησε η διαδρομή από την Κω για την Αγγλία και τη Rolls Royce όπου εργάζεσαι σήμερα;
Δίνω πανελλήνιες το 2016, γράφω αρκετά καλά είναι η αλήθεια, συγκέντρωσα περίπου 17.900 μόρια, οπότε θεωρητικά μπορούσα να μπω σε όποια σχολή ήθελα. Ημουν μεταξύ Χημικού και Χημικών Μηχανικών, μου άρεσε η χημεία στο Λύκειο και ήμουν και αρκετά καλή. Τελικά έβαλα το Χημικό Ηρακλείου πρώτη επιλογή, αφού έκλινα περισσότερο προς την επιστήμη παρά στη μηχανική. Ηθελα να καταλάβω πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας και θεώρησα ότι αυτές τις απαντήσεις θα μου τις έδινε η χημεία. Ετσι λοιπόν επιλέγω το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ήταν η πρώτη μου επιλογή επειδή είχε πολύ καλούς καθηγητές, οι περισσότεροι με διδακτορικά και μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα με όρεξη για έρευνα.


• Με απώτερο στόχο μέσω των σπουδών;
Ηθελα να πάρω απαντήσεις για το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας, ήθελα να ασχοληθώ με την έρευνα, αναζητούσα κάτι καινοτόμο που να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία μας και να είναι κάτι χρήσιμο για να λύσει ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ένα από τα πολλά.

• Είχες στο μυαλό σου ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό;
Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο. Ηθελα να ασχοληθώ με την έρευνα πάνω στα υλικά, γιατί είναι κάτι που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Μου άρεσε αρκετά το sustainability, εννοώ τη βιωσιμότητα, οπότε ήθελα να ασχοληθώ με καινοτόμα υλικά. Αυτό είχα στο μυαλό μου όταν επέλεγα την πτυχιακή μου και το μεταπτυχιακό μου.
• Ολοκληρώνοντας τις σπουδές από το πανεπιστήμιο της Κρήτης, τι ακολουθεί;
Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο, εκεί γύρω στο 4ο έτος αρχίζω να ψάχνω για το αντικείμενο του μεταπτυχιακού. Σκεφτόμουν την Αγγλία, την Ελβετία και την Ολλανδία. Αναζητούσα ένα δυνατό χαρτί στο βιογραφικό μου ώστε μετά να μπορώ πιο εύκολα να διεκδικήσω μια θέση στην αγορά εργασίας. Η Αγγλία είχε προτεραιότητα λόγω της γλώσσας. Εκανα αίτηση στα τρία top πανεπιστήμια της Αγγλίας, στο Cambridge, στο UCL και Imperial σε τρία διαφορετικά προγράμματα, έγινα δεκτή και στα τρία και μετά κλήθηκα να πάρω μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Να επιλέξω Πανεπιστήμιο. Κατέληξα στο Imperial λόγω του προγράμματος και της δομής του, το οποίο είχε ισορροπία μεταξύ μαθημάτων και έρευνας.
• Σε ποιο αντικείμενο;
Έκανα μεταπτυχιακό στα νανοϋλικά. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Προς έκπληξή μου κάλυπτε αρκετά θέματα σχετικά με το πώς μπορούμε να πετύχουμε την βιωσιμότητα όπως συστήματα, φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση υδρογόνου, και κάπου εκεί καταλαβαίνω πως θέλω να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι της έρευνας. Θέλω να στραφώ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα γι΄αυτό και επιλέγω η έρευνά μου να είναι πάνω στο αντικείμενο του υδρογόνου και πιο συγκεκριμένα να προσπαθήσω να συνθέσω καταλύτες που διασπούν το νερό χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια ώστε να παράξουν υδρογόνο και οξυγόνο αλλά το υδρογόνο ήταν το στοιχείο που με ενδιέφερε ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια ως καύσιμο. Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό αρχίζω να ψάχνω για δουλειά, ωστόσο δεν βρίσκω πολλές θέσεις εργασίας πάνω στο αντικείμενο αυτό.

• Εχεις επιστρέψει στην Ελλάδα εντωμεταξύ.
Ναι, μόλις τελείωσα το μεταπτυχιακό μου τον Σεπτέμβριο του 2021, επιστρέφω στην Ελλάδα και ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικά, διότι στην Αγγλία είναι αρκετά δύσκολο να βρεις σπίτι χωρίς να έχεις δουλειά.
• Ολα αυτά μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Ναι. Την περίοδο της πανδημίας έκανα το μεταπτυχιακό μου, ξεκίνησα τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε αυτό είχε μια δυσκολία παραπάνω. Τα μαθήματα γίνονταν εξ αποστάσεως, είχα περιορισμένη πρόσβαση στο εργαστήριο αλλά δεν ήθελα να αφήσω τον χρόνο κενό, ήθελα να κάνω το μεταπτυχιακό μου για το οποίο μάλιστα κέρδισα υποτροφία από το Ιδρυμα Μποδοσάκη που με βοήθησε να καλύψω μέρος των εξόδων μου.

• Οπότε επιστρέφεις στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2021 αναζητώντας εργασία.
Ναι, έψαχνα θέση εργασίας στην Αγγλία, έστελνα βιογραφικά και έκανα συνεντεύξεις on line. Εκανα διάφορες αιτήσεις, μεταξύ των οποίων και στη Rolls Royce για τη θέση που βρίσκομαι σήμερα. Απλώς στις μεγάλες εταιρείες, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που είμαι τώρα γίνονται έναν χρόνο πριν, οπότε η αίτηση που είχα κάνει τον Οκτώβριο του 2021 ήταν για τον Σεπτέμβριο του 2022, ωστόσο δεν είχα πάρει απάντηση. Εκείνο το διάστημα με εντόπισε μέσω του Linkedin ένας recruiter agent, ο οποίος μου είπε ότι είχε μια θέση εργασίας για τη Pfizer, στον τομέα του χαρακτηρισμού υλικών. Η αλήθεια είναι ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν ήταν η επιλογή μου, όμως έπρεπε αφενός να βρω δουλειά και αφετέρου να επιστρέψω στην Αγγλία, διαφορετικά θα είχα πρόβλημα με τα χαρτιά μου διότι έλειπα ήδη τρεις μήνες, οπότε αποφάσισα να δεχτώ τη δουλειά στη Pfizer. Περνάω από συνέντευξη, μου κάνουν προσφορά και δέχομαι τη θέση, οπότε τον Γενάρη του 2022 μετακομίζω στο Kent για να ξεκινήσω να δουλεύω στη Pfizer. Η δουλειά μού άρεσε αρκετά γιατί χρησιμοποιούσα τα skills που είχα ήδη από το μεταπτυχιακό μου, για το οποίο είχα κάνει αρκετές τεχνικές χαρακτηρισμού υλικών και σχεδόν χρησιμοποίησα παραπάνω από τις μισές. Οπότε η δουλειά μου άρεσε αρκετά, έμαθα και μια πολύ καινούργια ενδιαφέρουσα τεχνική. Απλώς ήξερα ότι δεν ήταν το όνειρο της ζωής μου αυτή η θέση εργασίας και κάπου εκεί που τον Μάιο του 2022 όταν αρχίζω να σκέφτομαι ότι ίσως θα έπρεπε να αναζητήσω άλλη θέση εργασίας, με καλούν από την Rolls Royce και με ενημερώνουν ότι θέλουν να με περάσουν από συνέντευξη ρωτώντας με αν με ενδιαφέρει ακόμα η θέση για την οποία είχα κάνει αίτηση. Εννοείται ότι απάντησα θετικά, έπειτα από τρεις μέρες περνάω από συνέντευξη, μετά από δύο ημέρες μού έκαναν πρόταση, οπότε μέσα σε μια εβδομάδα έγιναν όλα. Παρέμεινα στην Pfizer μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2022 και στα μέσα του ίδιου μήνα ξεκινάω στη Rolls Royce.


• Με ποιο αντικείμενο εργασίας;
Το μεταπτυχιακό μου ήταν ο λόγος που έκανα αίτηση στη Rolls Royce, διότι είναι μια από τις λίγες μεγάλες εταιρείες που ασχολείται με το υδρογόνο. Δεν ασχολείται ακριβώς από την οπτική τη δική μου που εγώ προσπαθούσα να συνθέσω υδρογόνο, η Rolls Royce προσπαθεί να αναπτύξει έναν κινητήρα που να καίει υδρογόνο αλλά ωστόσο υπάρχουν πολλοί κοινοί τομείς.
• Το πρόγραμμα στο οποίο εργάζεσαι σήμερα τι αφορά;
Είχα κάνει αίτηση σε ένα διετές πρόγραμμα στο οποίο κάθε τρεις με τέσσερις μήνες αλλάζεις ομάδα και θέση και αφορά άτομα που έχουν αποφοιτήσει έως πριν από 2 χρόνια. Σκοπός είναι να πάρουν νέα άτομα, να τα περάσουν από όλα τα καίρια τμήματα της εταιρείας ώστε να υπάρχει αντίληψη για το πώς λειτουργεί στο σύνολό της και να γνωρίζουν όλα τα κομβικά στάδια της παραγωγής, προκειμένου μετέπειτα σε ρόλο μανατζερ να μπορείς να ανταποκριθείς πιο αποτελεσματικά.
• Μετά το πέρας της διετίας του προγράμματος, φαντάζομαι ότι είναι επιθυμία σου να παραμείνεις εκεί.
Ναι, βεβαίως. Μετά το πέρας της διετίας θα περάσω από αξιολόγηση και θα συζητήσω μαζί τους σε ποιο τμήμα θέλω να εργαστώ ακόμα κι αν στο πλαίσιο της διετούς εκπαίδευσης δεν έχω περάσει από αυτό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επένδυση και από τις δύο πλευρές. Η εταιρεία επενδύει σε εμένα και στην εκπαίδευσή μου κι εγώ επενδύω τον χρόνο μου αποκομίζοντας εμπειρία σε σκοπό να μείνω στην εταιρεία.
• Κι όλα αυτά Εύα σε ένα πολύ σύντομο διάστημα από τότε που τελείωσες το σχολείο.
Ναι, τελείωσα το σχολείο το 2016.
• Οταν έδινες πανελλαδικές εξετάσεις, μπορούσες να σκεφτείς αυτή τη διαδρομή;
Η αλήθεια είναι πως όχι. Οταν τελείωσα το σχολείο σκεφτόμουν ότι μάλλον θα μείνω στην Ελλάδα, θα βρω μια δουλειά εκεί. Δεν είχα καν σκεφτεί ότι θα δουλεύω ειδικά για τη Rolls Royce. Ηθελα να μείνω στην Ελλάδα, αλλά μετά όσο ήμουν στο Πανεπιστήμιο άρχισα να διερευνώ τις προοπτικές μεταπτυχιακού στην Αγγλία κι ακόμα και τότε έλεγα ότι θα γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Αλλά μετά όταν βγαίνεις έξω και βλέπεις μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα, αναθεωρείς και εντέλει η μια ανατροπή έρχεται μετά την άλλη.
• Το πιο μεγάλο σου όνειρο ποιο είναι;
Μεγάλη κουβέντα… Γενικά, θα ήθελα να κατακτήσω μια θέση πιο ψηλά στην ιεραρχία της εταιρείας στον τομέα των future Technologies, στην τεχνολογία του μέλλοντος, να είμαι από τα στελέχη που θα ασχοληθούν με κάτι πρωτότυπο είτε αυτό είναι μηχανή υδρογόνου, είτε είναι στα sustainable fuels, βιώσιμα καύσιμα θα τα λέγαμε στα ελληνικά. Οπωσδήποτε μια καινοτομία που θα αφορά στο sustainability, αυτό είναι από τα πιο μεγάλα μου όνειρα.


• Είναι ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό να βλέπεις νέους ανθρώπους να κατακτούν τα όνειρά τους, κορίτσια να καταρρίπτουν στερεότυπα αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης που μέχρι σήμερα είναι ανδροκρατούμενες και να διαπιστώνεις ότι ξεκινώντας από ένα νησί, όπως εσύ από την Κω, μπορείς να κάνεις πράξη όσα ονειρεύεσαι και ακόμα παραπάνω παρά τις δυσκολίες που απορρέουν από τις ιδιαιτερότητες -γεωγραφικές και όχι μόνο- της νησιωτικής Ελλάδας.
Ισχύει, έχετε απόλυτο δίκιο. Εμείς που μεγαλώνουμε σε νησιά είμαστε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους μαθητές της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχουν περισσότερες ευκαιρίες και ευκολίες σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων. Εγώ, όπως και η αδελφή μου που σπουδάζει στα Χανιά, δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα χωρίς τη σημαντική και οικονομική και ηθική βοήθεια των γονιών μας. Στην Rolls-Royce η πλειονότητα των εργαζομένων είναι άνδρες, και ειδικά στην γραμμή παραγωγής το ποσοστό των ανδρών είναι ακόμα πιο υψηλό. Γενικά πάντως οι μεγάλες εταιρίες πλέον επενδύουν πολύ στην ισότητα ευκαιριών, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας και αισθάνομαι τυχερή που εργάζομαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου