Πολιτιστικά

“Βιβλιοπεριπέτειες” από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου για 4η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιεί το ποικίλο και σύνθετο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, με τίτλο «Βιβλιοπεριπέτειες», με σκοπό την ανακάλυψη της γοητευτικής διαδικασίας της ανάγνωσης και τη φιλαναγνωσία! Στο πλαίσιο του συ-γκεκριμένου προγράμματος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις ακόλουθες δράσεις:

Διεθνής Εκπαιδευτική Δράση: Λογοτεχνικές Διαδρομές Ελλάδα – Τουρκία
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Δράσης, με τίτλο «Λογοτεχνικές Διαδρομές Ελλάδα – Τουρκία», θα φιλοξενεί στη Ρόδο από 26 έως 29 Μαρτίου 2015 πέντε Έλληνες καθώς και πέντε Τούρκους καταξιωμένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου).

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης προκηρύσσει τους παρακάτω μαθητικούς Διαγωνισμούς:
Α) Εικαστικός Διαγωνισμός “Δημιουργίας Μάσκας” για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ τάξης Δημοτικού
Με αφορμή το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, με τίτλο «Ένα αλλιώτικο αδελφάκι» προκηρύσσεται Διαγωνισμός, όπου η κάθε ομάδα που θα συμμετάσχει θα δημιουργήσει τις μάσκες της οικογένειας του Λέλο και της Στρουθ χρησιμοποιώντας όποιο τρόπο και όποια υλικά θέλει!
Θα δοθούν τρία βραβεία στις συμμετοχές του Νηπιαγωγείου και τρία Βραβεία στις συμμετοχές της Α΄ Δημοτικού.

Β) Διαγωνισμός Δραματοποίησης Κειμένου για παιδιά Β’ τάξης Δημοτικού
Με αφορμή το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, με τίτλο «Ένα αλλιώτικο αδελφάκι» προκηρύσσεται Διαγωνισμός, όπου η κάθε ομάδα που θα συμμετάσχει θα διασκευάσει σε διαλόγους το κείμενο του βιβλίου με την καθοδήγηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού.
Θα δοθούν τρία βραβεία στις καλύτερες θεατρικές αποδόσεις, ενώ η ομάδα που θα κερδίσει το α’ βραβείο θα παρουσιάσει τη θεατρική της απόδοση στο κοινό, στην εκδήλωση της απονομής των Βραβείων.

Γ) 7ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες»
➢Για μαθητές/τριες Γ’ τάξης Δημοτικού
Με αφορμή το βιβλίο «Τα παραμύθια της μουσικής» της Λίλης Λαμπρέλλη και συ-γκεκριμένα την ιστορία «Ο ψαράς και η γοργόνα» τα παιδιά καλούνται να γράψουν τη δική τους ιστορία που αφουγκράστηκαν από ένα κοχύλι σε κάποια παραλία…

➢ Για μαθητές/τριες Δ’ τάξης Δημοτικού
Με αφορμή το βιβλίο «Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής» της Ελένης Δικαίου τα παιδιά καλούνται να μας εξιστορήσουν τις περιπέτειες των ηρώων του εν λόγω βιβλίου, Αιμίλιου και Τιμόθεου, όταν επισκέφτηκαν το δικό τους σχολείο…

➢ Για μαθητές/τριες Ε’ τάξης Δημοτικού
Με αφορμή το βιβλίο «Το μισό πιθάρι» της Φωτεινής Φραγκούλη τα παιδιά καλού-νται να γράψουν την ιστορία του μισού πιθαριού, ένα μυστικό που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν…
➢ Για μαθητές/τριες ΣΤ’ τάξης Δημοτικού

Με αφορμή το βιβλίο «Το παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση τα παιδιά καλούνται να γράψουν τη δική τους ιστορία συνεχίζο-ντας το παρακάτω απόσπασμα του βιβλίου: «Ακολουθώντας το παράδειγμα του Χοσέ Αντόνιο, άρχισε μαζί του να αναζητεί φτωχά, θλιμμένα παιδιά για να παίξουν και σε άλλες ορχήστρες – γιατί από εκείνη την ορχήστρα δημιουργήθηκαν κι άλλες, πολλές ορχήστρες. Άρχισε να αναζητεί όσο το δυνατόν περισσότερα… παλιόπαιδα…..». Οι συμμετοχές των παιδιών από Γ’ έως και Στ’ τάξεων στο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες» θα είναι ατομικές. Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρείς Έπαινοι σε κάθε τάξη.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων και κειμένων των προαναφερθέντων Διαγωνισμών είναι η 13η Μαρτίου 2015.

Δ) Εργαστήρια Μετάφρασης για εφήβους Β΄ Γυμνασίου έως και Γ΄ Λυκείου.
Σε συνεργασία με τα ξενόγλωσσα τμήματα των σχολείων θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης από την Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική γλώσσα στα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού της Ρόδου. Στα εργαστήρια μετάφρασης μπορούν να λάβουν μέρος και μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Τα Εργαστήρια Μετάφρασης θα πραγματοποιούνται έως 13 Μαρτίου 2015.
Ε) Διαγωνισμός Μετάφρασης «Μικροί Μεταφραστές» για εφήβους Β΄ Γυμνασίου έως και Γ΄ Λυκείου.

Ο Διαγωνισμός Μετάφρασης θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 10α), όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα διαγωνισθούν στη μετάφραση ενός λογοτεχνικού κειμένου από τα αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά στην ελληνική γλώσσα. διεξαγωγής του διαγωνισμού που μπορείτε να επιλέξετε είναι οι ακόλουθες: 27 Φεβρουαρίου 2015 ή 13 Μαρτίου 2015. Όλες αυτές οι δράσεις θα ολοκληρωθούν σε πανηγυρική εκδήλωση στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 11.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων στο «Ροδίνι».

Τα βραβεία και οι έπαινοι θα απονείμουν στα παιδιά οι καταξιωμένοι Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας των προαναφερθέντων βιβλίων (Φίλιππος Μανδηλαράς, Λίλη Λαμπρέλλη, Ελένη Δικαίου, Φωτεινή Φραγκούλη, Αγγελική Δαρλάση) καθώς και πέντε διάσημοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας από την Τουρκία!!! Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.: 22410 32510, 32520 (Νάνσυ Τρυποσκούφη, Ελευθερία Μπινίκου).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου