Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ουσιαστική Ημερίδα με θέμα «Δημογραφικό: Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2025 στο Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου «Σκεύος Ζερβός» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τη συνεργασία επιστημονικών και θεσμικών φορέων τη στήριξη του Δήμου Καλυμνίων και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η Ημερίδα είχε ως στόχο να αναδείξει τις κρίσιμες διαστάσεις της υπογεννητικότητας και της υπογονιμότητας στη χώρα μας, αλλά και να ενισχύσει τον δημόσιο διάλογο γύρω από την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που απειλεί τη βιωσιμότητα του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της Ελλάδας.
Εναρκτήριοι χαιρετισμοί
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου Γεράσιμος Αποστολάτος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης:
Εμμανουήλ Μουσελλής, Έπαρχος Καλύμνου
Ιωάννης Μαστροκούκος, Δήμαρχος Καλύμνου
Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ και Πρόεδρος της Ημερίδας
Κατερίνα Γαβαλά, Πρόεδρος ΙΣ Επαρχίας Κω
Γεώργιος Χούλλης, Αντιδήμαρχος Υγείας Δήμου Καλύμνου
Κωνσταντίνος Πάντος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Αθηνά Αγγελοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο (He.Di.D.A)
Βικτωρία Πολυδώρου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Οι εισηγήσεις
Στο επιστημονικό μέρος της Ημερίδας παρουσιάστηκαν εισηγήσεις με ουσιαστικά στοιχεία και προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος:
Γιώργος Πατούλης: «Δράσεις πρόληψης γονιμότητας μέσα από τα Κέντρα Υγείας Πολιτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Κωνσταντίνος Πάντος: «Γονιμότητα και αναπαραγωγική αυτονομία: Η σημασία της ενημέρωσης»
(Προεδρείο: Στέλλα Δούρου, Ευαγγελία Σφακιανούδη-Πάντου, Αντώνης Πολυδώρου)
Ελευθερία Πικρού Μωραΐτάκη: «Φροντίδα, Πρόνοια, Ενημέρωση και Ενσυναίσθηση – Ενδυναμώνοντας τις γυναίκες: Γνώση για τη γονιμότητα και την υγεία της γυναίκας – Ποιότητα στη ζωή μας»
Νικόλαος Βραχνής: «Η Ελλάδα σε Δημογραφική Καμπή: Συμπεράσματα από 10 Μελέτες»
Γεράσιμος Αποστολάτος: «Τρόποι αντιμετώπισης της Υπογεννητικότητας»
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα του Δρ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία εθνική στρατηγική με έμφαση στην ενημέρωση, πρόληψη και στήριξη των νέων ζευγαριών.
Παρουσίες και συνεντεύξεις
Πριν την έναρξη της Ημερίδας, στο Kalymnos News μίλησαν ο Κωνσταντίνος Πάντος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ,η Κατερίνα Γαβαλά, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επαρχίας Κω., τονίζοντας όλοι τη σημασία της ιατρικής ενημέρωσης και της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στο δημογραφικό ζήτημα.
Στην είσοδο του Αναγνωστηρίου, τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Μαστροκούκος, ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής και ο Αντιδήμαρχος Υγείας Γεώργιος Χούλης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν 40 φοιτητές Ιατρικής από διάφορα Πανεπιστήμια του κόσμου και της Ελλάδας με τους καθηγητές τους.
Οργάνωση και συντονισμός
Την προεδρία της Ημερίδας είχε ο Δρ. Γιώργος Πατούλης, Ορθοπεδικός, Πρόεδρος ΙΣΑ, του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΥ), του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών (GDHI) και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ELITOUR).
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η Δρ. Βικτωρία Πολυδώρου, Καρδιολόγος – Εμβρυοκαρδιολόγος, Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πηγή: kalymnosnews.gr