Συνεντεύξεις

Π. Προύντζος: «Η κοινωνία αντιμέτωπη με ακραία μέτρα λιτότητας και υπερφορολόγησης»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Ο αριστερός λαϊκισμός αδυνατεί να φτιασιδώσει τα αδιέξοδα που είναι οιονεί παρόντα.  Εκφράζοντας τη μέση απαισιοδοξία θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρεθούμε, σε διάστημα λίγων μηνών, σε νέο οικονομικό αδιέξοδο και η οικονομία να οδηγηθεί  πάλι σε  στασιμότητα με απρόβλεπτες εξελίξεις για τη χώρα, αφού στενεύουν απελπιστικά οι διέξοδοι διαφυγής».
Την άποψη ότι η ο Ελλάδα θα βρεθεί πάλι σε αδιέξοδο σε λίγο καιρό, εκφράζει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων  (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ) κ. Παναγιώτης Προύτζος.
«Για μία ακόμα φορά, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα πρόσθετα μέτρα ακραίας λιτότητας και υπερφορολόγησης, που της δίνουν πλέον τη χαριστική βολή, ενώ επικίνδυνα αυξανόμενες κατηγορίες του εργατικού δυναμικού και των ανέργων της χώρας μας εργάζονται ή καλούνται να εργαστούν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες εργασίας με ταυτόχρονη δραματική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου και συνεχώς υποβαθμιζόμενα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει ο κ. Προύτζος.
Ο κ. Προύτζος αναφέρεται  και στη φετινή σεζόν που θα ολοκληρωθεί με τις  μικρότερες δυνατές απώλειες και στην έναρξη του διαλόγου με τους ξενοδόχους για  την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
«Θα υπάρξει η ανάλογη συνεννόηση με την ηγεσία των ξενοδόχων για το ενδεχόμενο να εκκινήσει η διαπραγμάτευση πριν την τυπική λήξη της τρέχουσας Κλαδικής Σύμβασης, στο τέλος του έτους. Η Ομοσπονδία σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει την υπογραφή νέας σύμβασης με θετικό πρόσημο και αυξήσεις αποδοχών που θα δικαιώνει τις θυσίες», τονίζει ο κ. Προύτζος.
Η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Προύτζου, αναλυτικά:
• Πώς κύλησε η φετινή τουριστική σεζόν  για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα; Ποια ήταν τα μηνύματα που έφθασαν στην Αθήνα για τους εργαζόμενους της Ρόδου;
Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς για καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών, την ατελέσφορη  διαπραγμάτευση με τους δανειστές που μας έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας, τη νέα εκλογική περιπέτεια με επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας και επιστροφή στην  ύφεση, τελικά η τουριστική σεζόν δείχνει να ολοκληρώνεται σιγά – σιγά με τις μικρότερες δυνατές  απώλειες για τους εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα μη παραγνωρίζοντας ασφαλώς την ήδη βεβαρυμμένη κατάστασή μας από τις βίαιες και άνισες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τα θηριώδη ποσοστά  αδήλωτης εργασίας, τις περικοπές στους μισθούς, αλλά και τις απλήρωτες αποδοχές που δοκιμάζουν βάναυσα την επιβίωση των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί φόβοι για σαρωτικές επιπτώσεις από τα capital controls αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις παρά τα εμπόδια συνέχισαν την καταβολή της μισθοδοσίας. Στη Ρόδο σύμφωνα με την πληροφόρηση που μας παρέχει το σωματείο μας, έχει εξοφληθεί η μισθοδοσία του Αυγούστου στο 95% των ξενοδοχείων και έπεται συνέχεια ως τη λήξη της σεζόν. Υπάρχει και ένας μικρός αριθμός επιχειρηματιών που είναι εξαιρετικά ασυνεπείς και οφείλουν αποδοχές και επιδόματα τους εργαζόμενους δυναμιτίζοντας την επιβίωση τους.
• Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με τους αλλοδαπούς μαθητές και ποιές άλλες κινήσεις θα κάνετε για αυτό;
Ασφαλώς και δεν αντιμετωπίσθηκε παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την νέα Κυβέρνηση και παρά τις σχετικές εισηγήσεις μας για να αντιμετωπισθεί νομοθετικά η υποκατάσταση και αντικατάσταση των θέσεων εργασίας με προσωπικό ευκαιρίας, παράγοντας που ευτελίζει τη μισθωτή εργασία αφού υπάρχει άγρια εκμετάλλευση των αλλοδαπών μαθητών εις βάρος πάντα των ασφαλιστικών ταμείων. Από κοινού με τη ΓΣΕΕ ζητήσαμε από τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού  την εντατικοποίηση των δράσεων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης και της μερικώς δηλωμένης εργασίας, με αφετηρία τη θέσπιση πλαισίου κανόνων για την ελάχιστη σύνθεση προσωπικού στις επιχειρήσεις, με σκοπό εφόσον οι επιχειρήσεις υποχρεωθούν να διατηρούν επαρκή στελέχωση να μη υπάρχει περιθώριο μετάκλησης «μαθητών».
• Πώς είδατε το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή;  Πιστεύετε πως χάνονται έτσι   και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα;
Για μία ακόμα φορά, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα πρόσθετα μέτρα ακραίας λιτότητας και υπερφορολόγησης, που της δίνουν πλέον τη χαριστική βολή, ενώ επικίνδυνα αυξανόμενες κατηγορίες του εργατικού δυναμικού και των ανέργων της χώρας μας εργάζονται ή καλούνται να εργαστούν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες εργασίες με ταυτόχρονη δραματική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου και συνεχώς υποβαθμιζόμενα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
• Πιστεύετε πως με τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας;
Ο αριστερός λαϊκισμός αδυνατεί να φτιασιδώσει τα αδιέξοδα που είναι οιονεί παρόντα.  Εκφράζοντας τη μέση απαισιοδοξία θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρεθούμε, σε διάστημα λίγων μηνών, σε νέο οικονομικό αδιέξοδο και η οικονομία να οδηγηθεί  πάλι σε  στασιμότητα με απρόβλεπτες εξελίξεις για τη χώρα αφού στενεύουν απελπιστικά οι διέξοδοι διαφυγής. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας επηρεάζουν τους εργαζόμενους  στον τουρισμό.
• Πώς θα αρθούν τα δυσμενή μέτρα που έχουν ληφθεί για τους εργαζόμενους;
Μέσα στη δίνη των επιπτώσεων από τα αλλεπάλληλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, φαίνεται ότι τα δραματικά αδιέξοδα στην κοινωνική ασφάλιση έχουν ενταθεί και τα νέα δυσβάστακτα μέτρα θα είναι και πρωτοφανή και θα ολοκληρώσουν την αδικία που συντελείται εις βάρος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Η προσπάθειά μας στην πολιτική ηγεσία θα είναι να ληφθεί υπόψη η επισφάλεια  στην υγεία και εργασία που παρατηρείται στον κλάδο μας, η περιορισμένη εποχική απασχόληση που διαμορφώνει ασφυκτικό περιβάλλον στην κατοχύρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης  και η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των εργαζομένων του κλάδου στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας; Τι θα επιδιώξει η Ομοσπονδία ειδικά τώρα;
Θα υπάρξει η ανάλογη συνεννόηση με την ηγεσία των ξενοδόχων για το ενδεχόμενο να εκκινήσει η διαπραγμάτευση πριν την τυπική λήξη της τρέχουσας Κλαδικής Σύμβασης στο τέλος του έτους. Η Ομοσπονδία σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει την υπογραφή νέας σύμβασης με θετικό πρόσημο και αυξήσεις αποδοχών που θα δικαιώνει τις θυσίες μας επιστρέφοντας μέρος από τις μισθολογικές απώλειες των περασμένων ετών, θα διασφαλίσει τις θεσμικές κατακτήσεις και θα αποτυπώσει  τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του τουρισμού φέτος αλλά την αναμενόμενη εκρηκτική άνοδο των τουριστικών μεγεθών το επόμενο έτος .
• Ποια ήταν τα συμπεράσματά σας από τις ανακοινώσεις που έγιναν στη διάρκεια της διήμερης συνδικαλιστικής συνάντησης στη Ρόδο;
Επιβεβαιώθηκε η ορθότητα και ενσωματώθηκε στα συμπεράσματα της διημερίδας όλη η επιχειρηματολογία μας για τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο. Εστιάσαμε στην οικονομική κρίση, στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και στη συμβολή του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για το μεγάλο ποιοτικό έλλειμμα του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού, στο σεβασμό και στην προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το οποίο περιορίζει δραματικά την αναπτυξιακή του συμβολή στην Ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε ότι κορυφαίο ζήτημα για τον Ελληνικό Τουρισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης με διασφάλιση των  αποδοχών των εργαζομένων και με αποκατάσταση της ταυτότητας των όρων απασχόλησης στον κλάδο, συνδεδεμένη με τα επαγγελματικά περιγράμματα των ειδικοτήτων που έχουμε καταρτίσει από κοινού με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Επιπλέον η στήριξη των εποχικά ανέργων με αύξηση των μηνών επιδότησης, είναι η αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση των πλέον επισφαλών εργαζόμενων στον τουρισμό όπως είναι οι εποχιακά εργαζόμενοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου