Ειδήσεις

Ποντάρει στην ομαλότητα η Aegean – Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες

Την σταδιακή ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης, η οποία μάλιστα εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική από την υπόλοιπη Ευρώπη, σπεύδει να αξιοποιήσει η Aegean διατηρώντας την χωρητικότητα της, σε επίπεδο διαθέσιμων θέσεων, στο 70% με 80% του 2019 τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα πάντα βεβαίως θα εξαρτηθούν από την πορεία της ζήτησης το επόμενο διάστημα, η οποία όπως εκτιμά η διοίκηση της εισηγμένης στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου “θα επηρεαστεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την επίπτωση των μεταλλάξεων και την ενδεχόμενη εμφάνιση νέων στην κοινότητα, την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και της αποτελεσματικότητας του στην οικονομική δραστηριότητα”.

Ώθηση από το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου

Η σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και η εφαρμογή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού συνέβαλαν στη βελτίωση των συνθηκών και στην ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Ο όμιλος συνέχισε τη σταδιακή αύξηση της πτητικής του δραστηριότητας προσφέροντας το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου περί το 80% της αντίστοιχης χωρητικότητας του 2019, υπολογιζόμενη σε διαθέσιμες θέσεις, ενώ αντίστοιχα η επιβατική κίνηση ανήλθε στο 65% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, καταγράφοντας βελτίωση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ειδικότερα, η Aegean μετέφερε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο περισσότερους από 1,2 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού (+108% αύξηση σε σχέση με το 2020) και περισσότερους από 1 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού (+39% αύξηση σε σχέση με το 2020).

Συνολικά, ο συντελεστής πληρότητας για την περίοδο βελτιώθηκε και πλέον ανέρχεται σε 71,7%. Ωστόσο ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει σημαντικά μειωμένος συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, που ήταν 87.2%, καθώς η ανάκαμψη της αγοράς σε πτήσεις προς την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την αύξηση των επιβατών.

“Αντίστοιχα την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, ο όμιλος προγραμματίζει να δραστηριοποιηθεί προσφέροντας το 70%-80% των διαθέσιμων θέσεων σε σχέση με το 2019”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι
Η Aegean έχει προσδιορίσει τους ακόλουθους κινδύνους, απόρροια της πανδημίας, που επηρεάζουν την επιχειρηματική και οικονομική του κατάσταση:
– Μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση στην Ελλάδα και στις χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, θα επηρεάσει περισσότερο αρνητικά τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής .

– Ενδεχόμενη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων ή η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και η επαναφορά μέρους ή του συνόλου των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επηρεάσει το επιχειρησιακό έργο του Ομίλου.

– Η ζήτηση για επιχειρηματικά ταξίδια έχει μειωθεί σημαντικά και δεν διαφαίνεται μία γρήγορη ανάκαμψη.

– Παράγωγα προϊόντα αντιστάθμισης της τιμής του πετρελαίου που έχει ήδη συμφωνήσει ο Όμιλος ενδέχεται να μην μπορούν να αντισταθμιστούν με τις πραγματικές ανάγκες σε καύσιμα που θα προκύψουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου, με αποτέλεσμα την επιπρόσθετη επιβάρυνση του οικονομικού αποτελέσματος του Ομίλου.

– Κίνδυνοι από τη μη χρήση των χρονοθυρίδων των αερολιμένων (slots). Οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να μην ανανεώσουν το διάστημα απαλλαγής για τη χρησιμοποίηση των χρονοθυρίδων των αερολιμένων με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες είτε να είναι αναγκασμένες να πραγματοποιούν τα δρομολόγια με μειωμένη ζήτηση είτε να κινδυνεύουν να χάσουν την χρονοθυρίδα σε περίπτωση που δεν πραγματοποιούν πτήσεις.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου