Καθοριστικές για το ποιος από τους δύο μονομάχους θα κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου είναι οι Περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής, της Κρήτης και της Θεσσαλίας.

Το Λεκανοπέδιο Αττικής, η Κρήτη και η Θεσσαλία αποτελούν τις περιφέρειες που θα κρίνουν τον νικητή των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη καθώς -όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές- οι αγρότες, οι αναποφάσιστες γυναίκες αλλά και οι συσπειρώσεις των κομμάτων θα καθορίσουν ποιος από τους δύο μονομάχους, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμάσει τις αντοχές των ψηφοφόρων του στις κρίσιμες περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της Αττικής, ενώ η ΝΔ θα επιδιώξει να καταγράψει νίκες κόντρα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αξιοποιώντας την αύξηση της συσπείρωσης των στελεχών και των ψηφοφόρων. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μεϊμαράκης έχουν επιλέξει να είναι υποψήφιοι στον νομό Ηρακλείου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος και στη Λάρισα και ο πρόεδρος της ΝΔ στη Β’ Αθηνών, που είναι η εκλογική περιφέρεια όπου εκλεγόταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας.

Για την ψήφο των αγροτών
Στη Θεσσαλία οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και στους τέσσερις νομούς με διαφορά από 4-16 μονάδες από τη ΝΔ σε κάθε νομό. Η απογοήτευση τμημάτων των αγροτικών πληθυσμών από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και η πρόβλεψη για επιβάρυνση στη φορολογία των αγροτών οδήγησαν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων αρκετούς αγρότες που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.

Οι παρεμβάσεις του Ευ. Μεϊμαράκη για το αγροτικό, όπου φάνηκε πως η ΝΔ θα παλέψει για να αλλάξουν οι παράμετροι του νέου φορολογικού για τους αγρότες, έχουν διαμορφώσει μία δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις αγροτικές περιοχές, που φτάνει το 8%.

Για τον λόγο αυτό ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες, όπου περιλαμβάνονται αλλαγές στα μέτρα φορολόγησης που προβλέπει η συμφωνία.

Οι αναποφάσιστοι της Αττικής
Σκληρή μάχη θα δοθεί στο Λεκανοπέδιο, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα τα δώσουν όλα για όλα με στόχο τη νίκη στις 20 Σεπτέμβρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει στα ψηφοδέλτια της Αττικής τα δημοφιλή υπουργικά στελέχη προσπαθώντας να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος.

Σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις σημαντικές «απώλειες» και τον θυμό που έχει προκαλέσει σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες και στους ανέργους διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι ανησυχούν για την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να πάρει ψήφο… δεύτερης ευκαιρίας από ψηφοφόρους που θα επανακάμψουν την τελευταία στιγμή.

Στη Συγγρού εστιάζουν στις παρεμβάσεις στο Λεκανοπέδιο αναμένοντας τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που τον Γενάρη αποχώρησαν λόγω ΕΝΦΙΑ, και όχι μόνο, «απογοητευμένοι», προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη της ΝΔ στο Λεκανοπέδιο ξεκινά από την Α’ Αθήνας, όπου κεντρικό ρόλο έχουν αναλάβει κορυφαία στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ συνεχίζεται στη Β’ Αθήνας και σε δήμους όπως το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή όπου το «ναι» στο δημοψήφισμα αποδείχτηκε ισχυρό.

Με δεδομένο ότι η συσπείρωση της ΝΔ έχει φτάσει σχεδόν στο «ρετιρέ», το «γαλάζιο» επιτελείο αντιμετωπίζει το Λεκανοπέδιο ως τη βασική δεξαμενή ψηφοφόρων, σημαντικό μέρος των οποίων απαντούν με αυστηρή κριτική και με οργή στα ερωτήματα των γκάλοπ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη της Κρήτης
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει τα υψηλότερα ποσοστά που είχε πάρει ποτέ στη Μεγαλόνησο στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η απογοήτευση όμως των πολιτών από τη συμφωνία, η αποχώρηση στελεχών του κόμματος που κατευθύνθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα όπως ο βουλευτής Λασιθίου Κ. Δερμιτζάκης, αλλά και η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, προκάλεσαν απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες θα προσπαθήσει να καλύψει με τη σημερινή ομιλία του στο Ηράκλειο ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει διαφορές από τη ΝΔ 29 μονάδων στο Ηράκλειο, 24 μονάδων στον νομό Χανίων, 19 μονάδων στο Λασίθι και 15 μονάδων στο Ρέθυμνο.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ επενδύει στην Κρήτη κυρίως στην επανασυσπείρωση των στελεχών του κόμματος αλλά και στον Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος κατάγεται από το Ηρακλειο και θα είναι υποψήφιος στον νομό.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης έχει αναδειχτεί σε όπλο της Συγγρού, αφού με παρεμβάσεις του κατάφερε και αύξησε τη συσπείρωση του κόμματος που ξεπέρασε το 80% την ίδια στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αγγίξει το 63%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ αναμένει αύξηση των ποσοστών του κόμματος στον Νομό Χανίων, όπου η οικογένεια Μητσοτάκη θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο με την επαναδραστηριοποίηση κοινωνικών δυνάμεων του νομού υπέρ της ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές στον Νομό Χανίων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 43%, η ΝΔ 19,81% και το Ποτάμι 12,16%, το υψηλότερο ποσοστό στην επικράτεια και ακολουθούσαν οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ