Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, την οποία παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς στο Δελτίο Ειδήσεων με την Μαρία Χούκλη, 48 ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης και την δημοσίευση των «ΕΧΙΤ POLL», δείχνει «βραχεία κεφαλή» του ΣΥΡΙΖΑ, σε «απόσταση αναπνοής» από τον οποίο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,7% (7,2% αναποφάσιστοι και 2,5% «δεν απαντώ»), από 9,1% την Δευτέρα.

Εκτίμηση Ψήφου

Στην Εκτίμηση Ψήφου, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την Metron Analysis, συγκεντρώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%.

Στην «παράσταση νίκης», δηλαδή την εκτίμηση των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως της δικής τους επιλογής, για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής: το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 28% η Νέα Δημοκρατία.
Έπονται: Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6%, ίδιο ποσοστό 6% έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Το Ποτάμι με 5,8%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, Ένωση Κεντρώων με 3,1% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ακριβώς δηλαδή το όριο εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή.

Εικόνα ντέρμπι για την τρίτη θέση μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΠΑΣΟΚ. Μάχη για είσοδο στη Βουλή δίνουν Λαϊκή Ενότητα και Ενωση Κεντρών, ενώ το Ποτάμι δημοσκοπικά εμφανίζεται κάτω από το ΚΚΕ δίνει η Rass

Oριακό προβάδισμα (0,7%) ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νεας Δημοκρατίας, σε μια Βουλή που δείχνει ότι θα είναι από εξακομματική έως οκτακομματική. Και τούτο γιατί το κατώφλι του 3% αγγίζουν η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ, ενώ ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι η Χρυσή Αυγή είναι μεν τρίτο κόμμα με 6,7%, ωστόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 6%. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το Ποτάμι πλασάρεται στην έκτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ.

Εκπλήξεις στις μετακινήσεις ψηφοφόρων και στις συσπειρώσεις

Δύο ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία αφορούν στις μετακινήσεις ψηφοφόρων και στη συσπείρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κολλημένος» σε χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, της τάξης του 57,2%. Γεγονός που έχει διπλή ανάγνωση: Η θετική για το κόμμα Τσίπρα είναι πως, αν την τελευταία στιγμή αυξηθεί η συσπείρωσή του, θα έρθει άνετα πρώτο κόμμα. Αν, αντιθέτως, μείνει ως έχει, κινδυνεύει από τη Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη συσπειρώνει σχεδόν 8 στους 10 ψηφοφόρους του (78,4%), δείχνοντας να έχει αγγίξει «ταβάνι», αν και μπορεί να «τσιμπήσει» από το 9,3% της αδιευκρίνιστης ψήφου την ύστατη στιγμή.

Θετικό επίσης για τη Νέα Δημοκρατία είναι το γεγονός ότι παίρνει μεγάλο μερίδιο των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (το 8,2% κατευθύνεται προς τη «γαλάζια» παράταξη), ενώ, αντίθετα, μόλις το 4,8% μετακινείται προς την Κουμουνδούρου από τη ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «αιμορραγεί» σημαντικά επίσης προς τα αριστερά του, αφού 5,2% των ψηφοφόρων του οδεύουν προς τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ 2% πάνε προς το ΠΑΣΟΚ, 2,1% προς τη Χρυσή Αυγή, 1,7% προς το κόμμα Λεβέντη και 1,5% προς το ΚΚΕ.

Παράσταση νίκης

Στη δημοσκόπηση της Rass για το iefimerida στην παράσταση νίκης, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται πεντακάθαρα, αφού το 63,2% εκτιμά ότι θα έρθει πρώτο κόμμα, έναντι 29% που πιστεύει στην πρωτιά της ΝΔ.

Τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στη δημοσκόπηση της Rass για το iefimerida.gr ως προς το τι προσδοκούν για την επόμενη ημέρα. Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 40,2%, ενώ κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θέλει το 37%, με το 19,6% να ζητεί «κάποια άλλη».

Το «κρας τεστ» Τσίπρα – Μεϊμαράκη

Στο «κρας τεστ» μεταξύ των δύο αρχηγών υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Στο ερώτημα «μεταξύ Τσίπρα – Μεϊμαράκη ποιον θα εμπιστευόσασταν για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας;», ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται καθαρά με 38,3%, έναντι 34,4% του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και 26,1% που επιλέγει «κανέναν».

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 39,3%, έναντι 38,2% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ «κανείς» απαντούν αυθόρμητα οι πολίτες με ποσοστό 19,9%.

Τέλος, στο ερώτημα «μεταξύ Τσίπρα-Μεϊμαράκη ποιος είναι ικανότερος να διεκδικήσει τα καλύτερα δυνατά για τον λαό;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 36,8%, έναντι 36,1% του προέδρου της ΝΔ και 25,2% που απαντά κανείς από τους δύο.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας ΑΥΓΗ.
Σύμφωνα με το εύρημα της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 33% έναντι 30 % για τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η ΛΑΕ με 3,5%.

Οι Ανελ και η Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό εισδοχής στη Βουλή καθώς λαμβάνουν από 2,5%.

Με βάση το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue η εκτίμηση των εκλογικών εδρών στη νέα βουλή έχει ως εξής:

-ΣΥΡΙΖΑ 139 έδρες

-Νέα Δημοκρατία 79 έδρες

-Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) 22 έδρες

-Χρυσή Αυγή 19 έδρες

-ΚΚΕ 18 έδρες

-Ποτάμι12 έδρες

και η ΛΑΕ 9 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μπροστά και μάλιστα με σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου του ΠΑΜΑΚ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει προβάδισμα 2,5% (31% έναντι 28,5%) συγκριτικά με τη ΝΔ, ενώ λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πρωτύτερα (στη δημοσκόπηση της 14ης – 15ης Σεπτεμβρίου) η ΝΔ προηγούνταν με 30% έναντι 29,5%.

Η ΧΑ παραμένει σταθερά τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με το ίδιο ποσοστό (6,5%), ενώ ακολουθούν με 5% ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΟΚ σταθερό συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ΚΚΕ -0,5%), έπεται Το Ποτάμι με 4,5% (έναντι 5%), από 3% – το όριο για την είσοδο στη Βουλή- καταγράφουν ΛΑΕ και Ένωση Κεντρώων (σταθερή η ΛΑΕ, -1% για Ένωση Κεντρώων), 2% (έναντι 2,5%) παίρνουν οι ΑΝΕΛ, 3% άλλο κόμμα 3% (σταθερό συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και 8,5% αναποφάσιστοι (έναντι 6%). Η αποχή φτάνει το 9%, ενώ το άκυρο/λευκό το 2,5%.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% και η Νέα Δημοκρατία 26%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,1%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 6%, το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και η Ένωση Κεντρώων με 2,8%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 12%.

“Βραχεία κεφαλή” στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το STAR πριν από τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,5% συγκεντρώνοντας 27,4% έναντι 26,9% της ΝΔ. Ακολουθούν: η Χρυσή Αυγή με 5,9%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 4,9%, η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και η Λαϊκή Ενότητα 3,1%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας εκτός βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%.

Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει 2,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 14%.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ