Ειδήσεις

Bloomberg: Το καλό, το κακό και το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα

Με την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου σήμερα, το Bloomberg επισημαίνει πως δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και πως η ψηφοφορία μπορεί να στείλει «την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης» σε τροχιά δύσκολων συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα μετά τις εκλογές», τονίζει στο πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank του Λονδίνου Holger Schmieding. «η ταχεία πρόοδος είναι ουσιώδης για τη σταδιακή επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο μέλλον που είναι απαραίτητη ώστε να ανασχεθεί η εκροή κεφαλαίων και να τερματιστεί η ύφεση στις επενδύσεις», λέει.

Το καλό σενάριο

Συνασπισμός με ισχυρή φιλοευρωπαϊκή εντολή, με την ηγεσία είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν το πιο θετικό αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τον Μιχάλης Μιχαηλίδης της Royal Bank of Scotland Group Plc στο Λονδίνο. Αυτό, σημειώνει το Bloomberg, θα καθορίσει πόσο αποφασιστική θα είναι η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή των όρων του πακέτου των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το καλό σενάριο θα ήταν συνασπισμός μετριοπαθών κομμάτων υπό τη Νέα Δημοκρατία, λέει ο αναλυτής της Nomura International Λευτέρης Φαρμάκης.

Το κακό σενάριο

Το κακό σενάριο των εκλογών θα ήταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς τη στήριξη του Ποταμιού ή του ΠΑΣΟΚ, λέει ο Μιχαηλίδης. Σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή των όρων του πακέτου θα εξαρτηθεί στη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων με πολύ μικρή πλειοψηφία.

Για τον Φαρμάκη, το κακό αποτέλεσμα θα ήταν μια «σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη βουλή με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να παίρνουν πολύ χαμηλά ποσοστά, οπότε θα χρειάζονται περισσότερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση».

«Η Ευρώπη έχει ρίξει στην Ελλάδα ένα τελευταίο σωσίβιο», λέει ο Schmieding. «Αν η Ελλάδα δεν το αρπάξει, η Ευρώπη δεν θα στείλει περισσότερα λεφτά και το Grexit θα επιστρέψει στην ατζέντα μέχρι το τέλος του χρόνου».

Το άσχημο σενάριο

Στο χειρότερο σενάριο οι εκλογές θα οδηγήσουν σε βουλή τόσο κατακερματισμένη που θα χρειαστούν τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί βιώσιμος συνασπισμός ή ο Τσίπρας θα χρειαστεί να στραφεί στη Λαϊκή Ενότητα που είναι υπέρ της δραχμής για οριακή υποστήριξη, εκτιμά ο Μιχαηλίδης.

«Σε ένα καταστροφικό σενάριο η Χρυσή Αυγή και τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα θα έχουν υψηλό μερίδιο στις ψήφους», εκτιμά ο Φαρμάκης. «Αυτό όμως είναι ένα μικρό ρίσκο και όχι πολύ πιθανό να συμβεί», προσθέτει. «Ακόμα κι ένα κακό σενάριο θα είναι αρκετά καλό για τους επενδυτές ώστε να δουν τη μεγάλη εικόνα», καταλήγει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου