Επέστρεψαν και αυτό το καλοκαίρι τα αθλητικά μονοπάτια στα απομακρυσμένα νησιά της χώρας μας. Με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, την επαγρύπνηση του σήμερα αλλά και την ελπίδα για ένα αισιόδοξο μέλλον δημιουργήθηκε και φέτος μία ισχυρή δράση που υλοποίησε η ομάδα της «Αναγέννηση και Πρόοδος» η οποία λειτούργησε με ευελιξία και εφευρετικότητα δημιουργώντας με μεράκι ένα πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης.

Από την Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο και από την Κάσο έως τα Ψαρά, κάτοικοι, παιδιά, καθηγητές Φυσικής Αγωγής και μέλη της «Αναγέννηση και Πρόοδος» συναντιούνται με σε έναν κοινό τόπο: αυτό της κοινωνικοποίησης, της ανεμελιάς και της ψυχαγωγίας.

Τι είναι τα αθλητικά μονοπάτια
Από το καλοκαίρι του 2015 διοργανώνονται αθλητικά προγράμματα σε νησιά της άγονης γραμμής, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του το Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προώθησης της αθλητικής παιδείας, μέσω δράσεων που προάγουν την ψυχική και σωματική υγεία. Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου. Τα Αθλητικά Μονοπάτια διεξάγονται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υλοποιείται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος».

Φέτος το πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων διεξάγεται παράλληλα και για τρεις εβδομάδες, από την 1η Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου, σε 13 απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου: Άγιος Ευστράτιος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Κάσσος, Καστελόριζο, Κίμωλος, Λειψοί, Νίσυρος, Σαμοθράκη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι και Ψαρά.

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές που βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών στην αρχή κυριαρχούσε η ανυπομονησία ωστόσο αργότερα έδωσε τη θέση της στον ενθουσιασμό και απολαμβάνουν πλέον στο μέγιστο τις δραστηριότητες: Κοινωνικοποιούνται, συνεργάζονται και μοιράζονται με όλους την περίσσεια ανεμελιά τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 1300 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Το καλοκαιρινό camp είναι δωρεάν και περιλαμβάνει εκμάθηση κολύμβησης, ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες, επαφή με λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, μουσικοκινητικά και κιναισθητικά παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μέσω δραστηριοτήτων που αφορούν στη διατροφή, το περιβάλλον και στη «συνάντηση» – επαφή ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να κατανοήσουν πως το διαφορετικό είναι μέρος της ίδιας της ζωής.

Στόχοι του προγράμματος είναι: η βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων, η ψυχική ευεξία, η κοινωνικοποίηση και η εκμάθηση νέων αθλημάτων. Επιπλέον, κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των παιδιών και η διατήρηση υψηλού παρεχόμενου επιπέδου υπηρεσιών.

Πηγή : protothema.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ