Τοπικές Ειδήσεις

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος και ο Γερουσιαστής του Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης

“Μεγάλο εθνικό κεφάλαιο η ομογένεια για τη χώρα και τα νησιά μας. Στη “γειτονιά” που ζούμε χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και σταθερές, αξιόπιστες συμμαχίες, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που διαρκώς έχουμε ως περιοχή”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Πολιτείας του Rhode Island των ΗΠΑ, προέβησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και ο ελληνικής καταγωγής – από το νησί της Άνδρου – Γερουσιαστής του Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης.

Πρόκειται για την ανανέωση και επέκταση του Μνημονίου Συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 1999, μεταξύ της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και της Πολιτείας του Rhode Island, με πρωτοβουλία του τότε Νομάρχη, Σάββα Καραγιάννη.

Η υπογραφή – ανανέωση του Μνημονίου συνεργασίας, έγινε σήμερα στο γραφείο του Περιφερειάρχη στη Ρόδο, παρόντων του κ. Σάββα Καραγιάννη, καθώς και του διακεκριμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Ηλία Τομάζου, ο οποίος στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, υλοποιεί το Summer School της Ρόδου, το μοναδικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών που υλοποιείται στην Ελλάδα με τις ΗΠΑ και που δίνει την ευκαιρία σε δεκάδες Αμερικανούς φοιτητές ετησίως να έρθουν στη Ρόδο.

Όπως τόνισαν σήμερα τόσο ο κ. Χατζημάρκος, όσο και ο κ. Ραπτάκης, στόχος είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας, πέραν των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ήδη υλοποιούνται, να επεκταθεί και σε άλλους τομείς με ισχυρή δυναμική, όπως ο τουρισμός και οι επενδύσεις.

Σε δηλώσεις που έγιναν σήμερα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Περιφερειάρχης, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον καταλυτικό ρόλο της ομογένειας στην προάσπιση των εθνικών θεμάτων της χώρας διεθνώς, με βάση το διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα ανέφερε:

«Για μας τους Έλληνες, συνολικά, ένα πολύ μεγάλο εθνικό κεφάλαιο αποτελεί η ομογένεια, η οποία υπηρετώντας σε θέσεις ευθύνης, έχει την Ελλάδα σταθερά στη λειτουργία της, αλλά πάνω από όλα, στην καρδιά της. Για μας, για τη δική μας περιοχή και τα νησιά μας, αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι στη γειτονιά που ζούμε χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και σταθερές, αξιόπιστες συμμαχίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που διαρκώς έχουμε ως περιοχή. Θέλω στο πρόσωπο του κ. Ραπτάκη να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν τον ίδιο, για τον αγώνα του, όλα αυτά τα χρόνια που ανελλιπώς εκλέγεται στο αξίωμα του γερουσιαστή του Rhode Island, αλλά και τους συναδέλφους του Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι με έναν επίσης σταθερό τρόπο στηρίζουν τα ελληνικά θέματα, που είναι ταυτόσημα με το διεθνές δίκαιο, διότι ως χώρα κινούμαστε σταθερά ακολουθώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Έχουμε πάντοτε ανάγκη τους υποστηρικτές εκείνους, που την πίστη μας στο διεθνές δίκαιο θα την διατρανώσουν σε όλο τον κόσμο και θα φροντίσουν αυτό να εκφραστεί ως επίσημη πολιτική. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση θεμάτων της περιοχής μας έχει ξεφύγει από τα σύνορά μας και απασχολεί την διεθνή κοινότητα. Μέρος αυτής της συζήτησης διεξάγεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών , με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει έναν ενεργό ρόλο. Σε αυτήν την περίοδο, αισθανόμαστε την ανάσα όλων αυτών των ανθρώπων που σε θέσεις ευθύνης, σε δημόσια αξιώματα στις ΗΠΑ φροντίζουν να παρουσιάζουν τις ελληνικές θέσεις. Αυτό μας κάνει υπερήφανους και πιο αισιόδοξους. Αυτή τη σχέση πρέπει να την διατηρούμε πάντα στενή και ζεστή».

Για το Μνημόνιο Συνεργασίας, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Σήμερα ανανεώνουμε τη συμφωνία που το 1999 είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Πολιτεία του Rhode Island και την τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου, επί ημερών του κ. Σάββα Καραγιάννη. Είναι μια συμφωνία η οποία στόχο έχει να φέρει κοντά και το πολιτικό προσωπικό των δύο περιοχών και την επιστημονική κοινότητα και την επιχειρηματική κοινότητα και ει δυνατόν και τους πολίτες των δύο περιοχών. Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, στην πορεία του χρόνου από το 1999, έχουμε λαμπρά παραδείγματα τα οποία έχουν φέρει αποτελέσματα, με δράσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στις πολιτικές που κάθε τόπος πρέπει να αναπτύσσει. Αυτούς τους ανθρώπους, όπως ο κ. Ραπτάκης και ο κ. Τομάζος, με αυτή τη ζεστασιά, την αγάπη, την αφοσίωση και την ενέργεια που δίνουν στον

κοινό μας στόχο, οφείλουμε πάντοτε να τους τιμούμε, να είμαστε κοντά τους και να συνεργαζόμαστε».

Ο Γερουσιαστής κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, αφού εξέφρασε την χαρά του για την πρόσκληση που έλαβε να έρθει στη Ρόδο, στις δηλώσεις του έστειλε μήνυμα στη γείτονα χώρα Τουρκία, για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα:

«Την περασμένη εβδομάδα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, 14 περίπου εκπρόσωποι, εκλεγμένοι από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά επιβεβαιώσαμε την θέση μας, απέναντι στην τακτική της Τουρκίας να αγοράσει τους πυραύλους S-400 (σ.σ. από τη Ρωσία). Χτες το βράδυ, το Αμερικανικό Πεντάγωνο απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Η Τουρκία πρέπει να γίνει ένας καλός γείτονας. Εμείς θέλουμε να πείσουμε την Τουρκία να αναπτύξει έναν τρόπο καλής γειτονίας με την Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί, να εργαστούμε σωστά. Εμείς, ως Ελληνοαμερικανοί εκλεγμένοι, εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στην Ουάσιγκτον, μαζί, ώστε να καταφέρουμε να σιγουρευτούμε ότι η Τουρκία θα τηρήσει τους κανόνες της καλής γειτονίας. Επιπλέον, θέλω να υπογραμμίσω πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, είχε επαφές με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, συζητήθηκαν και οι προοπτικές συνεργασίας, σε διάφορους τομείς όπως οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα, η παιδεία καθώς η Ελλάδα παίζει πλέον πολύ σοβαρό ρόλο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο –ως εταίρος των ΗΠΑ. Επιμένουμε ότι η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας. Προκαλεί συνεχώς την Ελλάδα και την Κύπρο, δημιουργεί προβλήματα και παραβιάζει διεθνείς κανόνες. Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε ώστε να βρούμε μια λύση ώστε να παίξει έναν ρόλο στην Μεσόγειο περισσότερο, σταθεροποιητικό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο πρόεδρός της να καταλάβουν ότι απαιτείται να τηρούνται οι κανόνες της καλής γειτονίας».

Για την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Ραπτάκης είπε:

«Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας που είχαμε υπογράψει το 1999 με τον τότε νομάρχη κ. Σάββα Καραγιάννη. Σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια, βλέπουμε τα αποτελέσματα με τον κ. Ηλία Τομάζο, ο οποίος έχει αναλάβει την προσπάθεια προώθησης των φοιτητών στην Πολιτεία του Rhode Island. Είναι λοιπόν ευκαιρία, να επεκτείνουμε την συνεργασία μας και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, τα εμπορικά θέματα του Rhode

Island και άλλων Πολιτειών των ΗΠΑ με την Ρόδο, όπου υπάρχουν Ελληνοαμερικανοί. Μπορούμε να χτίσουμε μια γέφυρα για να προωθήσουμε τις επενδύσεις και να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των Ελληνοαμερικανών που είναι εκλεγμένοι και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ. Είναι επίσης σημαντικό να βοηθάμε την νεολαία, τους νέους να γνωρίσουν την Ρόδο».

Ο πρώην νομάρχης Δωδεκανήσου, Σάββας Καραγιάννης, δήλωσε:

«Αν έλεγα ότι είμαι απλά ευτυχής με τη σημερινή συγκυρία να βρεθούμε ξανά όλοι εδώ, θα ήταν ψέμα. Δεν είμαι απλά ευτυχής, είμαι πανευτυχής δεδομένου του ότι όταν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια, δεν ξεκινούσε με τέτοια προοπτική και δυναμική. Δεν μπορούσα κι εγώ να το φανταστώ ότι μια απλή διασύνδεση κάποιων Ροδίων που βρίσκονταν από χρόνια στην Αμερική και στον Καναδά, θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε αυτού του είδους τις στενές συνεργασίες που αναπτύξαμε σε ένα τέτοιο βαθμό που να συζητάμε σήμερα για πράγματα που τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Κι όμως, είναι μια πραγματικότητα κι αυτό οφείλεται στη θέληση και των δύο πλευρών, ώστε να εμπλακούν οι νέες γενιές από εδώ και στο εξής και να συνεχίσουν στο μέλλον τις προσπάθειες που εμείς ξεκινήσαμε. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκεστε εδώ και εύχομαι όλα να πάνε καλά».

Ο διακεκριμένος καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Ηλίας Τομάζος, αναφέρθηκε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα Summer School που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Ρόδο με την άφιξη φοιτητών από το Rhode Island και ζήτησε την βοήθεια του κ. Ραπτάκη για τη δημιουργία του δεύτερου, μετά το Κονέκτικατ, Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Rhode Island, καθώς και την βοήθεια του Περιφερειάρχη ώστε να δημιουργηθεί στη Ρόδο ένα κέντρο διαμονής των Αμερικανών φοιτητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

«Τα προγράμματα της Παιδείας που υλοποιούμε εντάσσεται στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού προγράμματος στο Rhode Island. Σήμερα, πέραν των προγραμμάτων αυτών, έχουμε στην διάθεσή μας μια έκταση για την ανέγερση ενός κτηρίου ως Κέντρου Ελληνικών Σπουδών που θα ονομάζεται ‘Ρόδος’. Θα είναι το δεύτερο που υπάρχει στις ΗΠΑ, αφού το πρώτο βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Σε όλα αυτά, ο κ. Καραγιάννης είναι ο άνθρωπος που μας ενθάρρυνε και μας βοήθησε. Εάν πραγματοποιηθεί αυτό στο Rhode Island θα αποτελέσει έναν τρόπο μόνιμης προβολής της Ρόδου στις ΗΠΑ. Είμαι ευτυχής που σήμερα, γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση κι

εύχομαι και στα επόμενα 20 χρόνια να συνεχίζεται αυτή η συνεργασία. Άλλωστε του Rhode Island είναι η μόνη Πολιτεία των ΗΠΑ που έχει αυτό το όνομα και είναι το μοναδικό πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητας σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές να συμμετέχουν».

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του δεσμεύθηκε για την αναζήτηση χρηματοδότησης του κέντρου διαμονής των φοιτητών, από ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020.

Σημειώνεται ότι μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θα ακολουθήσει εντός του 2020 θεσμική επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Rhode Island, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραπτάκης, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, με πιθανότερους τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες στην καταγωγή εκλεγμένους σε κοινοβούλια μη ελληνόφωνων χωρών, η οποία αριθμεί 170 μέλη, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία κ.ά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου