Τοπικές Ειδήσεις

Γιώργος Χατζημάρκος: Οι προτεραιότητες της Περιφερειακής αρχής

Την ικανοποίησή του αλλά και την δικαίωση για την θετική εξέλιξη της πορείας της φετινής τουριστικής σεζόν με νούμερα που συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2019, εξέφρασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους της περιφερειακής αρχής για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τις προτεραιότητες σε έργα και δράσεις.
«Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ ενδιαφέρουσα, από την άποψη των μεγάλων προκλήσεων σε πάρα πολλά επίπεδα –προεξάρχουσας της τουριστικής περιόδου. Κλείσαμε τον Απρίλιο με 13,07% άνοδο στον τουρισμό, σε σχέση με το 2019 –που ήταν μια χρονιά ρεκόρ- σε 4 μεγάλα αεροδρόμιά μας. Η Ρόδος κατέγραψε άνοδο 11,86% σε σχέση με το 2019, η Σαντορίνη κατέγραψε 42,07% άνοδο. Από την αρχή έχω δηλώσει ότι θα ήταν μια εξαιρετική σεζόν κι επιβεβαιώνομαι», ανέφερε.
ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
2021-2027
Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ο κ. Χατζημάρκος τόνισε τα εξής:
«Είμαστε στην τελική ευθεία για την έγκριση των περιφερειακών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει πως ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 όπου περιμένουμε αυξημένους πόρους για το Νότιο Αιγαίο. Η φιλοδοξία μας είναι το φθινόπωρο να εγκαινιάσουμε το πρόγραμμα βγάζοντας στον αέρα τις πρώτες προσκλήσεις – χρηματοδοτήσεις.
Από εκεί και πέρα, έχουμε μια αγωνία για όλα τα εκτελούμενα έργα όπως και όλη η χώρα, με τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και σε συνεργασία με τη ΕΝΠΕ αναζητούμε λύσεις με τα αρμόδια υπουργεία (το Υπ. Δημοσίων Έργων, το Υπ. Ανάπτυξης και Υπ. Οικονομικών). Κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά για να το ξεπεράσουμε.
Σε ό,τι αφορά σε τρία ειδικά έργα της Ρόδου θα σας πω τα εξής: α. για το Εθνικό Θέατρο, δουλεύουμε στο τελικό στάδιο των τευχών της δημοπράτησης (ίσως σε ένα μήνα να δημοπρατηθεί) β. στην ύδρευση της Νότιας Ρόδου προχωράμε στην εγκατάσταση του εργολάβου μέσα στην σεζόν γ. στην γέφυρα της Κρεμαστής, είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα για να δώσουμε το έργο σε κυκλοφορία» τονίζοντας πως εξετάζει και άλλα εμβληματικά έργα.
Ερωτηθείς σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης της Νότιας Ρόδου εξήγησε πως έχουν τεθεί σταδιακά: «Αυτό το έργο, το έχουμε χωρίσει σε φάσεις. Πρώτος στόχος μας είναι του χρόνου το 2023 τέτοια εποχή (περίπου τον Μάιο) να έχουμε υδροδοτήσει πλήρως την ευρύτερη περιοχή της Λίνδου. Επίσης, σχεδιάζουμε να λειτουργήσει με δύο μέτωπα –το ένα να πηγαίνει προς το νότο και το άλλο προς τον βορρά, δηλαδή ταυτόχρονα να κάνουμε δύο κλάδους, δύο εργοτάξια (προς Λίνδο και προς Αρχάγγελο / Αφάντου)».
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΝΑι
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Σε ερώτηση ποιες είναι οι προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και ποια έργα θα προταθούν, ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε τα εξής: «Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 είχαμε βάλει πολύ μεγάλη ενέργεια και πιέσαμε πάρα πολύ τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, για να τρέξουν έργα ύδρευσης. Δεν μπορούμε να είμαστε στο 2022 και να έχουμε περιοχές χωρίς νερό. Εξασφαλίσαμε πάρα πολλούς πόρους στα νησιά μας για ύδρευση: στην Ρόδο το έργο χρηματοδοτείται μέσω του ‘Φιλόδημος’ που μετονομάστηκε σε ‘Αντ. Τρίτσης’. Συνεπώς, πρώτη προτεραιότητα είναι η ύδρευση. Δεύτερη προτεραιότητα είναι τα λύματα – αποχετεύσεις. Αυτή την στιγμή τρέχουν έργα αποχετευτικά τα οποία επί δεκαετίες προσπαθούσαν να βρουν μία λύση π.χ. η Τζια και η Σίφνος, η Σύμη και η Χάλκη που είναι δημοπρατημένα. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι οικισμοί που πρέπει να κλείσουν. Εδώ πιέζουμε πολύ την ΔΕΥΑΡ και τον Δήμο Ρόδου να κλείσει το θέμα της Λάρδου για να προχωρήσει –κι εμείς θα στηρίξουμε την προσπάθεια. Επίσης, υπάρχει το θέμα με το αποχετευτικό σε Αρχάγγελο και Αφάντου, καθώς και σε άλλα νησιά.
Η τρίτη προτεραιότητα είναι τα θέματα σχολικής στέγης και φυσικά, προτεραιότητα παραμένει η Υγεία. Εδώ να συμπεράνω πως δεν μπορούμε να κάνουμε διαχωρισμό υπό την έννοια ότι χάθηκαν πολλά χρόνια σε λόγια και ατέρμονες συζητήσεις. Εμείς έχουμε αρμοδιότητα, κυρίως, στις υποδομές –αν και τελευταία είμαστε και στο ανθρώπινο δυναμικό και σε αναλώσιμα και σε εξοπλισμό. Και προφανώς θα συνεχίσουμε. Άλλη προτεραιότητα είναι το νέο Νοσοκομείο της Κω και η ΠΝΑι θα συνδράμει μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτή τη στιγμή ενισχύουμε με προσωπικό. Έχουμε 205 εργαζόμενους (γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό) των οποίων καλύπτουμε το 100% της μισθοδοσίας τους στις δομές υγείας. Στόχος είναι να συνεχίσουμε αυτή την πρωτοβουλία…».
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο ΓΝ Ρόδου με τις ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε: «Η δημόσια Υγεία είναι πάντα το πρώτο θέμα στα νησιά. Έγινε μια προσπάθεια με το τελευταίο νομοσχέδιο. Στην πρότασή μου να περάσει η Πρωτοβάθμια Υγεία στις περιφέρειες, έχω σύμμαχο την ΕΝΠΕ αλλά και τον τομεάρχη Υγείας της Ένωσης και περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη. Βγαίνουν συνέχεια προσκλήσεις για τα κενά αλλά πολύ συχνά, δεν υπάρχει ενδιαφέρον και δεν βρίσκονται γιατροί. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει και πρέπει να βρούμε τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό. Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν ελκυστικότερες οι προκηρύξεις…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου