Συνεντεύξεις

Μ. Σοκορέλος: «H πανδημία είναι ένα είδος… πολέμου για το οποίο δεν ήταν κανείς προετοιμασμένος»

Μικρά βήματα που δείχνουν ότι υποχωρεί σιγά σιγά το ιικό φορτίο και βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί της Ρόδου, διαπιστώνει ο γνωστός γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μιχάλης Σοκορέλος.
Σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» εξηγεί την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από τη στιγμή που η Ρόδος μετέβη από το «πράσινο» στο «βαθύ κόκκινο» του υγειονομικού χάρτη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα, όσο θα προχωράει ο εμβολιασμός και για τον γενικό πληθυσμό.
Επίσης αναφέρει ότι δεν πρέπει να επικρατεί φόβος για τα εμβόλια καθώς οι παρενέργειες είναι σε εξαιρετικά περιορισμένο ποσοστό σε σχέση με τους εμβολιασμούς και συστήνει στους συμπολίτες μας, να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας τα οποία είναι πολύ απλά αλλά θα μείνουν στη ζωή μας, για πολύ καιρό ακόμη.
Σχολιάζοντας την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Σοκορέλος δηλώνει ότι από όσους είναι δηλωμένοι να εμβολιαστούν, ένα ποσοστό της τάξης του 20% αρνούνται να το κάνουν ή δεν πηγαίνουν να εμβολιαστούν, εξαιτίας της παραφιλολογίας για τις παρενέργειες που έχουν σημειωθεί –αν και είναι εξαιρετικά μικρά τα ποσοστά.
Όσον αφορά στην ‘ανοσία’ αναφέρει πως θα χρειαστούν ακόμη δύο – τρεις μήνες -εφόσον συνεχιστούν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού ώστε μέχρι το καλοκαίρι, να μπορέσει η Ρόδος, να αγγίξει τα ποσοστά που απαιτούνται.
• Κύριε Σοκορέλο, κλείσαμε πάνω από έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικά για το νησί της Ρόδου, η επιδημιολογική κατάσταση εξελίχθηκε ικανοποιητικά –σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας- αλλά από το «πράσινο» βρεθήκαμε ξαφνικά στο «βαθύ κόκκινο» για αρκετό καιρό. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Κοιτάξτε, η Ρόδος βρίσκεται σε λίγο καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας –αλλά όχι στο επιθυμητό σημείο.
Το νησί ήταν εξ αρχής σε χαμηλά επίπεδα όταν άλλοι ήταν ήδη στο ‘πορτοκαλί’ ή στο ‘κόκκινο’.
Και τα κρούσματα σε όλη αυτή την περίοδο, δεν ήταν πάρα πολλά. Το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν είχαμε πολλούς θανάτους και διακομιδές. Ήταν τρεις απώλειες σε έναν χρόνο και τρεις διακομιδές με διασωληνωμένους ασθενείς.
Περάσαμε το ‘pic’ και τώρα διανύουμε την καμπύλη της ύφεσης αλλά όχι για να μπούμε ξανά στο «πράσινο», προς το παρόν.
Μην ξεχνάτε ότι σε καθημερινή βάση, νοσηλεύονται περίπου 20 άτομα στην κλινική του Covid-19.
Την περίοδο μέχρι και τον Μάρτιο, τον σύνολο των νοσηλευθέντων ήταν στα 60-62 άτομα. Καταλαβαίνετε ότι εάν τα συγκρίνουμε με άλλες περιοχές της χώρας, είμαστε σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Ωστόσο, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ανταποκρίθηκε επαρκώς και αντιμετώπισε καλά την κατάσταση όλη αυτή την περίοδο του ενός έτους της πανδημίας.
Ασφαλώς και ανταποκρίθηκε επαρκώς και αντιμετώπισε καλά την κατάσταση αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν είχαμε τα ιικά φορτία που έχουν άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως παρακολουθούμε καθημερινά, το σύστημα υγείας στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι επιβαρυμένο και πιεσμένο διότι δεν υπάρχουν ΜΕΘ ούτε κενές κλίνες για να αντέξουν τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων.
Αυτό δεν σημειώθηκε στη Ρόδο και ίσως να είναι ένα πλεονέκτημα για την περιοχή.
Εάν συνέχιζε η ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων, ίσως να είχαμε κι εμείς το ίδιο ζήτημα.
Να σημειώσω ότι και με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν είμαστε και τόσο… άνετα. Η παθολογική κλινική παραμένει γεμάτη και είμαστε οριακά.

• Όταν κάποιος νοσηλεύεται, στην κλινική Covid-19 του Νοσοκομείου, σημαίνει ότι η κατάστασή του είναι ανησυχητική;
Όταν κάποιος κριθεί ότι πρέπει να νοσηλευτεί, σίγουρα είναι ανησυχητική η κατάστασή του. Υπάρχουν και άτομα που είναι σε ελαφριά κατάσταση χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, στα οποία συστήνουμε να μείνουν στο σπίτι υπό παρακολούθηση και σε καραντίνα.
Εάν υπάρχουν πιο βαριά συμπτώματα, τότε ο ασθενής μπαίνει στο Νοσοκομείο. Εάν για οποιοδήποτε λόγο επιβαρυνθεί η κατάστασή του, τότε θα νοσηλευτεί στην κλινική Covid-19 και ίσως να χρειαστεί να διασωληνωθεί ή να διακομιστεί στα κέντρα αναφοράς για να συνεχιστεί η θεραπεία.

Μιας και το αναφέρετε, υπήρξε μια συζήτηση για το αν θα έπρεπε να γίνει το Νοσοκομείο της Ρόδου, κέντρο ‘αναφοράς’. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Κατά την προσωπική μου άποψη δεν έπρεπε να γίνει αυτό, τόσο για το Νοσοκομείο όσο και για τους Ροδίτες. Κι αυτό γιατί, εμείς στη Ρόδο δεν είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία. Για ποιο λόγο θα έπρεπε να φέρνουμε ασθενείς από άλλες περιοχές να νοσηλεύονται εδώ και να αυξήσουμε το ιικό φορτίο; Γι αυτό και πιστεύω πως ήταν καλύτερα που δεν έγινε κέντρο αναφοράς το Νοσοκομείο της Ρόδου.
• Να περάσουμε στον εμβολιασμό. Ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον στη Ρόδο από τον κόσμο να εμβολιαστεί;
Υπάρχει ήδη ικανοποιητική ανταπόκριση. Φτάσαμε ήδη στους 18.000 εμβολιασμούς μέχρι τώρα. Το πρόβλημα που σημειώνεται είναι η άρνηση μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Δηλαδή, από όσους είναι δηλωμένοι να εμβολιαστούν, ένα ποσοστό της τάξης του 20% αρνούνται να το κάνουν ή δεν έρχονται. Καταλαβαίνουμε την κατάσταση όπως δημιουργήθηκε γύρω από τις παρενέργειες που έχουν σημειωθεί αλλά στην ουσία, όλα τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και μάλιστα με υψηλά ποσοστά.
Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται να εμβολιαστεί και δεν θα πρέπει να ακούει τις φήμες, τα σχόλια και την παραφιλολογία που δημιουργείται από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ιατρική.
Πότε εκτιμάτε ότι στη Ρόδο θα μπορέσουμε να πετύχουμε ένα καλό επίπεδο της λεγόμενης ανοσίας;
Κοιτάξτε, η Ρόδος δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, αν και παραμένει στο «κόκκινο». Θα χρειαστούν ακόμη δύο – τρεις μήνες εφόσον συνεχιστούν οι εμβολιασμοί (του γενικού πληθυσμού) και πιστεύω πως μέχρι το καλοκαίρι θα επιτύχουμε να φτάσουμε σε υψηλά επίπεδα. Από τον κόσμο εξαρτάται να αποβάλει τον φόβο για τα εμβόλια.
Εκτιμώ πως ίσως να είναι και διάφορα άλλα κέντρα που διασπείρουν αυτές τις αμφιβολίες και τον φόβο, επίτηδες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στον κορωνοϊό παραμένει ο εμβολιασμός.
Το βλέπουμε στην πράξη –και όχι στη θεωρία- ότι σε χώρες όπου προχώρησε ο εμβολιασμός σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, επανέρχονται σιγά σιγά σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Κατά την άποψή μου, πρέπει να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός –κυρίως από 18 και πάνω σε πρώτη φάση.
Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο για τον κορωνοϊό. Οπότε το εμβόλιο σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας, είναι τα όπλα μας.
Ας κάνουμε λίγη υπομονή και να είμαστε αισιόδοξοι. Άλλωστε και η χώρα μας, συνολικά μπορούμε να πούμε ότι κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας. Είδαμε στην πράξη ότι μεγάλες χώρες με οργανωμένα συστήματα υγείας, δεν κατάφεραν να διαχειριστούν την κατάσταση αφού ήρθαν αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή πανδημία. Είναι ένα είδος… πολέμου για το οποίο δεν ήταν κανείς προετοιμασμένος. Ξέρω ότι υπάρχουν ακόμη κριτικές και το καταλαβαίνω. Όμως, χρειάζεται ομοψυχία σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές. Επίσης να σημειώσω ότι είναι λάθος να ακούμε και να ανακυκλώνουμε γνώμες από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική επιστήμη και με το αντικείμενο και προσπαθούν να επηρεάσουν μερίδα του κόσμου λέγοντας πως είναι ‘αρνητές’ των μέτρων, των εμβολίων κ.λπ.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που ακούμε να διακινούνται και να μην ακούμε τέτοιες αυθαίρετες απόψεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου