Ρεπορτάζ

Προσδιορίστηκε η δίκη με κατηγορούμενο για απιστία τον καταζητούμενο πρώην πρόεδρο της «Aιολικό Πάρκο AE»

Μια υπόθεση που εκκρεμεί επί 13 χρόνια μετά την αμετάκλητη παραπομπή από τον Αρειο Πάγο προσδιορίστηκε προς εκδίκαση για την 15η Ιουνίου 2023 από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του Tριμελούς Eφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κλήθηκε να καθίσει ο καταζητούμενος πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Aιολικό Πάρκο AE» κ. Μανώλης Χατζησάββας, κατηγορούμενος για απιστία κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.
Το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου με το υπ’ αριθμ. 79/2009 βούλευμά του όπως επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 204/2010 απόφαση του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι δεν διαπράχθηκε το αδίκημα της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που το είχαν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου με αντικείμενο συνολικά άνω των 73.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση.
Το πρωτόδικο βούλευμα τον είχε απαλλάξει εξάλλου από την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 73.000 ευρώ.
Ο κ. Χατζησάββας ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης επιταγών αξίας που υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ με φερόμενα ως θύματα τις γερμανικές εταιρείες “ABB Understürzungseinrichtung GmbH” που εδρεύει στο Μανχάιμ και “ΑΒΒ New Ventures GmbH” που εδρεύει στο Ράτινγκεν.
Oι δύο εταιρείες που φέρονται να κατέχουν ποσοστό πέραν του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΟΥ ΑΕ” καταμήνυσαν τον κ. Xατζησάββα στις αρχές του 2005, ενώ τον Φεβρουάριο του 2006 με άλλη μήνυση στράφηκαν και κατά του κ. Nικολάου Παρίση, επιχειρηματία, κατοίκου Πειραιώς, πρώην αντιπρόεδρου της εταιρείας αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
O κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι εξέδωσε τις επιταγές για τις οποίες κατηγορείται για υπεξαίρεση από τη γερμανική εταιρεία κατ’ εντολή των εκπροσώπων της προκειμένου να εξοφληθούν “μίζες” και εκκρεμότητες με τρίτους αλλά και να εξασφαλιστεί η παράνομη επιδότηση του έργου.
Υποστηρίζει ακόμη ότι οι γερμανικές εταιρείες έκαναν χρήση εικονικών τιμολογίων προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιδότηση του έργου.
Οι καταγγελίες του αυτές που εξετάστηκαν αρμοδίως δεν επιβεβαιώθηκαν στην πορεία από την εισαγγελική και δικαστική έρευνα.
Oι εκπρόσωποι των δύο γερμανικών εταιρειών υποστηρίζουν ότι ο κ. Εμμ. Χατζησάββας στο χρονικό διάστημα από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2004 έως και την 20ή Δεκεμβρίου 2004 χρησιμοποιώντας τα βιβλιάρια επιταγών της εταιρείας είχε εκδώσει περισσότερες από 45 επιταγές των Τραπεζών Εγνατίας και Eurobank Εργασίας εις διαταγή του ή εις διαταγή μιας ομάδας φυσικών και νομικών προσώπων που ουδεμία συναλλαγή ή σχέση είχαν ή έχουν με τη δραστηριότητα της «Αίολος Α.Ε.».
Καταγγέλθηκε ειδικότερα ότι χρησιμοποίησε τα βιβλιάρια επιταγών που του εμπιστεύθηκε η εταιρεία δολίως και ότι είτε επιχειρούσε να καλύψει προσωπικές του οφειλές προς τους λήπτες των επιταγών, είτε να αισχροκερδίσει ο ίδιος και μια ομάδα τρίτων.
Εξέδωσε όπως υποστηρίζουν οι γερμανικές εταιρείες επιταγές πέραν του ορίου της υπογραφής του, των 30.000 ευρώ, χωρίς να λάβει την υπογραφή του αντιπροέδρου του δ.σ.
Τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. μάλιστα ουδέποτε ενημερώθηκαν από τον κ. Χατζησάββα για την ύπαρξη τέτοιων πιστώσεων και υποχρεώσεων και όταν ενημερώθηκαν για τις ενέργειές του παραιτήθηκαν.
Η συνολική ζημία που υπέστη η εταιρεία από την παράνομη συμπεριφορά του κατηγορούμενου ανέρχεται σύμφωνα με το βούλευμα στο ποσό των 510.300 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Χατζησάββας μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου