Την δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου ότι μέχρι τις 10 Απριλίου θα έχουν κατατεθεί οι διορθωτικές τροπολογίες που θα ρυθμίζουν όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπου χαρακτηρίζονται τα νησιά Πάτμος και Αρκοί δασικά, έλαβε η αντιπροσωπεία του νησιού που συναντήθηκε χτες μαζί του στην Αθήνα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την «δ» ο δήμαρχος Πάτμου Γρηγόρης Στόικος, η συνάντηση ήταν «ουσιαστική και επικοδομητική» και εξήγησε: «Στην Αθήνα μεταβήκαμε με 16μελή αντιπροσωπεία η οποία αποτελείτο από τους νομικούς μας συμβούλους, δασολόγους και μηχανικούς προκειμένου να ενημερώσουμε τον κύριο υπουργό για την αναστάτωση που προκάλεσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο νησί αφού χαρακτηρίζεται κατά το 80% δασική περιοχή, ενώ εκεί δεν φυτρώνει παρά μόνον…. ρίγανη. Ο υπουργός παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη. Είναι πάντως αξιοπερίεργο το γεγονός πως στην Μύκονο δεν έγινε κανένας ανάλογος χαρακτηρισμός από την Διεύθυνση Δασών στις Κυκλάδες! Αυτά όλα τα επισημάναμε στον κ. Φάμελλο, ενώ του είπαμε πως η ανάρτηση δεν έλαβε υπόψη καθόλου τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου –που θεωρούνται ανώτερες και πιο έγκυρες ακόμη και από τους χάρτες. Δεν κατηγορούμε κανέναν, αλλά αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα είναι να προχωρήσουν σε τροπολογίες και να προβεί το υπουργείο σε διορθωτικές αλλαγές και ανακοινώσεις για την Πάτμο».
Ο κ. Στόικος ανέφερε ακόμη, πως στο Υπουργείο συστάθηκε τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από έναν δικηγόρο, έναν δασολόγο και έναν σύμβουλο του υπουργού, που ανέλαβαν την ευθύνη μέχρι την προσεχή Δευτέρα να εξετάσουν τις ενστάσεις από πλευράς της Πάτμου.
Ο υπουργός πάντως είπε στην αντιπροσωπεία της Πάτμου ότι ο νόμος του ’80 είναι ξεκάθαρος και θα έπρεπε να τον έχουν λάβει υπόψιν οι Διευθύνσεις Δασών.
Όσον αφορά την παράταση η οποία δόθηκε από την κυβέρνηση, ο κ. Φάμελλος εκτίμησε πως θα υπάρξει χρόνος ώστε να έχουν κατατεθεί όλες οι διορθωτικές τροπολογίες για να προλάβουν τις ημερομηνίες. Από εκεί και πέρα, θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις και όποια άλλα απαραίτητα στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Την ίδια ώρα, αναστάτωση επικρατεί και στους κόλπους της Ιεράς Μονής της Πάτμου, καθώς η ανάρτηση των δασικών χαρτών ‘απειλεί’ με αφανισμό και την εκκλησιαστική περιουσία!
Αυτό έχει θέσει σε ‘συναγερμό’ και άλλες Μητροπόλεις και Μοναστήρια ανά την Ελλάδα –και πέραν της Δωδεκανήσου που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδας- που έσπευσαν να καταθέσουν ενστάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν εφαρμοστούν ως έχουν οι νέοι δασικοί χάρτες, η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία κινδυνεύει να χάσει τεράστιες εκτάσεις και φυσικά θα έχει πολύ μεγάλη απώλεια πόρων.
Πρόσφατα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε σχετικό υπόμνημα στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ζητώντας την εξαίρεση των νομικών προσώπων της Εκκλησίας και την παραμονή στο παλιότερο καθεστώς των δασικών χαρτών.
Όσον αφορά την Μονή Πάτμου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού: «Το Μοναστήρι θα υποβάλει ξεχωριστό υπόμνημα στο υπουργείο για την δική του περίπτωση. Ωστόσο, ο Δήμος Πάτμου και οι ιδιώτες θα προχωρήσουμε συντονισμένα σε όλες τις διεκδικήσεις μας διότι πρέπει να προασπίσουμε τα συμφέροντα του νησιού μας».
Σημειώνεται πως στην συνάντηση που έγινε χτες με τον κ. Φάμελλο ήταν παρούσα και η νομική σύμβουλος της Ιεράς Μονής Πάτμου.
«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησίας. Ο πρώτος κυρίαρχος για όλο το νησί είναι η Ιερά Μονή. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αδιαμφισβήτητο. Αυτό που θα διεκδικήσει τώρα η Μονή είναι να απαλλαγεί από την καταβολή των παραβόλων και φυσικά, να διασφαλίσει τα ιδιοκτησιακά της» δήλωσε ο κ. Στόικος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ