Ειδήσεις

Ενέργεια: Ποια μέτρα ελάφρυνσης σχεδιάζονται – Αύξηση επιδότησης για ρεύμα και αέριο

Αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο των οικιακών καταναλωτών αποφάσισε η κυβέρνηση υπό το βάρος της φρενήρους ανόδου των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό ρεύματος για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου αποφασίστηκε η αύξηση της επιδότησης από 130 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στα 160 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το όφελος για τους καταναλωτές από 39 ευρώ τον μήνα να ανέλθει σε 48 ευρώ. Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης όπου καταλήγουν τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων.

2. Για το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να εφαρμόζει έκπτωση 16%, μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά ανακοινωθεί (15%) και η οποία μεταφράζεται σε όφελος 11 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο και 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Νοέμβριο. Για την κατανάλωση του Δεκεμβρίου η αύξηση θα είναι της τάξης του 30%. Οπως ανακοινώθηκε, από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προβεί στις σχετικές πιστώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στις εταιρείες διανομής, οι οποίες στη συνέχεια θα εφαρμόσουν άμεσα την έκπτωση η οποία θα πρέπει να πιστωθεί αναδρομικά για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου των οικιακών καταναλωτών.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα στήριξης των καταναλωτών και για το πρώτο τρίμηνο, αλλά το εύρος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Μια βασική παράμετρος θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με την Gazprom, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες. Από τις διαπραγματεύσεις θα καθοριστεί η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου και άρα τα περιθώρια που θα έχει η ΔΕΠΑ να μειώσει περαιτέρω τις τιμές.

Αλλη παράμετρος είναι οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι ήδη από τον Σεπτέμβριο έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η στήριξη των καταναλωτών δεν πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη στους οικονομικά ασθενέστερους.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται πλέον η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από όσα είπε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε (ενν. τη στήριξη των καταναλωτών) και για αυτό στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα προχωρήσουμε στη λήψη νέων στοχευμένων μέτρων, για την περαιτέρω προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια». Επίσης, ανέφερε ότι αναζητούνται μέτρα ενίσχυσης των αγροτών που επίσης πλήττονται από την αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

ΔΕΠΑ
Θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με την Gazprom. Ως προς την τιμή, το βασικό σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι είναι να διαμορφώνεται κατά 80% από την τιμή της ολλανδικής αγοράς αναφοράς και κατά 20% από την τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, οι Ρώσοι δέχονται αυτή την τιμή, αλλά για μικρότερες ποσότητες από αυτές που ζητεί η ΔΕΠΑ, ώστε να μην τίθεται τουλάχιστον θέμα επάρκειας. Εάν επιμείνουν σε κάτι τέτοιο, τότε δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να αφήσει να κηρυχθεί άγονη η διαπραγμάτευση, να αναβιώσει η αρχική σύμβαση με την Gazprom που θα εξασφαλίσει προσωρινά φθηνό φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα θα προκαλέσει την προσφυγή των Ρώσων στη διαιτησία.

Ράλι τιμών
Την ίδια ώρα, στις αγορές το ράλι των τιμών δεν φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης. Στην ολλανδική αγορά, η τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε στα 132 ευρώ η μεγαβατώρα χθες, από τα 120 ευρώ την προηγούμενη. H τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά για την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 326,94 ευρώ η μεγαβατώρα, στα ίδια περίπου επίπεδα που ήταν και την Πέμπτη. Στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, φτάνουν στα 338-339 ευρώ, ενώ μόνο στην Πολωνία η τιμή είναι χαμηλότερη των 200 ευρώ λόγω της υψηλής συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου