Τοπικές Ειδήσεις

«Όπως αγαπάς αγαπώ» – Η ιστορία μιας Ελληνίδας και ενός Τούρκου στο Καστελλόριζο

Δεν ξέρω αν είναι επειδή πεινάω, αλλά δεν έχω δει πιο ροδοκόκκινα, πιο λαχταριστά τηγανητά καλαμαράκια από αυτά που αυτή τη στιγμή βγαίνουν από το τηγάνι της Γωγώς. Βρίσκομαι στην κουζίνα της ταβέρνας «Αθηνά» στο Καστελλόριζο, που όπως όλα τα μαγαζιά είναι γεμάτη κόσμο. Επέτειος από την απελευθέρωση του νησιού, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει φτάσει ήδη από χθες, όλοι έχουν βγει έξω για φαγητό φορώντας τα καλά τους. Μέχρι και η θαλάσσια χελώνα μας τιμά με την παρουσία της κόβοντας βόλτες ανάμεσα στα καΐκια -όλο και κάποιο μεζεδάκι θα πέσει μέσα στη γενική ευθυμία.

«Έτοιμα!» λέει η Γωγώ τοποθετώντας το πιάτο στο πάσο και γυρνώντας προς το μέρος μου: «Ποιος σου μίλησε για μένα λοιπόν;» Πολλοί είναι η απάντηση. Η ιστορία της Γωγώς και του Κερέμ, που παρά τις φωνές στα πάνελ και τα πόντιουμ στις χώρες τους, αγαπήθηκαν, παντρεύτηκαν και εδώ και έξι μήνες ζουν ευτυχισμένοι στο Καστελλόριζο, είναι μια ιστορία που αρέσει στους νησιώτες να διηγούνται. “Από το ’99 έρχομαι εδώ και δεν έχω φοβηθεί ούτε μια φορά, ακόμα και όταν έγινε η παραβίαση, ήταν όλη ήρεμοι” μου είχε πει λίγη ώρα νωρίτερα σε καφέ του λιμανιού η κ. Σωτηρία Δανιηλίδου, με εμφανή επιφύλαξη. Τους έχει συμβεί ξανά και ξανά άλλα να λένε στους δημοσιογράφους και άλλα αυτοί να μεταδίδουν, ο φόβος πουλάει, αλλά όλα έχουν το όριο τους. «Ο γιος μου ζει εδώ και χρόνια στο Καστελλόριζο με τη γυναίκα του, ποτέ δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα» συμπλήρωσε και η κ. Άννα Μαρταλά από δίπλα. «Οι Τούρκοι είναι πάντα πολύ φιλικοί», συνέχισε η κ. Δανιηλίδου. «Έχουν γίνει και γάμοι μεταξύ μας! Έχεις γνωρίσει τη Γωγώ;».

Η Γωγώ Καρυδόγιαννη γνώρισε τον Κερέμ στις 20 Ιουνίου του 2019 στην ίδια αυτή ταβέρνα. Ο Κερέμ, μηχανικός στα τουριστικά πλοία που πηγαινοέρχονται από τα παράλια, ερχόταν τακτικά για τον καφέ του στο μαγαζί. «Τότε ήμουν πολύ φανατική κατά των Τούρκων, δεν ήθελα να τον βλέπω. Eίχα γαλουχηθεί με κάποιες αντιλήψεις. Τον καφέ του τον έφτιαχνα με νερό της βρύσης που δεν πίνεται» λέει η Γωγώ. Αλλά ο Κερέμ είχε υπομονή. Μια μέρα την έπιασε από το χέρι και της ζήτησε να μιλήσουν. Άνθρωπος είσαι, άνθρωπος είμαι, όπως αγαπάς αγαπώ, της είπε. «Μου τα εξήγησε απλά, ανθρώπινα, άρχισα να τα βλέπω αλλιώς τα πράγματα».

«Πάρ’ τον και φύγε»
Το φλερτ εξελίχθηκε σε μια ωραία σχέση. «Ομως οι γονείς μου δεν τον ήθελαν. Μόνο ο παππούς μου μου έλεγε πάρτον και φύγε». Κάπως έτσι, μετά έξι μήνες, το ζευγάρι έφυγε για την Τουρκία. «Στην αρχή ήμουν φοβισμένη για το τι θα αντιμετωπίσω. Τι θα βρω; Η πεθερά μου όμως στη Νικομήδεια μου άνοιξε την πόρτα της, με καλοδέχθηκε, ήταν το στήριγμα μου όταν μου έλειπαν οι δικοί μου. Δεν με πίεσε ποτέ, ο Θεός είναι ένας έλεγε. Όλοι θα σου πουν ότι οι Τούρκοι είναι βάρβαροι. Εγώ έχω να πω ότι σε πολλά πράγματα εμείς είμαστε οι βάρβαροι». Και άλλα πράγματα την εντυπωσίασαν στην Τουρκία. «Ο απλός κόσμος δεν ασχολείται με τα νησιά ή με το τι είπε ο Μητσοτάκης. Μόνοι μας το γεννάμε το πρόβλημα. Μας φοβίζουν οι δημοσιογράφοι, με τον τρόπο που τα λένε δημιουργείται ανησυχία. Όλοι μας έχουμε μέσα μας το μικρόβιο του φανατισμού και του ρατσισμού, είναι αδέρφια αυτά. Υπάρχει ξενοφοβία. Να θυμόμαστε πρέπει ότι κάποιος για να φύγει από τη χώρα του, κάτι δεν πάει καλά εκεί».

Η Γωγώ και ο Κερέμ πέρασαν την πανδημία στην Τουρκία και επέστρεψαν στο Καστελλόριζο πριν από έξι μήνες. Ούτε και τότε ήξερε τι θα συναντήσει. Του είπα ‘αν τυχόν κάποιος σε πειράξει ή πει κάτι, θα μπω εγώ μπροστά’. Εν τελεί η επιστροφή ήταν πολύ καλή. Περισσότερους φίλους έχει εδώ ο Κερέμ παρά εγώ. Ευτυχώς οι γονείς της, βλέποντας την αγάπη τους να αντέχει, άνοιξαν κι αυτοί το σπίτι και την καρδιά τους. Το ζευγάρι έχουν ήδη κάνει πολιτικό γάμο και σχεδίαζαν να παντρευτούν θρησκευτικά αύριο, 17 Σεπτεμβρίου. Όμως ο θάνατος του παππού της Γωγώς μετέφερε το γάμο για τον επόμενο Σεπτέμβριο. «Μόλις χρονίσει» λέει, παίρνει μια στιγμή δική της και αμέσως πιάνει πάλι το τηγάνι.

Έξω ο κόσμος πάει κι έρχεται. Το ίδιο και η θαλάσσια χελώνα που έχει βρει στα ζεστά νερά του λιμανιού ένα φιλόξενο σπίτι. Από πού να κρατάει; Από τις παραλίες ωοτοκίας της Ρόδου ή των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας;

Πηγή kathimerini.gr

Λίνα Γιάνναρου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου