Αθλητικά

Απειλή «λουκέτου» και «φως» στο οικονομικό

Δύο σημαντικές ειδήσεις επιφύλαξε στους παράγοντες των ποδοσφαιρικών σωματείων της Δωδεκανήσου ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος ουσιαστικά «προλόγισε» τη διαδικασία των κληρώσεων της ΕΠΣΔ το βράδυ της Παρασκευής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Best Western Plaza.
Αρχικά, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε τη σοβαρή πιθανότητα τα τοπικά πρωταθλήματα σε όλη τη χώρα να ανασταλούν, με απόφαση της επικείμενης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της διοργανώτριας στις 30 Σεπτεμβρίου, ως αντίδραση στην επιμονή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να συνεχίζει να συνδέει την εγγραφή των σωματείων στο μητρώο της Γ.Γ.Α. με το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα και να κάνουν χρήση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
Τόσο ο Τάκης Μπαλτάκος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΠΣΔ Παναγιώτης Διακοφώτης, τοποθετήθηκαν σε υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για παραλογισμό, ενώ ανέλυσαν λεπτομερώς την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τον Λευτέρη Αυγενάκη, υπογραμμίζοντας πως παραμένει αμετακίνητος και οδηγεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στον γκρεμό. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο μηχανισμός ελέγχου και νομιμοποίησης των σωματείων ήδη υπάρχει και είναι ισχυρός, καθώς στηρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, συνεπώς μία πέμπτη, έτσι όπως την απαιτεί ο υφυπουργός, είναι εκ των πραγμάτων αχρείαστη, πόσω δε μάλλον από τη στιγμή που όλα τα σωματεία διαθέτουν ειδική αθλητική αναγνώριση από την ίδια την πολιτεία. Τονίστηκε δε πως η Ομοσπονδία προφανώς και αποδέχεται την ύπαρξη του μητρώου, ωστόσο θεωρεί ανεπίτρεπτο η εγγραφή σε αυτό να συνδέεται με το δικαίωμα των σωματείων να αγωνίζονται.
Ήδη, πολλές Ενώσεις της χώρας αναστέλλουν τα τοπικά πρωταθλήματά τους χωρίς να περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΠΟ, η οποία με τη σειρά της περιμένει την παρέμβαση των διεθνών Ομοσπονδιών, δεδομένου πως παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Οι τόνοι ανέβηκαν και η συζήτηση ζωήρεψε, όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Λευτέρη Αυγενάκη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να μπει τάξη στο άθλημα.
Η δεύτερη σημαντική είδηση αφορά στην αποκατάσταση της οικονομικής στήριξης των Ενώσεων από την ΕΠΟ και ειδικά των νησιωτικών.
Ο Τάκης Μπαλτάκος ενημέρωσε για την αποδέσμευση ποσού 12 εκατομμυρίων ευρώ από την UEFA, το οποίο δεν αποδιδόταν μέχρι σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρότι το δικαιούταν, καθώς και για την εκταμίευση της πρώτης εκ των συνολικά τεσσάρων δόσεων, ύψους 3 εκατομμυρίων.
Η ετήσια επιχορήγηση προς τις ΕΠΣ θα τετραπλασιαστεί, φτάνοντας τις 40 χιλιάδες ευρώ, ενώ επιπρόσθετο ποσό, που απομένει να διευκρινιστεί, θα λαμβάνουν οι Ενώσεις Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Έβρου.
Το παρών στη προχθεσινή συγκέντρωση έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού Νίκος Νικολής, υπογραμμίζοντας τη βούληση της Π.Ν.Α. να προχωρήσει τα έργα που έχουν εξαγγελθεί για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου