Συνεντεύξεις

Μάνθα Ζιώγου: «Σας παρακαλώ, αγαπήστε την πόλη μας»

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σήμερα η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ρόδου, κυρία Μάνθα Ζιώγου καλώντας τους δημότες να είναι πιο προσεκτικοί και να φροντίζουν για την ευταξία της.
Με την ιδιότητα της αντιπροέδρου της ΕΥΘΥΤΑ (αλλά και ως ακτιβίστρια η ίδια) μιλάει επίσης για τα τροχαία δυστυχήματα που αποτελούν ‘το κυριότερο σημείο που πονάει την Ρόδο’ ενώ εντυπωσιάζουν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα σχετικά με την κατακόρυφη αύξηση στα Σύμφωνα Συμβίωσης που υπερτερούν σε νούμερα σε σχέση με τους θρησκευτικούς και πολιτικούς γάμους!

• Κυρία Ζιώγου, είστε πρόεδρος στην μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού που περιλαμβάνει και την πόλη μας και φυσικά το κέντρο. Ποια είναι τα συνήθη προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε καθημερινά;
Η πόλη της Ρόδου, καθημερινά ταλαιπωρείται από πολλά προβλήματα δεδομένου της εγκατάλειψης που έχει υποστεί επί σειράν ετών! Τα κυριότερα προβλήματα που βλέπουμε κάθε μέρα αφορούν κυρίως στο κυκλοφοριακό και σε θέματα καθαριότητας. Όμως υπάρχουν χρόνια ζητήματα όπως οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια που έχουν υποστεί φθορές, τα θέματα που αφορούν στις υπηρεσίες πρασίνου (κλαδέματα δέντρων, καθαρισμός πάρκων, παρτεριών, σε γειτονιές και πλατείες, όλων των κοινοχρήστων και υπαίθριων χώρων). Επίσης υπάρχουν πάντα θέματα με τον δημοτικό φωτισμό και τις βλάβες που αφορούν στην δημοτική ύδρευση. Όμως σε όλα γίνονται παρεμβάσεις και καταβάλλονται προσπάθειες, ειδικά αυτή την περίοδο που η Ρόδος δέχεται χιλιάδες επισκέπτες.
• Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να επιλύσει καυτά ζητήματα όπως η καθημερινότητα και η καθαριότητα, έχει αποδώσει κατά την άποψή σας;
Αρχικά ας μην λησμονούμε ότι περάσαμε δύο χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού όπου αποδεκατίστηκαν οι υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκαστικά δούλευαν εκ περιτροπής ακόμα κι όσοι βρίσκονταν σε μάχιμες θέσεις και σε καίριες θέσεις σε διάφορες υπηρεσίες. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες, και κυρίως η Υπηρεσία Καθαριότητας και Καθημερινότητας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειές για τον ευπρεπισμό, τον καθαρισμό και την ευταξία της πόλης (όπως και ολόκληρου του νησιού). Η κατάσταση είναι σε ικανοποιητική τροχιά και με την βοήθεια των δημοτών στο βαθμό που τους αναλογεί, εκτιμώ ότι η εικόνα της πόλης μας αλλάζει.
• Μιλήστε μας για τους πολιτικούς γάμους. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους συμπολίτες μας –σε σχέση με τους θρησκευτικούς και λόγω της διετίας της πανδημίας που περάσαμε;
Οι πολιτικοί γάμοι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, υπερτερούν των θρησκευτικών! Τόσο κατά την διάρκεια του 2021 όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι δημότες Ρόδου και μη, δείχνουν να επιλέγουν τους πολιτικούς γάμους κατά πλειοψηφία, και όχι τους θρησκευτικούς. Αυτό μάλιστα που είναι εντυπωσιακό και τα δύο αυτά έτη είναι η κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται στα Σύμφωνα Συμβίωσης στην Ρόδο, που τελικά, υπερτερούν σε αριθμό τόσο σε σχέση με τους θρησκευτικούς όσο και σε σχέση με τους πολιτικούς γάμους! Αποτελεί ίσως, μια νέα τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω, ότι από τις αρχές του 2022 έως σήμερα στο Ληξιαρχείο μας έχουν δηλωθεί 59 πολιτικοί γάμοι, 10 θρησκευτικοί και 96 σύμφωνα συμβίωσης!

• Είναι γνωστό ότι είστε ακτιβίστρια και πάντα συμμετέχετε σε πολλές κοινωνικές δράσεις. Ποια είναι τα σημεία που πονάνε την Ρόδο;
Το κυριότερο σημείο που πονάει τη δεδομένη στιγμή την πόλη μας και ολόκληρο το νησί μας είναι τα τροχαία δυστυχήματα και η τραγική αύξηση των θανατηφόρων! Η θλιβερή εικόνα που κυριαρχεί στους δρόμους, η έλλειψη οδικής συνείδησης που οδηγεί σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει όλους αλλά και να μας πονάει, αφού τα αποτελέσματα είναι τραγικά.

Οραματίζομαι την εφαρμογή ενός σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας με στόχο την βελτίωση του κυκλοφοριακού αλλά και της στάθμευσης σε κεντρικά σημεία της πόλης της Ρόδου (με αυξημένες θέσεις πάρκινγκ) αλλά και πεζοδρομήσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να παραδοθεί η πόλη στους πολίτες της, στους επισκέπτες της και σε όσους την χρησιμοποιούν -και όχι στα οχήματα. Θέλουμε περισσότερες ράμπες για την ασφαλή κυκλοφορία των ατόμων με κινητικά προβλήματα και φυσικά, όνειρο όλων μας είναι να αποκτήσουμε ένα ολοκληρωμένο ποδηλατόδρομο που θα συμβάλει στην διευκόλυνση της κυκλοφορίας των δημοτών.
Με σηκωμένα μανίκια, με θέληση, με επιμονή και υπομονή με πολλή δουλειά μπορούμε να ανακουφίσουμε την πόλη μας και να γιατρέψουμε κάθε μορφή παθογένειας.
Και όπως έλεγε μια ακτιβίστρια: η προσφορά είναι το ενοίκιο που πληρώνω για τη διαμονή μου στη γη!
• Έχετε μιλήσει επανειλημμένα για την Νέα Αγορά. Πώς βλέπετε την αξιοποίησή της;
Είμαι παιδί της δεύτερης γενιάς της Ν. Αγοράς όπως και οι περισσότεροι καταστηματάρχες! Εδώ ζήσαμε από παιδιά. Περιμένουμε με ανυπομονησία την διαδικασία της ανάπλασης, ενώ ετοιμαζόμαστε για τα νέα συμβόλαια. Είναι λυπηρό ότι έχουμε μείνει μόνον 55 επιχειρήσεις… Έχω ζήσει τις λαμπρές εποχές της Νέας Αγοράς. Δεν αξίζει να είναι σε αυτό το σημείο. Είναι ένα μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει. Όλοι μας, περιμένουμε με αγωνία τι θα γίνει αλλά είμαστε αισιόδοξοι.
• Είστε αρμόδια και για τα δύο κοιμητήρια της πόλης μας. Αν κι έχουν πολλά προβλήματα, κατά την άποψή σας έχει βελτιωθεί η λειτουργία τους;
Κοιτάξτε, έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις και στα δύο κοιμητήρια του Ταξιάρχη και του Αγίου Δημητρίου. Συνεργαζόμαστε άψογα με τον αντιδήμαρχο κ. Θανάση Στάμο στο θέμα και είναι εμφανείς οι αλλαγές σε πολλά. Κυρίως στην καθαριότητα, στην λειτουργία και στην ευταξία. Δυστυχώς γίνονται ακόμη κλοπές και βανδαλισμοί στου Ταξιάρχη, κάτι που μας θλίβει. Για το άλλο κοιμητήριο, έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις που έχουν βελτιώσει την λειτουργία του γιατί ήταν πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο.
• Στο τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν περιστατικά βανδαλισμών σε κοινόχρηστα σημεία του κέντρου της πόλης. Συγκεκριμένα, άγνωστοι βανδάλισαν για δεύτερη φορά το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο που είχε στολιστεί με λουλούδια στο πάρκο Φιλικής Εταιρίας ενώ την ίδια ώρα παρόμοια περιστατικά καταγράφονται και στα νέα αποδυτήρια που τοποθετούνται στην κεντρική παραλία της πόλης. Τι λέτε γι αυτά;
Με μεγάλη θλίψη διαπίστωσα ότι για δεύτερη φορά βανδαλίστηκε το αυτοκίνητο που έχει τοποθετηθεί στο πάρκο Φιλικής Εταιρείας! Να υπενθυμίσουμε ότι το όχημα τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διακοσμήθηκε με δεκάδες καλλωπιστικά λουλούδια που μας διέθεσε η υπηρεσία πρασίνου του δήμου μας και ζωγραφίστηκε με τα χεράκια των παιδιών των ειδικών σχολείων της πόλης μας! Δεν κράτησε ούτε μία μέρα!!!
Την επόμενη μέρα της δράσης είχαν λεηλατήσει τα πάντα… Λίγες μέρες αργότερα φρόντισα προσωπικά να αγοράσω νέα φυτά όπου και φυτεύτηκαν από την υπηρεσία πρασίνου όπου έμειναν ελάχιστες μέρες, καθώς αφαίρεσαν τα πάντα μαζί και το φυτόχωμα! Το πλάνο ήταν να δημιουργηθεί μία όμορφη γωνιά στο συγκεκριμένο πάρκο για τους συμπολίτες μας αλλά και για τους επισκέπτες μας που ήδη τραβούσαν φωτογραφίες μπροστά από το ιδιαίτερο κουφάρι αυτοκινήτου. Δυστυχώς, η συμπεριφορά κάποιων αναστέλλει τις προθέσεις και τα σχέδια μας. Ήταν πολύ λυπηρό… Απορώ, αν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίσουμε για την εικόνα της πόλης μας, ποιος θα το κάνει;
Η εικόνα της πόλης είναι ένα στοίχημα συλλογικής δουλειάς, δεν αφορά μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση ή μόνο τους πολίτες, είναι ένα αποτέλεσμα μαζικής προσπάθειας.
Γι αυτό θα κλείσω με μία έκκληση: Σας παρακαλώ, αγαπήστε την πόλη μας, αποτρέψετε τους βανδαλισμούς όπου τους αντιληφθείτε, ας φροντίσουμε όλοι μαζί για την ευταξία της!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου