Τοπικές Ειδήσεις

Γιάννης Χατζής στην ΕΞΡ: Παρά τα πολλαπλά και έμπρακτα οφέλη του τουρισμού στην εθνική οικονομία ο τομέας έχει αφεθεί να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο».

“Παρά τα πολλαπλά και έμπρακτα οφέλη του τουρισμού στην εθνική οικονομία και την απασχόληση, ο τομέας έχει αφεθεί να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο».Αντί να ενισχύεται και να προστατεύεται η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα, βλέπουμε την παραοικονομία να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Συνεχώς προκύπτουν νέα εμπόδια, ενώ οι πιέσεις προς τις νόμιμες επιχειρήσεις ολοένα και αυξάνονται”. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Χατζής. Αναλυτικά η ομιλία του:

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης μας. Σας ευχαριστώ θερμά για την στήριξή σας και για τη διαρκή συμβολή σας στο έργο της ΠΟΞ.

Ο ελληνικός τουρισμός – και ειδικά το ελληνικό ξενοδοχείο – αποτελεί διαχρονικά στρατηγικό πυλώνα για την εθνική οικονομία. Ωστόσο, τίποτα ουσιαστικό δεν οικοδομήθηκε χωρίς όραμα, σχέδιο, συνέπεια και σοβαρή δουλειά. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα. Οι αριθμοί των αφίξεων και των εσόδων αποτυπώνουν μέρος της συνολικής εικόνας. Δεν αρκούν όμως για να μας πάνε στο αύριο. Οφείλουμε να κοιτάξουμε πιο βαθιά: να εντοπίσουμε τις διαρθρωτικές αδυναμίες, να αναγνωρίσουμε τις ποιοτικές προκλήσεις και – κυρίως – να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα με σύγχρονες υποδομές, λειτουργική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Μια Ελλάδα που να αξιοποιεί με σχέδιο και σοβαρότητα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Η τοπική οικονομία της Ρόδου – όπως και άλλων νησιών – στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Ωστόσο, ενώ όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή μας, αντί να συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, εγκλωβιζόμαστε στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, τα οποία σε ανταγωνίστριες χώρες έχουν εδώ και καιρό λυθεί.

Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται στη Ρόδο. Είναι πανελλαδικό. Παρά τα πολλαπλά και έμπρακτα οφέλη του τουρισμού στην εθνική οικονομία και την απασχόληση, ο τομέας έχει αφεθεί να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο».

Αντί να ενισχύεται και να προστατεύεται η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα, βλέπουμε την παραοικονομία να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Συνεχώς προκύπτουν νέα εμπόδια, ενώ οι πιέσεις προς τις νόμιμες επιχειρήσεις ολοένα και αυξάνονται:

Μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων και τελών.

Περιορισμός της πρόσβασης του τουρισμού στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου.

Έλλειψη σαφούς πολεοδομικού και χωροταξικού πλαισίου. Το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό ακόμα αγνοείται, η δε διαβούλευση για τα τοπικά χωροταξικά, ενώ ξεκίνησε ορθά, έχει σταματήσει.

Απουσία ασφάλειας δικαίου, ένα από τα πιο δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μας, όπως στην απλή χρήση του αιγιαλού.

Προβλήματα στη καθημερινότητά μας μέσω εφαρμογής διαδικασιών όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ενώ εδώ στην Ρόδο βλέπουμε στασιμότητα στην αύξηση κλινών των ξενοδοχείων, ταυτόχρονα η καθημερινότητα μας χειροτερεύει και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής λόγω της υπέρμετρης επιβάρυνσης που προκαλείται στις υποδομές από την βραχυχρόνια μίσθωση.

Τα περισσότερα θέματα τα γνωρίζουμε καλά και τα γνωρίζουμε καλά χρόνια. Μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο κ. Μηναΐδης. Οι επιστολές που έστελνε η ΠΟΞ επί προεδρίας του λίγες διαφορές έχουν από αυτές που στέλνουμε σήμερα.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η προσπάθεια συντεταγμένης στοχοποίησης του τουρισμού από μειοψηφίες του πληθυσμού και η αμφισβήτηση της κυρίαρχης θέσης του ως πυλώνας ευημερίας κυρίως για περιφέρειες όπως η δική μας.

Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα των 11 δις είναι η απόδειξη αυτού. Παρόλα αυτά η ελληνική οικονομία έχει κάποια δομικά προβλήματα τα οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 6%, με τις υπηρεσίες (δηλαδή τον τουρισμό) να παρουσιάζουν πλεόνασμα 22 δις και τα αγαθά έλλειμα 35 δις. Συνεπώς, όσο ο τουρισμός δεν αντιμετωπίζεται ως συνειδητή στρατηγική επιλογή – με σοβαρότητα, συνέχεια και σχέδιο, ανακόπτεται όχι μόνο η δυναμική του τομέα, αλλά και η συνολική αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ας μη χάσουμε άλλο χρόνο. Το momentum χάνεται.

Η Ελλάδα έχει σήμερα μια μοναδική ευκαιρία. Με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε την υποχρέωση – να επενδύσουμε σε βασικές δημόσιες υποδομές: στις μεταφορές, στην υγεία, στην ύδρευση, στην καθαριότητα. Να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες και να χτίσουμε πάνω σε γερά θεμέλια το μέλλον του ελληνικού τουρισμού – και μαζί του, της χώρας.

Δεν είναι απλώς ευθύνη· είναι ζήτημα κοινής λογικής.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου