Με κεντρικό θέμα «Μετασχηματισμοί Τεχνητής Νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο» ξεκίνησε χτες τις εργασίες του, το 22ο Διεθνές Συνέδριο για την Τεχνολογία, τη Γνώση και την Κοινωνία, στην Ρόδο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στο αυτό το συνέδριο οι εργασίες πραγματοποιούνται σε δύο γλώσσες, Ισπανικά και Αγγλικά και συμμετέχουν 120 επιστήμονες από την Αργεντινή, την Κολομβία, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Σιγκαπούρη, την Χιλή, την Γερμανία, την Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Νότια Αφρική, την Μαλαισία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη κ.ά.
Το 22ο Διεθνές Συνέδριο για την Τεχνολογία, τη Γνώση και την Κοινωνία περιλαμβάνει έρευνα που ασχολείται με τα ακόλουθα ετήσια θέματα: Τεχνολογίες και Ανθρώπινη Χρηστικότητα, Τεχνολογίες στην Κοινωνία, Μάθηση.
Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΤΣΙΛΑΚΗ
Μιλώντας προς την ‘δ’ η Δρ. Χρυσή Βιτσιλάκη – Ομότιμη Καθηγήτρια και πρώην Πρύτανης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπογράμμισε τα εξής:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αυτή την εβδομάδα, αλλά και την επόμενη φιλοξενούμε πέντε (στην πραγματικότητα) συνέδρια που διοργανώνονται στην Ρόδο. Αυτή τη βδομάδα, τρία πολύ σημαντικά συνέδρια που αφορούν στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στη σχέση της με την τεχνολογία και στο ειδικότερο πρόβλημα της Τεχνητής Νοημοσύνης που φέρνει τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων μπροστά στην αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της εκπαιδευτικής τους πράξης. Η ΑΙ* είναι πλέον μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ή να αγνοήσουμε και όποιος δεν ενημερωθεί επαρκώς και κατανοήσει επιστημονικά τον ρόλο που παίζει, τι ακριβώς είναι και πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν καλύτερα. Όποιος δεν μπορεί να αξιοποιήσει την ΑΙ, θα έχει πρόβλημα διότι το σύστημα της εκπαίδευσης όπως το γνωρίζαμε, έχει πάψει πλέον να ισχύει.
Στην πρώτη συνεδρία, η κα Μαίρη Καλαντζή, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ΗΠΑ, μαζί με τον κ. Μάθιου Μοντεμπέλο, καθηγητή στο Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, Σχολή Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας, παρουσίασαν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ΑΙ, μαθαίνοντας στα παιδιά, πώς μπορούν να την χρησιμοποιούν για να σκέφτονται, να μαθαίνουν, να δημιουργούν καλύτερα και όχι απλώς για να αντιγράφουν.
Ο καθηγητής Μοντεμπέλο, που είναι από τους ειδικούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρώτος που κλήθηκε για την ΑΙ, μίλησε για το πώς την χρησιμοποιεί ο ίδιος ως εκπαιδευτικός για να διδάξει τους φοιτητές του. Να μάθουν να την χρησιμοποιούν μέσα από όλες τις πλατφόρμες, αλλά σκεφτόμενοι, αξιολογώντας και καταλήγοντας να δημιουργήσουν τη δική τους γνώση μέσα από όλα αυτά που τους δίνουν. Η εκπαίδευση όπως την ξέραμε, δεν υπάρχει πια. Έχουμε μπει σε μία άλλη εποχή και υπάρχει πολλή μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουμε τα νέα δεδομένα στην εκπαίδευση, η οποία αντιμετωπίζει την τεχνολογία. Όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Η εκπαίδευση είναι ακόμα ένας σημαντικός κλάδος για να συνεργαστούμε μεταξύ μας, να συζητήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Και η Ρόδος, είναι το ιδανικό μέρος συνάντησης για να συζητήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και τις προκλήσεις…»
Οι καθηγητές κ.κ. Καλαντζή και Μοντεμπέλο επικεντρώθηκαν στο γεγονός πως η ΑΙ έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, με τα παιδιά να μαθαίνουν από την παιδική τους ηλικία να χρησιμοποιούν τις διάφορες εφαρμογές και τις πλατφόρμες.
«Υπάρχει μεγάλη απαίτηση να καταλάβουμε το πόσο η ΑΙ έχει επηρεάσει κάθε πλευρά της ζωής μας. Η εκπαίδευση είναι λίγο πιο αργή σε σχέση με άλλους κλάδους στο να καταλάβει την ανάγκη του μετασχηματισμού και της χρησιμότητας της ΑΙ. Και λόγω των παραδοσιακών μεθόδων που έχουμε στην εκπαίδευση, την αρχιτεκτονική με την οποία διδάσκουμε την γνώση -επειδή είναι πολύ συγκεκριμένη και καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ωστόσο, οι μαθητές μας (παιδιά και ενήλικες) χρησιμοποιούν την ΑΙ στην ζωή τους για πάρα πολλούς λόγους: για ψυχαγωγία, για πληροφορίες κ.λπ. Την ίδια ώρα, η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται μακριά από αυτό. Γι αυτό και πρέπει οι εκπαιδευτικοί να προετοιμάζονται ανάλογα για τον κόσμο της ΑΙ ώστε να διδάξουν και τους μαθητές τους. Είναι πολύ σημαντικό και μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία με παραγωγικό τρόπο», τόνισε η κα Καλαντζή.
Σημειώνεται πως τα επόμενα συνέδρια που θα διεξαχθούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Ρόδο κινούνται στο ίδιο πλαίσιο και είναι τα εξής:
-19ο Διεθνές Συνέδριο για την Ηλεκτρονική Μάθηση και τις Καινοτόμες Παιδαγωγικές Μεθόδους – Μετασχηματισμοί Τεχνητής Νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Διερευνώντας πώς η καινοτομία και η παιδαγωγική τέμνονται στην ψηφιακή εκπαίδευση.
Τα θέματα του Δικτύου διατυπώνουν το πνευματικό του πλαίσιο, ενθαρρύνοντας την έρευνα σχετικά με τις εξελισσόμενες σχέσεις μεταξύ διδασκαλίας, τεχνολογίας και κοινωνίας. Αυτά τα θέματα τονίζουν ότι η καινοτομία στην εκπαίδευση πρέπει να καθοδηγείται από τις ανθρώπινες αξίες -εξισορροπώντας τη δημιουργικότητα, την ένταξη και τον κριτικό στοχασμό λαμβάνοντας υπόψη τις Ψηφιακές Παιδαγωγικές Μεθόδους.
– Ακολουθεί το 18ο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή: Επιπτώσεις & Αντιδράσεις: Έρευνα σχετικά με τη δυναμική, τις συνέπειες και τις αντιδράσεις στην κλιματική αλλαγή. Το Δίκτυο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή: Επιπτώσεις & Αντιδράσεις οργανώνει την πνευματική του ατζέντα γύρω από εξελισσόμενα θέματα που πλαισιώνουν τόσο την επιστημονική όσο και την κοινωνική έρευνα.
-Και τέλος, το 22ο Διεθνές Συνέδριο για την Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Οικονομική και Κοινωνική Βιωσιμότητα.
Διεπιστημονικές προοπτικές για το κλίμα, τους πόρους και τη δικαιοσύνη. Τα θέματα του Δικτύου θέτουν το πλαίσιο για συνέδρια και δημοσιεύσεις, αναδεικνύοντας τις οικολογικές, οικονομικές και πολιτικές πολυπλοκότητες της βιωσιμότητας. Ενθαρρύνουν τη συζήτηση σε όλη την επιστήμη, την πολιτική και την εμπειρία.
*Τεχνητή Νοημοσύνη – AI: Artificial Intelligence














