Ειδήσεις

Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι «παράξενες» ΜΚΟ της Ειδομένης

Μέσα σε ομάδες αλλοδαπών αυτόνομων «πολιτικών ακτιβιστών», που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη υπό την «ομπρέλα» άτυπων, μη πιστοποιημένων και συχνά ανώνυμων οργανώσεων, αναζητούν οι αστυνομικές αρχές τους υποκινητές της μαζικής «εξόδου» των περίπου 1.500-2.000 προσφύγων προς την ΠΓΔΜ, το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει αρχικά περίπου 30 αλληλέγγυοι από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, που συνόδευσαν το κομβόι κατά μήκος της οριογραμμής, οργάνωσαν την τύπου «ΕΜΑΚ» επιχείρηση με σκοινιά για τη διάσχιση του ποταμού Μάλα Ρέκα και τους οδήγησαν μέχρι το σημείο όπου τελειώνει ο φράχτης για τη μαζική είσοδό τους στη γειτονική χώρα. Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να βρίσκονται ανάμεσά τους οι συντάκτες και διανομείς του επίμαχου φυλλαδίου με τον χάρτη της περιοχής, που μοιράστηκε στους πρόσφυγες το βράδυ της Κυριακής.

Πρόκειται για ακτιβιστές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που βρέθηκαν στην Ειδομένη έπειτα από κάλεσμα μέσω Διαδικτύου. Δεν εκπροσωπούν κάποια συγκεκριμένη οργάνωση ή συλλογικότητα, αλλά λειτουργούν αυτόνομα και ακτιβιστικά, βοηθώντας πρόσφυγες με την προετοιμασία και διανομή του φαγητού, καθώς και σε άλλες καθημερινές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για τη μοναδική ομάδα εθελοντών με μόνιμη παρουσία στην Ειδομένη, η οποία δεν ανήκει σε κάποια οργάνωση. Μέχρι τις αρχές του χρόνου βρίσκονταν στη θέση τους ακτιβιστές που είχαν αναλάβει τη σίτιση των παράτυπων μεταναστών -Ιρανών, Πακιστανών, Αφρικανών κ.ά.- οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο 2o camp μετά το κλείσιμο των συνόρων γι΄ αυτούς.

Ανάμεσά τους υπήρχαν εθελοντές που είχαν καταγγελθεί ότι παρακινούσαν τους μετανάστες να παραμείνουν στην Ειδομένη ώστε να πιέσουν για να ανοίξουν τα σύνορα. Μετά την αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των μεταναστών τον περασμένο Δεκέμβριο, η συγκεκριμένη ομάδα αποχώρησε από την περιοχή.

Οι καταγεγραμμένες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται επίσημα στην Ειδομένη είναι δέκα και έχουν αποδεδειγμένη προσφορά στην υποστήριξη και ανακούφιση χιλιάδων ταλαιπωρημένων προσφύγων. Πρόκειται για την Υπατη Αρμοστεία, τον Ερυθρό Σταυρό (ελληνικό και κλιμάκια από άλλες χώρες) και την Ερυθρά Ημισέληνο, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τις Αρσις, Praxis, Save the Children, και Μετάδραση.

Συναντήσεις
Εκπρόσωποι των οργανώσεων συναντώνται μία φορά την εβδομάδα και λαμβάνουν από κοινού τις αποφάσεις για τη λειτουργία του camp.
Στον λασπότοπο της Ειδομένης, όπου εξακολουθούσαν να διαβιούν περίπου 12.000 πρόσφυγες υπό άθλιες συνθήκες, πληθαίνουν οι πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να εντατικοποιεί τα επόμενα 24ωρα τις προσπάθειές της για την απομάκρυνσή τους από το camp και τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας
Την ίδια ώρα, είχαν σταματήσει οι συζητήσεις για τους 1.500 (;) πρόσφυγες που πέρασαν τη Δευτέρα στην ΠΓΔΜ και σύμφωνα με όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν επαναπροωθηθεί στο σύνολό τους από περάσματα ή μέσω ανοιγμάτων στον φράχτη.

Οι καταγγελίες προσφύγων για βιαιοπραγία από Σκοπιανούς στρατιώτες και αστυνομικούς συνεχίστηκαν χθες. Πολλοί περιέγραφαν ως μαρτύριο την πολύωρη ακινητοποίησή τους, καθισμένοι στο έδαφος υπό την απειλή των όπλων και σε συνθήκες παγωνιάς, στο χωριό Μόιν, με τους στρατιώτες να βρίζουν και να χτυπούν με γκλοπ όσους τολμούσαν να σηκωθούν.

Μπροστά στην οριογραμμή, όπου τους μετέφεραν στοιβαγμένους κατά δεκάδες σε στρατιωτικά φορτηγά, ένας στρατιώτης τους είπε στα αραβικά δείχνοντας μια τρύπα που άνοιξε στον φράχτη: «Θα σας βγάλουμε από δω όπως τους αρουραίους. Οπως μπήκατε παράνομα, θα βγείτε παράνομα». Το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου στην Ειδομένη χρειάστηκε να περιθάλψει και να περιποιηθεί τα τραύματα τουλάχιστον 8 προσφύγων που ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.
Τα σενάρια για τον συγγραφέα του φυλλαδίου

Το πολυσυζητημένο φυλλάδιο που οδήγησε στην «έξοδο» των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ ξεκίνησε σύμφωνα με το Spiegel Online από το Facebook και έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ειδομένη μέσα σε ένα λευκό φορτηγάκι, με τα -πλαστά- διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού. Η ιστορία ξεκινά τρεις εβδομάδες νωρίτερα, όταν η ΠΓΔΜ αρνήθηκε την είσοδο σε Αφγανούς, αλλά τα σύνορα δεν ήταν ερμητικά κλειστά. Ενας Σύρος, ο οποίος είχε καταφέρει να φτάσει στη Γερμανία, έστειλε μέσω Facebook τα νέα του σε ορισμένους συμπατριώτες του, και τους εξηγούσε πώς κατάφερε να περάσει τα σύνορα, παροτρύνοντάς τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Σε μια κλειστή ομάδα στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η φυγή του Σύρου έγινε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ περίπου 300 συμπατριωτών του και Ιρακινών. Ο συγγραφέας, λοιπόν, του φυλλαδίου, όπως εκτιμά το Spiegel, δεν ήταν Γερμανός, αλλά πιθανότατα είχε τη στήριξη της συριακής κοινότητας στη Γερμανία. Η υπογραφή που φέρουν τα φυλλάδια (kommando Norbert Bluem) παραπέμπει μεν στο πρώην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος βρέθηκε στην Ειδομένη, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε κάποια σχέση. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Μπλουμ δήλωσε στους πρόσφυγες πως το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανία αλλά οι βαλκανικές χώρες και ότι εάν καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τη Γερμανία, θα μπορέσουν να παραμείνουν εκεί. Οι φράσεις αυτές του πρώην βουλευτή αναπτέρωσαν την ελπίδα των προσφύγων, που μάταια περίμεναν μπροστά στα κλειστά σύνορα. Τα φυλλάδια εικάζεται ότι τυπώθηκαν είτε στο Κιλκίς είτε το Πολύκαστρο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου