ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι «παράξενες» ΜΚΟ της Ειδομένης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πρόσφυγες

Μέσα σε ομά­δες αλ­λο­δα­πών αυ­τό­νο­μων «πο­λι­τι­κών ακτι­βι­στών», που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην Ει­δο­μέ­νη υπό την «ομπρέ­λα» άτυ­πων, μη πι­στο­ποι­η­μέ­νων και συχνά ανώ­νυ­μων ορ­γα­νώ­σε­ων, ανα­ζη­τούν οι αστυ­νο­μι­κές αρχές τους υπο­κι­νη­τές της μα­ζι­κής «εξό­δου» των πε­ρί­που 1.500-2.000 προ­σφύ­γων προς την ΠΓΔΜ, το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, στο «μι­κρο­σκό­πιο» έχουν μπει αρ­χι­κά πε­ρί­που 30 αλ­λη­λέγ­γυοι από τη Γερ­μα­νία, τη Βρε­τα­νία, τη Γαλ­λία, το Βέλ­γιο και άλλες χώρες, που συ­νό­δευ­σαν το κομ­βόι κατά μήκος της οριο­γραμ­μής, ορ­γά­νω­σαν την τύπου «ΕΜΑΚ» επι­χεί­ρη­ση με σκοι­νιά για τη διά­σχι­ση του πο­τα­μού Μάλα Ρέκα και τους οδή­γη­σαν μέχρι το ση­μείο όπου τε­λειώ­νει ο φρά­χτης για τη μα­ζι­κή εί­σο­δό τους στη γει­το­νι­κή χώρα. Οι αστυ­νο­μι­κές αρχές ερευ­νούν το εν­δε­χό­με­νο να βρί­σκο­νται ανά­με­σά τους οι συ­ντά­κτες και δια­νο­μείς του επί­μα­χου φυλ­λα­δί­ου με τον χάρτη της πε­ριο­χής, που μοι­ρά­στη­κε στους πρό­σφυ­γες το βράδυ της Κυ­ρια­κής.

Πρό­κει­ται για ακτι­βι­στές από διά­φο­ρες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες, που βρέ­θη­καν στην Ει­δο­μέ­νη έπει­τα από κά­λε­σμα μέσω Δια­δι­κτύ­ου. Δεν εκ­προ­σω­πούν κά­ποια συ­γκε­κρι­μέ­νη ορ­γά­νω­ση ή συλ­λο­γι­κό­τη­τα, αλλά λει­τουρ­γούν αυ­τό­νο­μα και ακτι­βι­στι­κά, βοη­θώ­ντας πρό­σφυ­γες με την προ­ε­τοι­μα­σία και δια­νο­μή του φα­γη­τού, καθώς και σε άλλες κα­θη­με­ρι­νές τους ανά­γκες.

Σύμ­φω­να με αστυ­νο­μι­κές πηγές, πρό­κει­ται για τη μο­να­δι­κή ομάδα εθε­λο­ντών με μό­νι­μη πα­ρου­σία στην Ει­δο­μέ­νη, η οποία δεν ανή­κει σε κά­ποια ορ­γά­νω­ση. Μέχρι τις αρχές του χρό­νου βρί­σκο­νταν στη θέση τους ακτι­βι­στές που είχαν ανα­λά­βει τη σί­τι­ση των πα­ρά­τυ­πων με­τα­να­στών -Ιρα­νών, Πα­κι­στα­νών, Αφρι­κα­νών κ.ά.- οι οποί­οι είχαν εγκλω­βι­στεί στο 2o camp μετά το κλεί­σι­μο των συ­νό­ρων γι΄ αυ­τούς.

Ανά­με­σά τους υπήρ­χαν εθε­λο­ντές που είχαν κα­ταγ­γελ­θεί ότι πα­ρα­κι­νού­σαν τους με­τα­νά­στες να πα­ρα­μεί­νουν στην Ει­δο­μέ­νη ώστε να πιέ­σουν για να ανοί­ξουν τα σύ­νο­ρα. Μετά την αστυ­νο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση για την απο­μά­κρυν­ση των με­τα­να­στών τον πε­ρα­σμέ­νο Δε­κέμ­βριο, η συ­γκε­κρι­μέ­νη ομάδα απο­χώ­ρη­σε από την πε­ριο­χή.

Οι κα­τα­γε­γραμ­μέ­νες ορ­γα­νώ­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται επί­ση­μα στην Ει­δο­μέ­νη είναι δέκα και έχουν απο­δε­δειγ­μέ­νη προ­σφο­ρά στην υπο­στή­ρι­ξη και ανα­κού­φι­ση χι­λιά­δων τα­λαι­πω­ρη­μέ­νων προ­σφύ­γων. Πρό­κει­ται για την Υπατη Αρ­μο­στεία, τον Ερυ­θρό Σταυ­ρό (ελ­λη­νι­κό και κλι­μά­κια από άλλες χώρες) και την Ερυ­θρά Ημι­σέ­λη­νο, τους Για­τρούς Χωρίς Σύ­νο­ρα, τους Για­τρούς του Κό­σμου, τον Διε­θνή Ορ­γα­νι­σμό Με­τα­νά­στευ­σης, τις Αρσις, Praxis, Save the Children, και Με­τά­δρα­ση.

Συ­να­ντή­σεις

Εκ­πρό­σω­ποι των ορ­γα­νώ­σε­ων συ­να­ντώ­νται μία φορά την εβδο­μά­δα και λαμ­βά­νουν από κοι­νού τις απο­φά­σεις για τη λει­τουρ­γία του camp.

Στον λα­σπό­το­πο της Ει­δο­μέ­νης, όπου εξα­κο­λου­θού­σαν να δια­βιούν πε­ρί­που 12.000 πρό­σφυ­γες υπό άθλιες συν­θή­κες, πλη­θαί­νουν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που ήθε­λαν την κυ­βέρ­νη­ση να εντα­τι­κο­ποιεί τα επό­με­να 24ωρα τις προ­σπά­θειές της για την απο­μά­κρυν­σή τους από το camp και τη με­τα­φο­ρά τους σε κέ­ντρα φι­λο­ξε­νί­ας

Την ίδια ώρα, είχαν στα­μα­τή­σει οι συ­ζη­τή­σεις για τους 1.500 (;) πρό­σφυ­γες που πέ­ρα­σαν τη Δευ­τέ­ρα στην ΠΓΔΜ και σύμ­φω­να με όλα τα μέχρι τώρα στοι­χεία έχουν επα­να­προ­ω­θη­θεί στο σύ­νο­λό τους από πε­ρά­σμα­τα ή μέσω ανοιγ­μά­των στον φρά­χτη.

Οι κα­ταγ­γε­λί­ες προ­σφύ­γων για βιαιο­πρα­γία από Σκο­πια­νούς στρα­τιώ­τες και αστυ­νο­μι­κούς συ­νε­χί­στη­καν χθες. Πολ­λοί πε­ριέ­γρα­φαν ως μαρ­τύ­ριο την πο­λύ­ω­ρη ακι­νη­το­ποί­η­σή τους, κα­θι­σμέ­νοι στο έδα­φος υπό την απει­λή των όπλων και σε συν­θή­κες πα­γω­νιάς, στο χωριό Μόιν, με τους στρα­τιώ­τες να βρί­ζουν και να χτυ­πούν με γκλοπ όσους τολ­μού­σαν να ση­κω­θούν.

Μπρο­στά στην οριο­γραμ­μή, όπου τους με­τέ­φε­ραν στοι­βαγ­μέ­νους κατά δε­κά­δες σε στρα­τιω­τι­κά φορ­τη­γά, ένας στρα­τιώ­της τους είπε στα αρα­βι­κά δεί­χνο­ντας μια τρύπα που άνοι­ξε στον φρά­χτη: «Θα σας βγά­λου­με από δω όπως τους αρου­ραί­ους. Οπως μπή­κα­τε πα­ρά­νο­μα, θα βγεί­τε πα­ρά­νο­μα». Το κλι­μά­κιο των Για­τρών του Κό­σμου στην Ει­δο­μέ­νη χρειά­στη­κε να πε­ρι­θάλ­ψει και να πε­ρι­ποι­η­θεί τα τραύ­μα­τα του­λά­χι­στον 8 προ­σφύ­γων που ξυ­λο­κο­πή­θη­καν από την αστυ­νο­μία της ΠΓΔΜ.

Τα σε­νά­ρια για τον συγ­γρα­φέα του φυλ­λα­δί­ου

Το πο­λυ­συ­ζη­τη­μέ­νο φυλ­λά­διο που οδή­γη­σε στην «έξοδο» των προ­σφύ­γων προς την ΠΓΔΜ ξε­κί­νη­σε σύμ­φω­να με το Spiegel Online από το Facebook και έφτα­σε τα ξη­με­ρώ­μα­τα της Κυ­ρια­κής στην Ει­δο­μέ­νη μέσα σε ένα λευκό φορ­τη­γά­κι, με τα -πλα­στά- δια­κρι­τι­κά του Ερυ­θρού Σταυ­ρού. Η ιστο­ρία ξε­κι­νά τρεις εβδο­μά­δες νω­ρί­τε­ρα, όταν η ΠΓΔΜ αρ­νή­θη­κε την εί­σο­δο σε Αφ­γα­νούς, αλλά τα σύ­νο­ρα δεν ήταν ερ­μη­τι­κά κλει­στά. Ενας Σύρος, ο οποί­ος είχε κα­τα­φέ­ρει να φτά­σει στη Γερ­μα­νία, έστει­λε μέσω Facebook τα νέα του σε ορι­σμέ­νους συ­μπα­τριώ­τες του, και τους εξη­γού­σε πώς κα­τά­φε­ρε να πε­ρά­σει τα σύ­νο­ρα, πα­ρο­τρύ­νο­ντάς τους να ακο­λου­θή­σουν το πα­ρά­δειγ­μά του.

Σε μια κλει­στή ομάδα στη συ­γκε­κρι­μέ­νη ιστο­σε­λί­δα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης, η φυγή του Σύρου έγινε αντι­κεί­με­νο συ­ζή­τη­σης με­τα­ξύ πε­ρί­που 300 συ­μπα­τριω­τών του και Ιρα­κι­νών. Ο συγ­γρα­φέ­ας, λοι­πόν, του φυλ­λα­δί­ου, όπως εκτι­μά το Spiegel, δεν ήταν Γερ­μα­νός, αλλά πι­θα­νό­τα­τα είχε τη στή­ρι­ξη της συ­ρια­κής κοι­νό­τη­τας στη Γερ­μα­νία. Η υπο­γρα­φή που φέ­ρουν τα φυλ­λά­δια (kommando Norbert Bluem) πα­ρα­πέ­μπει μεν στο πρώην βου­λευ­τή των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών, ο οποί­ος βρέ­θη­κε στην Ει­δο­μέ­νη, ωστό­σο ο ίδιος αρ­νή­θη­κε ότι είχε κά­ποια σχέση. Αυ­τό­πτες μάρ­τυ­ρες ανα­φέ­ρουν ότι ο Μπλουμ δή­λω­σε στους πρό­σφυ­γες πως το πρό­βλη­μα δεν είναι η Γερ­μα­νία αλλά οι βαλ­κα­νι­κές χώρες και ότι εάν κα­τα­φέ­ρουν να φτά­σουν μέχρι τη Γερ­μα­νία, θα μπο­ρέ­σουν να πα­ρα­μεί­νουν εκεί. Οι φρά­σεις αυτές του πρώην βου­λευ­τή ανα­πτέ­ρω­σαν την ελ­πί­δα των προ­σφύ­γων, που μά­ταια πε­ρί­με­ναν μπρο­στά στα κλει­στά σύ­νο­ρα. Τα φυλ­λά­δια ει­κά­ζε­ται ότι τυ­πώ­θη­καν είτε στο Κιλ­κίς είτε το Πο­λύ­κα­στρο.

ΒΑ­ΣΙ­ΛΗΣ ΙΓΝΑ­ΤΙΑ­ΔΗΣ ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.