Ειδήσεις

96,6% υπέρ της ένωσης της Κριμαίας στη Ρωσία

H ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία εγκρίθηκε από το 96,6% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ.

“Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 96,6% υπέρ!”, έγραψε ο Αξιόνοφ στο twitter. Το κονοβούλιο της Κριμαίας πρόκειται να συνεδριάσει για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία, βάσει του δημοψηφίσματος αυτού το οποίο θεωρείται παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Ενώ οι αρχές της Κριμαίας αναμένεται να ζητήσουν επίσημα από σήμερα Δευτέρα την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ΗΠΑ και ΕΕ δηλώνουν πως το δημοψήφισμα είναι άκυρο. Αντίθετα το Κρεμλίνο το θεωρεί σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και δηλώνει πως θα επισπεύσει τη νομοθεσία για ένταξη της Κριμαίας. Ομπάμα και Πούτιν τηλεφωνήθηκαν τη νύχτα, αλλά διαφωνούν και σε άλλα σημεία. Δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα Ιαπωνία, Καναδάς. Αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία συνιστά η Κίνα.

Εξελίξεις πυροδοτεί από σήμερα Δευτέρα το δημοψήφισμα στην Κριμαία, καθώς η ηγεσία της Αυτόνομης Δημοκρατίας, πρόκειται να υποβάλει επίσημο αίτημα προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αργά τη νύχτα της Κυριακής, με τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, το BBC, μετέδωσε, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, πως περίπου 95,5% των ψηφισάντων υποστήριζε την ένωση της Κριμαίας, με τη Ρωσία.

Η Κριμαία, η οποία μέχρι σήμερα υπάγεται στην κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας, αναμένεται να εισαγάγει εντός της επόμενης εβδομάδας το ρούβλι ως δεύτερο νόμισμα, παράλληλα με την ουκρανική χρίβνα.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής συνέλευσης της Κριμαίας Βλάντιμιρ Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί γρήγορα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στη νότια περιοχή της Ουκρανίας με το οποίο οι πολίτες αποφάσισαν την ένωση τους με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στη νότια ουκρανική περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία “στο πολύ εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας, αψηφώντας τους δυτικούς ηγέτες που λένε πως το δημοψήφισμα ήταν παράνομο επειδή ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη νότια αυτή περιοχή.

Αξιωματούχοι της Δούμας λένε πως η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, συγκεκριμένα βάσει ενός νόμου “Περί της διαδικασίας για την υιοθέτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκπαίδευση νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας” που είχε ψηφισθεί το 2001, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο Πούτιν θα την διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος.

Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας — το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό. Μετά την υπογραφή της, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρώσει τη συνθήκη. Μετά αυτή θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
“Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα θέματα αυτά είτε στη Δούμα είτε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε όλες τις απαιτούμενες νομικές αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο “Ροσίγια
Συνομιλία Πούτιν- Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομίλησαν τη νύχτα της Κυριακής, όπως ανέφεραν τα διεθνή μέσα. Ωστόσο οι εκδοχές γι αυτό που ειπώθηκε ήταν διαφορετικές από τις δύο πλευρές.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την ανησυχία του για την ανικανότητα ή απροθυμία των αρχών του Κιέβου να εμποδίσουν την αυξανόμενη βία των εθνικιστών.

Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας εξαιτίας της βίας.

Την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού, είχαν συζητήσει νωρίτερα ο Βλ. Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Όμως ο Λευκός Οίκος έδωσε τελείως άλλη εκδοχή για την τηλεφωνική συζήτηση. Από αμερικανικής πλευράς λοιπόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίζεται σύμφωνα με το BBC, να επιμένει ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο και δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό και κάλεσε τη Μόσχα, να υποστηρίξει τη διεθνή αποστολή παρατηρητών στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται, ότι και από την ΕΕ το δημοψήφισμα χαρακτηρίζεται παράνομο και σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί.

Ιαπωνία και Καναδάς

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία και καλεί τη Μόσχα να μην προσαρτήσει την χερσόνησο της Ουκρανίας, ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Τόκιο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Τόκιο θα απαντήσει σχετικά με τις πιθανές ενέργειες του για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με την ομάδα των G-7, δηλαδή των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Το αποκαλούμενο «δημοψήφισμα» στην Κριμαία, σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη από τη Ρωσία είναι παράνομο, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ. « Το λεγόμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην Κριμαία παράνομα σε κατεχόμενο έδαφος από στρατιωτικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμά του δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο από το ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο» ανέφερε ο Χάρπερ.

«Αυτό το δημοψήφισμα είναι παράνομο δεν έχει καμία νομική αξία και ο Καναδάς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά του» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης στη δήλωσή του.

Η Κίνα

Κινέζος διπλωμάτης επανέλαβε σήμερα την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το δημοψήφισμα στην Κριμαία αφού οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα ηγέτες της περιοχής αυτής ανακοίνωσαν πως το 96% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με τη Ρωσία.

Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, δήλωσε πως μια πολιτική διευθέτηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.
“Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην κατάσταση στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Λι όταν ερωτήθηκε για την Κριμαία.

“Ελπίζουμε όλα τα μέρη να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να εμποδίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση και επιδείνωση της κατάστασης. Η πολιτική διευθέτηση και ο διάλογος είναι η μοναδικές διέξοδοι”, τόνισε.

Η Κίνα έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας –ενός στενού διπλωματικού συμμάχου και σημαντικού οικονομικού εταίρου– είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διευθέτηση της κατάστασης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου