Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού της Σύμης στις 8 Μαΐου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στην «δ», ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του δημάρχου κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, ότι το έργο είναι στον «αέρα».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος της Σύμης, τα προγραμματισμένα για τις 8 Μαΐου εγκαίνια του νέου λιμανιού της Σύμης, στη θέση Πέταλο, είναι στον “αέρα” λόγω εμπλοκής που παρουσιάστηκε έπειτα από παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για τον φωτισμό στο νέο λιμάνι.
Οπως υποστηρίζει ο κ. Παπακαλοδούκας «το θέμα έχει κολλήσει, γιατί σύμφωνα με την Αρχαιολογία έχουν μπει ψηλά φώτα στο λιμάνι, δηλαδή ο ιστός είναι 8-9 μέτρων, ωστόσο η υπηρεσία διαμαρτύρεται και τα θέλει πιο χαμηλά».
Με δηλώσεις του στην «δ» ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μ. Χριστοδούλου, ξεκαθάρισε όμως ότι σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη και έχει βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε και ο φωτισμός να είναι επαρκής και να μην διαταραχθεί η φυσιογνωμία του περιβάλλοντος. Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα ηλεκτροδοτηθεί το νέο λιμάνι της Σύμης και όλα θα είναι έτοιμα για τα εγκαίνια του έργου, στις 8 Μαΐου 2018.
Να σημειωθεί ότι η 8η Μαΐου επελέγη για τα εγκαίνια καθώς αποτελεί σημαντική ημέρα για την Σύμη. Η 8η Μαΐου του 1945 θεωρείται η ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ηταν τότε που η Γερμανία αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην άνευ όρων παράδοση ολόκληρου του γερμανικού στρατού με τη συνθηκολόγηση της Ρεμς στις 7 Μαΐου του 1945, που ήταν όχι μόνο ηττημένη, αλλά είχε χάσει κάθε πολιτική ύπαρξη και μάλιστα κάθε είδους νομική υπόσταση. H συμφωνία ετέθη σε ισχύ από την 8η Μαΐου του 1945. Την ίδια μέρα, 8η Μαΐου του 1945, ο Γερμανός στρατηγός Otto Wagener, υπέγραψε στη Σύμη την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους, γυρνώντας σελίδα στη νεότερη ιστορία της περιοχής μας.
Στις φετινές εκδηλώσεις της επετείου, θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, αποδεχόμενος πρόσκληση του δημάρχου του νησιού.
Το νέο λιμάνι, θα δώσει μεταξύ άλλων περαιτέρω ώθηση στον ποιοτικό τουρισμό και σύμφωνα με τον σχεδιασμό η αποβάθρα του θα μπορεί να δεχθεί μικρά κρουαζιερόπλοια, ενώ σε κάθε περίπτωση θα γίνει διαχωρισμός των σκαφών αναψυχής, των κρουαζιερόπλοιων και των εμπορικών και επιβατικών πλοίων με σκοπό να αποσυμφορηθεί το κέντρο.
Πρόκειται για ένα έργο που είχε παγώσει για χρόνια, καθώς αρχικά είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 5.000.000 ευρώ. Τελικά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ