Ειδήσεις

Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους

Διαδοχικές συναντήσεις με το πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, είχε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν τα θέματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) κυρίως, η αναζήτηση ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς η ελεύθερη επιλογή κατώτερων ασφαλιστικών κλάσεων και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.

«Θέλουμε τις επόμενες ημέρες να βάλουμε ένα φρένο στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2015 και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουμε τον δημόσιο, κοινωνικό και καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε μετά τις συναντήσεις ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Ο κ. Στρατούλης ανέφερε, επίσης, ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποποινικοποίηση των οφειλών των επαγγελματιών, προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα θα δοθεί πλήρης υγειονομική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, και θα διευκολυνθεί η συνταξιοδότηση των αυτοαπασχολούμενων και τους ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις της συνταξιοδότησης, ηλικιακές και άλλες, αλλά χρωστούν πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεσμεύτηκε τέλος ότι θα βελτιωθεί η διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του 2016, της επιλογής έως και δύο ασφαλιστικών κλάσεων.

«Ζήτησα να μου φέρουν δύο οικονομικά σενάρια εναλλακτικά, να μου πουν πόσο προβλέπεται να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, για να πάμε σε τρεις ή και τέσσερις κλάσεις χαμηλότερα, αντί για δύο που είναι σήμερα», είπε ο κ. Στρατούλης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, είπε ότι εξετάζονται βελτιώσεις αλλά τόνισε ότι «οι ενδιαφερόμενοι, για να ενταχθούν στις βελτιωμένες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο».

Αναφερόμενος, τέλος, στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε, ότι «η κυβέρνηση δεν δέχεται τίποτα το οποίο να παρατείνει τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές «και ότι συνιστούν «απαράβατες “κόκκινες γραμμές” τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, τα μισθολογικά και οι ιδιωτικοποιήσεις».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, είπε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σύμφωνες με την ικανοποίηση των αιτημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ αναφερόμενος στα εργασιακά, ανέφερε ότι τα θέματα αυτά έχουν επιλυθεί ήδη με την προηγούμενη κυβέρνηση κατά τις συναντήσεις των κοινωνικών εταίρων με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, και σημείωσε ότι «οι δανειστές στα θέματα αυτά δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στα οίκου μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, είπε ότι η δυνατότητα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ να μπορούν να επιλέξουν χαμηλότερες θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταβολή εισφορών από ακόμη 350 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και την εξοικονόμηση επιπλέον πόρων για τον ΟΑΕΕ τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Συνεχίζοντας ο κ. Κορκίδης είπε ότι η αγορά έχει χάσει από την προκήρυξη των εκλογών έως σήμερα περίπου ένα δις ευρώ ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, είπε ότι «προσδοκούμε την επίτευξη μιας συμφωνίας “γέφυρας”, χωρίς διλλήματα και πισωγυρίσματα».

Αύριο ο κ. Στρατούλης αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου