Ειδήσεις

Αντ. Σαμαράς: «Είμαι αισιόδοξος για έξοδο στις αγορές»

«Δεν θα χαλάσω το σωστό της πορείας ούτε λόγω ευρωεκλογών ούτε λόγω ΝΔ ούτε λόγω ΣΥΡΙΖΑ ούτε για κανένα άλλο λόγο. Εμένα με ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας» ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής πολιτικής λόγω ευρωεκλογών.

Αναφέρθηκε ακόμη στο στόχο της εξόδου της χώρας στις αγορές, λέγοντας: «Εκεί θα γίνει όλη η προσπάθεια για το β’ εξάμηνο και είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό».
Νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων
Βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως τόνισε ο ίδιος τη Δευτέρα, στην παρουσίαση του νέου πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι πλέον η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά, ακόμα και αυθημερόν.

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν και οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το νέο νομοσχέδιο
Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα ενιαίο, ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου χωρίς δυσανάλογα εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.ά.).

Εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος. Έτσι, η εταιρεία δεν θα είναι πλέον αναγκασμένη να υποβάλει αίτηση και να περιμένει πότε το Δημόσιο θα την ελέγξει για να εκδώσει την αντίστοιχη άδεια.
Οι έλεγχοι δεν θα διενεργούνται εκ των προτέρων αλλά κατά τη λειτουργία της επιχείρησης και θα γίνονται από πιστοποιημένους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών, οργάνωσης και λειτουργίας.

Οι δόσεις καλύπτουν τις ανάγκες
Ντάισελμπλουμ: Ίσως τον Σεπτέμβριο η απόφαση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα
Οι αποφάσεις των εταίρων στην ευρωζώνη για την Ελλάδα μπορούν να περιμένουν και μετά τις ευρωεκλογές, και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα κλείσει θετικά, είπε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύσκεψη, αποδεικνύοντας ότι η στήριξη που θα «έλυνε τα χέρια» της ελληνικής κυβέρνησης, εκτός του ότι αργεί θα δοθεί και με πολλά και ακριβά ανταλλάγματα.

Η απόφαση για νέο πιθανό πρόγραμμα στην Αθήνα μπορεί να έρθει και τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ. Η εκταμίευση των δόσεων, καθησύχασε, καλύπτει την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, οπότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για νέα βοήθεια.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος επιβεβαίωσε τη δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι αυτό θα συζητηθεί μετά το καλοκαίρι.

Τον Αύγουστο οι συζητήσεις για νέα βοήθεια
«Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών του ευρώ, σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.
«Πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα αποφασίσει ένα νέο πιθανό πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ερωτηθείς, δε, πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε «μετά το καλοκαίρι».

«Θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», είπε, σημειώνοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ.
Συνεχίζοντας, ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, θα εγκριθούν και οι δόσεις των επόμενων δανείων πριν από τον Μάιο.

«Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας, να λάβουμε νέες αποφάσεις», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις.

«Ποιος και πώς θα μειώσει το χρέος»
Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιος θα το κάνει και πώς.
«Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας, στην ίδια γραμμή με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Γ. Παπανδρέου: Το πλεόνασμα οφείλεται στην κυβέρνησή μου, όχι στις «μαγικές συνταγές Ζαππείου»
Βέλη κατά όσων επικρίνουν την πολιτική της διετίας 2010-11, «επιχειρώντας να αποδώσουν όλα τα δεινά στη συγκεκριμένη διετία για να εμφανιστούν, οι ίδιοι, άμωμοι και άσπιλοι ενόψει εκλογών», εξαπολύει, με σχόλιό του, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε θέματα Τύπου, Γιώργος Ελενόπουλος.
Τους ειρωνεύεται, μιλώντας για τον «πόνο τους, που δεν είναι άλλος από τα δεινά της διετίας 2010-11», στην οποία οφείλεται, όπως λέει, εν πολλοίς, το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο υπερηφανεύονται, και το οποίο, «δεν δημιουργήθηκε με μαγικές συνταγές Ζαππείου».

Ο κ. Ελενόπουλος υποστηρίζει ότι το μεγάλο έλλειμμα, που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μειώθηκε δραστικά εκείνη τη διετία και ζητεί από τους επικριτές της να θυμηθούν ποια ήταν τα πρώτα μέτρα του μνημονίου και ποια μέτρα πήραν οι ίδιοι μετά το δεύτερο μνημόνιο. Όπως επίσης και σε πόσα δισ υπολογίζονταν τα μέτρα που απαιτούνταν το Νοέμβριο του 2011 και σε πόσα τελικά ανήλθαν. Επιπλέον, κάνει λόγο και για τον χρόνο που χάθηκε μέχρι τις εκλογές, «στο βωμό μικροκομματικών ή και προσωπικών σκοπιμοτήτων», για την ικανοποίηση των οποίων «έπεσε μια εκλεγμένη κυβέρνηση».
Αφήνει αιχμές και για τη στάση και συμπεριφορά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι οι «σκοπιμότητες διεμβόλισαν τα όρια της παράταξης».

Αναφέρει επίσης ότι στο όνομα των σκοπιμοτήτων αποδυναμώνονται οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-11, για τις οποίες η χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Προειδοποιεί τέλος ότι «την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν να κρυφτούν πίσω από μια κυβέρνηση που θυσιάστηκε, για να παίζουν ανερυθρίαστα τα παιχνίδια τους, θα τους το θυμίσουμε εμείς».
«Ρεκόρ» φόρων στα ακίνητα το 2014
Συναγερμός έχει σημάνει από την αύξηση των φόρων στα ακίνητα το 2014, προκαλώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Φέτος οι φόροι στα ακίνητα θα φτάσουν στο ζενίθ, καθώς 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο ο καθένας 715 ευρώ, αναφέρει το «Έθνος» σε σημερινό του δημοσίευμα.
Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα ο φόρος έχει σχεδόν επταπλασιαστεί αφού ήταν 105 ευρώ το 2009. Ωστόσο, από το 2015 οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν λιγότερα ποσά καθώς δεν θα υπάρχουν αναδρομικοί φόροι όπως το 2013, αλλά και τους πρώτους φετινούς μήνες (τρεις ΦΑΠ, χαράτσι της ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ).

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βήμα», σε ταμειακή βάση η μείωση φόρου για τα ακίνητα θα φτάσει το 38% το 2016.
Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι πριν από τέσσερα χρόνια οι ιδιοκτήτες καλούνταν να πληρώσουν 105 ευρώ σε φόρους, ενώ φέτος το ποσό αυτό «εκτινάσσεται» στα 715 ευρώ, κατά μέσο όρο.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2014 τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία θα ανέλθουν σε 3,93 δισ. ευρώ από 526 εκατ. το 2009.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της υπερφορολόγησης των ακινήτων είναι τα εξής:
– Η μέση φορολογική επιβάρυνση του ακινήτου στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,6% της αντικειμενικής του αξίας, σύμφωνα με το «Έθνος». Αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 80 τ.μ. στο Λεκανοπέδιο, με μεσαία αντικειμενική αξία, ο φόρος που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης θα αγγίζει τα 600 ευρώ.

– Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πληρώνουν όχι με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων αλλά επί των πλασματικών «φουσκωμένων» αξιών. Η εν λόγω στρέβλωση προκύπτει από το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργείου από το 2007 έχουν «παγώσει» οι αντικειμενικές αξίες του ακινήτου που αποτελούν τη βάση της φορολόγησης.
Να σημειωθεί ότι το 2013 οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να καταβάλουν πέντε «χαράτσια»: το τέλος που πλήρωσαν μέσω ΔΕΗ, τον ΦΑΠ του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013.

Τα «χαράτσια» έχουν συμβάλει επίσης στην εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2013 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 943 εκατ. ευρώ, όταν πριν από ένα έτος ήταν 499 εκατ.
Την ίδια ώρα, ένας στους δύο ιδιοκτήτες αναφέρει ότι πλέον δεν έχει έσοδα από την ακίνητη περιουσία του, παρά μόνο πληρώνει φόρους.
Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι θα εκχωρούσαν ακίνητα στο Δημόσιο, εάν είχαν τη δυνατότητα αυτή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου