Τοπικές Ειδήσεις

Αρκιοί: Μια δασκάλα, ένας μαθητής, μια προσπάθεια

Αρκιοί Δωδεκανήσου. Μόλις 40 είναι οι κάτοικοί τους, και, πέρα από τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν, επέλεξαν να κρατούν τις δικές τους «Θερμοπύλες» στο κομμάτι αυτό του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Το Δημοτικό Σχολείο του νησιού έχει έναν και μοναδικό μαθητή και μία δασκάλα, τη Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα, Θεσσαλονικά στην καταγωγή, που αγωνίζεται να τον στηρίξει και του απλώσει τις προσλαμβάνουσες που μπορεί να έχει σ΄αυτόν τον μικρό τόπο όσο αυτό είναι εφικτό. Αλλά παράλληλα, αγωνίζεται και για το ίδιο το νησί. Για όλα αυτά έχει βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου η κ. Τσαλιέρα είπε πως «αν δεν βρεθούν μαθητές, το σχολείο του χρόνου θα τεθεί σε αναστολή με την προοπτική να κλείσει εντελώς».

Όπως είπε, «το νησί των Αρκιών ακολουθεί μία καταστροφική πορεία που θα οδηγήσει σε μερικά χρόνια στην ερήμωσή του, λόγω του οξυμένου – πλέον- δημογραφικού προβλήματος. Νεαρές οικογένειες δεν υπάρχουν, κίνητρα για να κατοικήσουν στο νησί δεν υπάρχουν, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, ούτε αύξηση του πληθυσμού, ούτε παιδιά».

Η κ. Τσαλιέρα μας μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να βρεθούν οικογένειες που θα επιθυμούσαν να ζήσουν στο νησί. «Απέδωσαν καρπούς», μας λέει χαρούμενη, προσθέτοντας πως «έχουν βρεθεί οι πρώτες που είναι αποφασισμένες να έρθουν στους Αρκιούς. Υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση χορηγών για την οικονομική τους στήριξη, που θα αφορά τα πρώτα δύο έτη, μέχρι να μπορέσουν να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 9.000 ευρώ ετησίως για κάθε οικογένεια (ενοίκιο, επίδομα μηνιαίο και τρόφιμα). Αν καταφέρουμε να φέρουμε την πρώτη οικογένεια μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα ήταν για μας η μεγαλύτερη ευτυχία, γιατί το σχολείο μας δεν θα κλείσει, το νησί σιγά σιγά θα ζωντανέψει και παράλληλα θα αρχίσει να αναπτύσσεται, χωρίς βέβαια να επηρεάζεται το φυσικό του περιβάλλον και η ήρεμη ζωή σ’ αυτό».

Η δασκάλα των Αρκιών απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάτμου, αλλά και γενικότερα στην Πολιτεία, ώστε να σταθούν αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα, που είναι, κατά την κ. Τσαλιέρα, «υψίστης σημασίας για το παρόν και το μέλλον του νησιού και του σχολείου μας».

Πηγή : ert.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου