Ειδήσεις

Σήμα κινδύνου από δικαστικούς για τον εμφύλιο στη Δικαιοσύνη

«Η μετριοπάθεια πρέπει να διακατέχει πρώτα απ’ όλα τους έχοντες την εξουσία. Η Δικαιοσύνη έμεινε επί μακρόν στο κέντρο των εξελίξεων, και αυτό συνιστά παθολογία όχι μόνο για την λειτουργία της ίδιας της Θέμιδας αλλά της πολιτείας».

Με αυτά τα λόγια στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικός λειτουργός εκφράζει την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της Δικαιοσύνης και προσθέτει: «Το δικαστικό σώμα είναι συνήθως δύσκαμπτο και δεν γυρνάει εύκολα το κεφάλι στα όσα ταλανίζουν την εσωτερική καθημερινότητα. Για πρώτη φορά, η αναστάτωση που έχει προκληθεί εκφράζεται για έναν περίεργο λόγο με μία έντονη δυσαρέσκεια, βέβαιο εχθρό της λειτουργίας της δικαιοσύνης».

Το κατέβασμα των τόνων και η επιστροφή στη μετριοπάθεια είναι πια το ζητούμενο, αλλά και η έκκληση που γίνεται από μεγάλη μερίδα δικαστών, οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους με νηφαλιότητα. Η εβδομάδα που πέρασε -όπως και η προηγούμενη- σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα που προκάλεσαν εκ νέου αντιπαραθέσεις και ανταλλαγές πυρών:

Η πρόταση που έγινε στη συνάντηση των επικεφαλής της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό για την αύξηση των ορίων ηλικίας της ηγεσίας των δικαστηρίων αλλά και η βόμβα που τοποθετήθηκε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο κάτω από το σπίτι της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη.

Το πρώτο γεγονός αντιμετωπίστηκε επιθετικά από τις δικαστικές ενώσεις, οι οποίες έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου μιλώντας για σφοδρή παραβίαση του Συντάγματος στην περίπτωση που υιοθετούνταν η πρόταση για αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 70 με νόμο. Για «ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων» έκαναν λόγο 4 δικαστικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες των ανωτάτων δικαστηρίων, Συμβουλίου Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ με ξεχωριστή της ανακοίνωση η μεγαλύτερη δικαστική ένωση, εκείνη των Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέρθηκε στον «τρόμο που προκαλεί οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του συνταγματικού ορίου ηλικίας με τυπικό νόμο».

«Βόμβες»
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τις σκληρές ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων, έσπευσε με δική του ανακοίνωση να ρίξει τους τόνους και να κατευνάσει τις αντιδράσεις των δικαστικών λειτουργών. «Το υπουργείο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δεν θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας». Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σε επίσκεψή της στο Πρωτοδικείο επιχείρησε να καθησυχάσει τους συναδέλφους της για τις συνταγματικές, και όχι μόνο, ανησυχίες που προβάλλουν. Μιλώντας σε δικαστές η κ. Θάνου δεν διέψευσε ότι τέθηκε το θέμα στον πρωθυπουργό, το παρέπεμψε ωστόσο στο απώτερο μέλλον, όταν δηλαδή θα ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό που ζητήθηκε δηλαδή ήταν να τεθεί το θέμα της αύξηση των ορίων ηλικίας στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης.

Το δεύτερο γεγονός, δηλαδή η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού κάτω από το σπίτι της εισαγγελέως Τσατάνη, μπορεί να προκάλεσε ανησυχία, με τους δικαστές να κοιτούν τις υποθέσεις που έχουν στα χέρια τους, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους, όμως, λένε με νόημα στο «Εθνος»: «Το Σώμα δεν το τρομάζουν τόσο αυτές οι βόμβες, όσο οι βόμβες των πειθαρχικών διώξεων. Και ξεκαθαρίζουν: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ερευνηθούν κάποιες περιπτώσεις δικαστών για τον τρόπο που χειρίστηκαν συγκεκριμένες δικογραφίες. Η πληροφορία όμως ότι έχουν σταλεί στο Πρωτοδικείο δεκάδες σημειώματα για πειθαρχικές εξηγήσεις προκαλεί αναταραχή και ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθεί. Οπως ελπίζουμε ότι δεν έχει βασιμότητα η φημολογία ότι έχουν ασκηθεί ή πρόκειται να ασκηθούν εφέσεις σε όλα τα πειθαρχικά που δικάστηκαν από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο του Αρείου Πάγου».

Εισαγγελείς
Την άποψη ότι θα πρέπει να επέλθει νηνεμία στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης εκφράζουν και οι εισαγγελικοί λειτουργοί, δηλώνοντας τη λύπη τους για τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί και στον εισαγγελικό κλάδο. Οι επικείμενες εκλογές στην Εισαγγελία Εφετών στις 22 Οκτωβρίου, για την εκλογή προϊσταμένου μετά την αποχώρηση Ντογιάκου, ελπίζουν ότι μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο και πιο ήρεμο ξεκίνημα. Οπως λένε, όμως, αυτό θα είναι στο χέρι του νεοεκλεγέντος προϊσταμένου, στο εάν δηλαδή θα επιχειρήσει και θα πετύχει να διώξει τα σύννεφα από τον κλάδο. Δύο τελικά θα είναι οι βασικοί υποψήφιοι, με πρώτο τον αναπληρωτή προϊστάμενο Α. Λιόγα και δεύτερο τον κ. Παντελή Στραγάλη που, όπως όλα δείχνουν, θα κατέβει στον εκλογικό στίβο. Μένει να δούμε ποια θα είναι η επιλογή των εισαγγελέων και των αντεισαγγελέων εφετών.

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ-ΕΘΝΟΣ

 

Δικαστές για αύξηση ορίων

Οι δικαστές παραμένουν επιφυλακτικοί. Μιλώντας στο «Εθνος» αναφέρουν ότι η πρόταση για την αύξηση των ορίων ηλικίας έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και κάποιους μήνες -από τον περασμένο Μάιο-, στο πλαίσιο της οποίας είχε ζητηθεί γνωμοδότηση από καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου για το εάν μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ρητής συνταγματικής πρόβλεψης με νόμο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου