ΕΙΔΗΣΕΙΣ

HSBC: Στη «σκιά» του ελληνικού τουρισμού οι άλλοι προορισμοί της Μεσογείου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εοτ-ελλάδα

Ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός είναι ο με­γά­λος κερ­δι­σμέ­νος της φε­τι­νής κα­λο­και­ρι­νής σεζόν και η Ελ­λά­δα είναι ο μο­να­δι­κός από τους με­γά­λους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς της Ευ­ρώ­πης που κα­τά­φε­ρε να πλη­σιά­σει τα νού­με­ρα του 2019, βιώ­νο­ντας ένα κα­λο­καί­ρι που θύ­μι­ζε σε κάτι την εποχή της κα­νο­νι­κό­τη­τας, όπως δεί­χνουν νέα στοι­χεία της HSBC.

Όπως απο­τυ­πώ­νε­ται σε γρά­φη­μα του επεν­δυ­τι­κού οίκου για τις κρα­τή­σεις των ξε­νο­δο­χεί­ων, η Ελ­λά­δα άρ­χι­σε να «πετά» από τον Απρί­λιο και μετά, με απο­κο­ρύ­φω­μα τον Ιού­λιο, όταν έφτα­σε πολύ κοντά στα επί­πε­δα του 2019.

Στην πο­ρεία, η εξά­πλω­ση της με­τάλ­λα­ξης Δέλτα απο­τυ­πώ­θη­κε στην κάμψη των κρα­τή­σε­ων στα ξε­νο­δο­χεία μέσα στον Αύ­γου­στο, όμως τα στοι­χεία της HSBC επι­βε­βαιώ­νουν τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες που θέ­λουν τον Σε­πτέμ­βριο να κι­νεί­ται σε αρ­κε­τά ικα­νο­ποι­η­τι­κά επί­πε­δα.

Έτσι, ακόμα και τώρα, οι κρα­τή­σεις των ξε­νο­δο­χεί­ων υπο­λεί­πο­νται λι­γό­τε­ρο από 20% σε σχέση με το 2019, την ώρα που τα αντί­στοι­χα με­γέ­θη σε Γαλ­λία, Ιτα­λία, Ισπα­νία και Πορ­το­γα­λία κι­νού­νται γύρω στο -60%.

Άλ­λω­στε, οι ανα­λυ­τές της HSBC επι­ση­μαί­νουν ότι τα κρού­σμα­τα του κο­ρω­νοϊ­ού έχουν μπει σε πτω­τι­κή τρο­χιά στην Ελ­λά­δα, ακο­λου­θώ­ντας τις εν­θαρ­ρυ­ντι­κές τά­σεις που κα­τα­γρά­φο­νται στις πε­ρισ­σό­τε­ρες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες.

 

Καθώς το κύμα της Δέλτα υπο­χω­ρεί, η επι­στρο­φή σε lockdowns μοιά­ζει απί­θα­νη για την ώρα, το­νί­ζει ο οίκος. «Πα­ρό­λα αυτά, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να χα­λα­ρώ­σου­με σε σχέση με τους οι­κο­νο­μι­κούς κιν­δύ­νους που πη­γά­ζουν από την παν­δη­μία», προει­δο­ποιούν οι ανα­λυ­τές της HSBC, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η επί­δρα­ση την οποία θα έχει η έναρ­ξη της σχο­λι­κής χρο­νιάς στην επι­δη­μιο­λο­γι­κή κα­τά­στα­ση είναι ακόμα αβέ­βαιη.

 

Για πα­ρά­δειγ­μα, τα νέα κρού­σμα­τα ανά­με­σα στα παι­διά έχουν αυ­ξη­θεί τε­λευ­ταία στην Αγ­γλία, αλλά όχι στη Γαλ­λία, σε μία εξέ­λι­ξη την οποία ο οίκος συν­δέ­ει με τα σχε­τι­κά υψηλά πο­σο­στά εμ­βο­λια­σμού ανά­με­σα στους εφή­βους στη Γαλ­λία.

 

Σε αυτό το πε­ρι­βάλ­λον, οι κυ­βερ­νή­σεις εξα­κο­λου­θούν να προ­σπα­θούν να ενι­σχύ­σουν τα πο­σο­στά των εμ­βο­λια­σμών, με την Ελ­βε­τία να απαι­τεί «Covid-19 pass» για την εί­σο­δο σε δη­μό­σιους χώ­ρους όπως είναι τα εστια­τό­ρια, και την Ιτα­λία να επε­κτεί­νει την απαί­τη­ση του «green pass» στους δα­σκά­λους.

Ωστό­σο τα στοι­χεία της HSBC δεί­χνουν ότι η Ελ­λά­δα έχει μεί­νει πολύ πίσω στους εμ­βο­λια­σμούς, με το πο­σο­στό κά­λυ­ψης να είναι ανά­λο­γο με εκεί­νο των ΗΠΑ και ανά­με­σα στα χα­μη­λό­τε­ρα με­τα­ξύ των χωρών που πα­ρα­κο­λου­θεί ο οίκος.

Πηγή moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.